Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Σχετικά με την Έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ιωαννιτών 2024 (Δημοτικό Συμβούλιο 11.12.2023, θέμα 10ο)



Σήμερα, συζητάμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024, όπως συντάχθηκε ως τυπική υποχρέωση της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πίνακα στον οποίο αρχικώς αναγραφόταν 34 έργα και ο οποίος επικαιροποιήθηκε πριν 4 ώρες για επικοινωνιακή εξυπηρέτηση (ως συνήθως), στον οποίο διακρίνονται τα συνεχιζόμενα, τα περαιωμένα και τα υπό δημοπράτηση έργα, χωρίς να προσδιορίζεται ποια αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, προβλήματα, ή ό,τι άλλο. Βεβαίως, σε όλα αυτά τα στοιχεία αναγράφεται το προϋπολογισθέν κόστος κάθε έργου και όχι η υπολειπόμενη συμβατική δαπάνη, προφανώς γιατί νομίζετε, ότι υπάρχουν ακόμη και τώρα, συμπολίτες που είναι τυφλοί ή ετεροκαθοδηγούμενοι.

Καταγράφεται, για ακόμη μία φορά, η αδιαφορία σας να μας υποβάλετε έναν συγκεντρωτικό και ολοκληρωμένο απολογισμό των πεπραγμένων σας σε ότι αφορά το τεχνικό αντικείμενο, τα έργα και τις μελέτες, σε αντιστοίχιση με τον προγραμματικό σας λόγο του 2019. Αυτό είναι συνέπεια, προφανώς, της αντικειμενικής διαπίστωσης ότι το ισοζύγιο αυτό είναι βαθειά αρνητικό.

Τι έγινε όμως αυτά τα 4 χρόνια;

1. Διοικήσατε σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς προσφοράς χρηματοδοτικών ευκαιριών από ποικίλες πηγές και προγράμματα (Αντώνης Τρίτσης, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ΕΣΠΑ 2014-2020 & 2021– 2027, Ταμείο Ανάκαμψης, Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Πράσινο Ταμείο, κτλ).

2. Δεν είχατε κανένα εμπόδιο να εφαρμόσετε οποιαδήποτε δράση, παρέμβαση και έργο είχατε κατά νου και με οποιονδήποτε τρόπο επιλέγατε, δεδομένου ότι τόσο η πανδημία όσο και το εφεύρημα από την πλευρά σας της «ανίερης» αντιπολίτευσης ποτέ δεν σας στάθηκαν, ούτε και ήταν δυνατόν να γίνουν εμπόδιο στην πρακτική και την τακτική σας.

Τι παραδίδετε;

1. Το έργο του μεγάλου δακτυλίου, σε κατάσταση εργοταξίου εν υπνώσει, με απροσδιόριστο σήμερα το τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο.

2. Το πάρκο Πυρσινέλλα, σε φάση μελέτης – μακέτας.

3. Την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου σε επίπεδο επικαιροποιημένης αλληλογραφίας.

4. Τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου και της υπηρεσίας καθαριότητας, ένα κενό γράμμα.

5. Την ενσωμάτωση του χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων, στην κατάσταση που ήταν τον Ιούλιο του 2017, όταν και εντάχθηκε για χρηματοδότηση.

6. Το πολυδιαφημισμένο έργο των διαδρομών του θρησκευτικού τουρισμού, στο επίπεδο των δημοσιευμάτων, επικοινωνιακών φωτοβολίδων.

7. Τις παιδικές χαρές, σε απαγόρευση χρήσης.

8. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις στα Καρδαμίτσια, σε στάδιο διαρκούς έναρξης εργασιών.

9. Τις δράσεις για την Έξυπνη Πόλη, σε αντικείμενο «χαρτοπόλεμου», ανακοινώσεων, προκηρύξεων, ανάκληση προκηρύξεων, κ.ο.κ., χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό στους συνδημότες μας αν και τί ακριβώς έχει αλλάξει.

10. Τον τομέα της καθαριότητας και των έργων που προβλέπονται στον ΤΟΣΔΑ (Γωνιές Ανακύκλωσης, Πράσινα σημεία, βιοαπόβλητα, κτλ) σε πλήρη ανοργανωσιά. Βέβαια κανείς δεν ξεχνά το catenaccio, το οποίο εφαρμόσατε για 4 χρόνια έναντι του ΦοΣΔΑ, τον οποίο αγωνιστήκατε να απαξιώσετε, όπως και την εφαρμογή του ολοκληρωμένου Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος ήταν προϊόν σκληρής, σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς.

11. Το υδατοδρόμιο, δεν μπορέσατε ούτε να αδειοδοτήσετε

12. Την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας LED, τη χειρίζεστε με πρότυπο διαχείρισης το “νίπτω τα χείρας μου” του Ποντίου Πιλάτου. Μόνο που εκείνος δεν είχε στη διάθεσή του data room, αντίστοιχο με το δικό σας.

13. Την ανάγκη ενός ή και περισσοτέρων δημοτικών γυμναστηρίων δεν την θέσατε σε προτεραιότητα.

14. Οι σχολικές υποδομές παραμένουν ελαττωματικές και ανεπαρκείς.

15. Το έργο της ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας, μετά τα «πίσω-μπρός», ουδείς γνωρίζει πότε θα αποδοθεί στους πολίτες και ποια σχέση θα έχει με την μελέτη σχεδιασμού.

16. Το πολυδιαφημισμένο έργο Open Mall, κατέληξε να μετατραπεί σε έργο αλλαγής κυβολίθων.

17. Το Κέντρο για το Παιδί που δεσμευτήκατε προεκλογικά ότι θα παραδίδονταν στις 31.10, θα παραληφθεί κάποια μελλοντική στιγμή από την επόμενη δημοτική αρχή.

18. Ο περιμετρικός ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος της λίμνης έχει ξεχαστεί, όπως και η ανάπλαση Μάτσικας – Πέραμα.

19. Η ανάπλαση της Πλατείας Χατζή και της Λαϊκής Αγοράς Αγ. Μαρίνας, ας απασχολήσει κάποιον από τους επόμενους.

20. Τέλος η «καυτή πατάτα» του συμβασιοποιημένου έργου της ανακατασκευής του κτιρίου στη Δομπόλη, μεταφέρεται στα χέρια της επερχόμενης δημοτικής αρχής.

Στο σημείο αυτό προκύπτει η ανάγκη για ένα σχόλιο για τις μελέτες της δημοτικής αρχής.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει κανένας ανοικτός διαγωνισμός μελέτης. Όλα «μελετούνται» μέσω αναθέσεων σε συμβούλους και επιβλέπονται μακροσκοπικά. Και αυτό αποδεικνύεται από το ρυθμό απορροφήσεων στα έργα και τις μελέτες. Γιατί, είτε τα έργα δημοπρατούνται χωρίς σοβαρές μελέτες, είτε δεν υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο του δήμου για να χρηματοδοτηθούν τα έργα, είτε οι προϋπολογισμοί είναι στον «αέρα». Οι πολλαπλές παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα των έργων αποτελούν εθιμικό δίκαιο, ενώ οι ατέλειες προκαλούν σειρά επόμενων έργων για την αποκατάστασή τους.

Πολλές φορές καταθέσαμε στην αίθουσα αυτή τις απόψεις και τις αντιρρήσεις μας, για την εφαρμοζόμενη μεθοδολογία και πρακτική. Ήταν προφανές ότι η δραστηριότητα της δημοτικής αρχής από την έναρξη της θητείας της στόχευε αποκλειστικά στη δημιουργία ευνοϊκών και μόνο εντυπώσεων, που θα την οδηγούσαν σε εκλογική νίκη στις 8 του περασμένου Οκτωβρίου. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο, όταν ισχυριζόμασταν ότι είναι ανώφελο να δημιουργούνται προσδοκίες για παραγωγή έργου που θα αφήσει κάποιο ίχνος στη δημοτική αυτή θητεία.

Χάθηκαν και κονδύλια και πολύτιμος χρόνος, γιατί ποτέ η νυν δημοτική αρχή δεν είχε σοβαρό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την εξέλιξη του δήμου. Και τελικά, όπως διαφάνηκε, δεν διέθετε ούτε διαχειριστική επάρκεια στο πολιτικό της προσωπικό, αφού εκχωρούσε «από ‘δω και από ‘κει» έργα δικά της. Έλειψε, κυρίες και κύριοι, η απαιτούμενη ηθική προθέσεων στην πολιτική σας πρακτική. Τα έργα δεν γίνονται ούτε τυχαία, ούτε για την αύξηση του κύκλου εργασιών των αναδόχων εργολάβων, ούτε για μικροεξυπηρετήσεις, ούτε για τα φωτογραφικά instantané. Γίνονται, γιατί τα έχει ανάγκη ο τόπος, μετά από μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο χρόνο, με τεκμηριωμένους προϋπολογισμούς. Και παραδίδονται προς χρήση και λειτουργία, αψεγάδιαστα.

Ευελπιστούμε η επερχόμενη δημοτική αρχή να μην παγιδευτεί και να ξεπεράσει τις παθογένειες αυτές. Παρέλκει στη συζήτηση αυτή εκτενής αναφορά και στη δική της αδράνεια κατά την παλαιότερη θητεία της, αφού πλέον έχει μπροστά της δύσκολο έργο, και προέχει να κινητοποιηθεί αμέσως για να προχωρήσει σε άλματα που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη ο τόπος μας, καθώς ο χρόνος τρέχει γρήγορα και ο Δήμος μας έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω. Τώρα, για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ. Εμείς, με ορθολογισμό και υπευθυνότητα θα υπηρετήσουμε το κοινό καλό και συμφέρον, όπως κάνουμε από την αρχή της πολιτικής μας δραστηριότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου