Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Είμαστε ένα βήμα πριν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο; Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν μοιράζονται κοινούς στόχους - Δεν θα αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν



Τη δεύτερη ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο, στα σχεδόν τρία χρόνια της θητείας του, πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν και αυτή τη φορά μονοπώλησε ο πόλεμος στο Ισραήλ αλλά και η προσπάθειά του να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στο Τελ Αβίβ αλλά και της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που ταξίδεψε στο Ισραήλ εν μέσω πολέμου. Όπως τόνισε «είμαι συγκλονισμένος από τον χαμό των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και σε καμία περίπτωση η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τους παλαιστίνιους. Αντιθέτως τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει για καιρό και θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα χρειάζονται τη βοήθεια μας και δικαιούνται την ειρήνη».

Μάλιστα για τη λύση δύο κρατών ανέφερε: «Όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια λύση δύο κρατών. Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη».

«Στο Ισραήλ» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν «είδα έναν λαό που είναι δυνατός, αποφασιστικός, ανθεκτικός και επίσης θυμωμένος, σε σοκ και σε βαθύ πόνο» υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπότητα» και «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν».

Επίσης έστρεψε τα βέλη του και κατά του Πούτιν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται κοινούς στόχους. Και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία».
Μεγαλύτερη χρηματοδότηση

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι θα ζητήσει την Παρασκευή μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για να υποστηρίξει το Ισραήλ και την Ουκρανία ώστε να κυριαρχήσει η ελευθερία και η δημοκρατία. «Θα στείλω ένα επείγον αίτημα προϋπολογισμού στο Κογκρέσο για να βεβαιωθεί ότι μπορούμε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τόσο την Ουκρανία όσο και το Ισραήλ» είπε.

«Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας» συμπλήρωσε. Χαρακτήρισε δε το αίτημα «μια άνευ προηγουμένου δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ που θα οξύνει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί».

Κατά τον Μπάιντεν η μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για τις Δημοκρατίες σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η αμερικανική ηγεσία κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος - εταίρο».
Μπάιντεν για την σφαγή στο νοσοκομείο στη Γάζα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε επίσης ότι εκτιμά πως το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο.

«Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης και όσων πέθναν από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς. Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον χαμό των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία».
Δείτε όσα είπε ο Τζο Μπάιντεν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου