Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Αποχαιρετά την σύνταξη η «γενιά Z» – Τι είναι οι ήπιες αποταμιεύσεις




Για πολλούς ανθρώπους ο στόχος είναι να εργαστούν σκληρά, να αποταμιεύσουν χρήματα και να συνταξιοδοτηθούν νωρίς. Στους νέους, όμως, υπάρχει μία τάση που ονομάζεται «ήπιες αποταμιεύσεις» και αμφισβητεί τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης.

Ο όρος ήπιες αποταμιεύσεις αναφέρεται στην απόφαση των νέων να αποταμιεύουν λιγότερα χρήματα για το μέλλον και να χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους για το παρόν.

Η «γενιά Z», που είναι άνθρωποι που ιεραρχούν τις εμπειρίες πάνω από τα χρήματα, βρίσκεται στο επίκεντρο του λεγόμενου «κύματος» των ήπιων αποταμιεύσεων, σύμφωνα με την έρευνα Prosperity Index Study της Intuit.

Οι νέοι αυτοί εργαζόμενοι προτιμούν έναν τρόπο ζωής που έχει άνεση και ήπιο στρες και δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική ανάπτυξη τους και την ψυχική ευεξία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η προσέγγιση της γενιάς Z στις επενδύσεις και τα προσωπικά οικονομικά είναι πιο ήπια σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι νεότεροι επενδυτές τείνουν να επενδύουν τα χρήματα τους με τρόπο που αντικατοπτρίζει τις προσωπικές τους απόψεις. Επιπλέον, αναζητούν συναισθηματική σύνδεση με τις εμπορικές μάρκες και τους επαγγελματίες με τους οποίους επιλέγουν να συνεργαστούν, δήλωσε στο CNBC η Liz Koehler, σύμβουλος της BlackRock.
Αποταμιεύουν λιγότερο οι άνθρωποι;

Οι νεότεροι εργαζόμενοι επιθυμούν να απελευθερωθούν από τους περιοριστικά δεσμά των αποταμιεύσεων. Τρεις στους τέσσερις νέους της «γενιάς Ζ» προτιμούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής παρά επιπλέον χρήματα στις τράπεζες, δείχνει η έκθεση της Intuit.

Τα ποσοστά προσωπικής αποταμίευσης μεταξύ των Αμερικανών σήμερα φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την τάση των ήπιων αποταμιεύσεων. Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αποταμιεύουν λιγότερα φέτος. Το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης – το μερίδιο του διαθέσιμου εισοδήματος που βάζει κανείς σε αποταμιεύσεις – ήταν στο 3,9% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 8,51% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της Trading Economics που χρονολογούνται από το 1959.

Ένας από τους λόγους για τη μείωση των προσωπικών αποταμιεύσεων είναι η ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19, δήλωσε η Ryan Viktorin, αντιπρόεδρος και οικονομική σύμβουλος στην Fidelity Investments, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Καθώς οι Αμερικανοί ξόδεψαν σημαντικά λιγότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ξοδεύουν πολύ περισσότερα τώρα για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο, είπε η Ryan Viktorin.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός κάνει δυσκολότερη την κάλυψη των εξόδων ή την αποταμίευση, δήλωσε η Koehler. Η μείωση των ποσοστών προσωπικής αποταμίευσης αντανακλά επίσης μια αλλαγή στους οικονομικούς στόχους των εργαζομένων σήμερα.

Καθώς οι νεότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας, φέρνουν νέες οικονομικές προτεραιότητες και είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν «μια ισορροπία μεταξύ της παραδοσιακής ‘βιασύνης’ να αποταμιεύουν κάθε ευρώ και της χρήσης μέρους του επιπλέον εισοδήματός τους για να απολαμβάνουν τη ζωή τώρα», δήλωσε η Viktorin.
Συνταξιοδότηση και αποταμιεύσεις

Η συνταξιοδότηση είναι ο τελικός στόχος για τους περισσότερους εργαζόμενους. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να συνταξιοδοτηθούν καθόλου.

Μια έκθεση της Blackrock δείχνει ότι το 2023, μόνο το 53% των εργαζομένων πιστεύει ότι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με το επίπεδο ζωής που θέλει. Η μείωση του εισοδήματος, οι ανησυχίες για τη μεταβλητότητα της αγοράς και ο υψηλός πληθωρισμός ήταν μερικοί από τους λόγους που προέβαλαν οι εργαζόμενοι για το γεγονός ότι δεν πιστεύουν πώς θα είναι σε θέση να συνταξιοδοτηθούν.

Οι νεότεροι εργαζόμενοι μοιράζονται επίσης τα ίδια συναισθήματα, καθώς δύο στους τρεις νέους της «γενιάς Z» δεν είναι σίγουροι εάν θα έχουν ποτέαρκετά χρήματα για να συνταξιοδοτηθούν.

Ωστόσο, αυτός ο φόβος μπορεί να μην αποτελεί τόσο μεγάλη ανησυχία για τη νεότερη γενιά, καθώς οι περισσότεροι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίς – και κάποιοι δεν θέλουν να συνταξιοδοτηθούν καθόλου, σύμφωνα με την έκθεση της Intuit.

Επιπλέον, το Κέντρο Συνταξιοδοτικών Μελετών Transamerican διαπίστωσε ότι σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό είτε αναμένει να εργαστεί πέρα από την ηλικία των 65 ετών είτε δεν έχει σχέδια συνταξιοδότησης.

Παραδοσιακά, η συνταξιοδότηση συνεπάγεται την οριστική αποχώρηση από την αγορά εργασίας. Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο ίδιος ο ορισμός της συνταξιοδότησης αλλάζει από γενιά σε γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου