Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός μικρότερος του Δήμου Ιωαννιτών για την Περιφέρεια Ηπείρου το 2024



Παρά το γεγονός ότι το 95% των εσόδων του κράτους προέρχονται από το λαό, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του κράτους -όπως φαίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό – έχουν αυξηθεί μόνο από το ΦΠΑ κατά 2 δις εξαιτίας της ακρίβειας, χωρίς να υπολογίζεται η υπόλοιπη φοροληστεία, εντούτοις η επιχορήγηση του Κράτους προς την Περιφέρεια παραμένει καθηλωμένη.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα έσοδα από ΚΑΠ για λειτουργικές δαπάνες ή για επενδύσεις τα οποία είναι 33 εκ € και 38 εκ € αντίστοιχα, τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

Για το 2024 ο συνολικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου (συνολικά 173 εκ €) φτάνει να είναι μικρότερος από τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών που μόνο πέρυσι ήταν 191εκ €

Εκτός όμως από τη γενικευμένη φτώχεια, ο προϋπολογισμός συνεχίζει και φέτος να έχει ταξικό πρόσημο, υπερ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για την συντήρηση του οδικού δικτύου Ηπείρου - επισκευή -συντήρηση εξοπλισμού και μέσων της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Πραστασίας Π.Η. προβλέπονται μόλις 400.000€ την ίδια στιγμή που για την ενίσχυση των επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής και βιοτεχνολογίας (μια δράση που αφορά κυριολεκτικά μια χούφτα επιχειρηματίες) δίνονται τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ.

Ομοίως αντί για να ληφθούν πρωτοβουλίες για να λυθεί το πρόβλημα της φοιτητικές στέγης (προγραμματική με το Πανεπιστήμιο) η Περιφέρεια Ηπείρου αγωνιά να λύσει το πρόβλημα της επιχειρηματικής στέγης και προσπαθεί να φορτώσει και με δάνεια την Περιφέρεια για να στεγάσει τις πολυεθνικές της πληροφορικής.

Με αυτά τα στοιχεία η Λαϊκή Συσπείρωση απαντώντας στις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι θέλει να «πετύχει τους στόχους του ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου» ξεκαθάρισε ότι καμία αγωνία δεν έχει για το αν θα καταφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου να πάρει τα χρήματα που αφαιρούνται συλλήβδην απ τις τσέπες του λαού για να τα αποδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για ακόμα μια χρονιά στιγματίστηκε η αντιδημοκρατική διαδικασία που από τα 86 εκατομμύρια των συνολικών επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό των Δημοσίων επενδύσεων επιτρέπει τα 60 εκ. € να τα διαχειρίζεται το Περιφερειακό ταμείο στο οποίο οι συνεδριάσεις δεν έχουν δημοσιότητα και οι αποφάσεις είναι κυριολεκτικά μονοπρόσωπες

Συνολικά η πολιτική της Περιφέρειας όπως περιγράφεται μέσα από τον προϋπολογισμό είναι πίσω από τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αντί να έχει ενταχθεί και να υλοποιείται το έργο για τις πηγές του Αγ. Γεωργίου για την ύδρευση της Λευκάδας και της Πρέβεζας, αυτό απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται ο πανάκριβος ποδηλατόδρομος στο παραλιακό μέτωπο

Εργα για την αντιπυρική προστασία αγνοούνται αλλά και άλλα για τα οποία έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις όπως ο καθαρισμός στο δάσος του Θεσπρωτικού. Η Περιφέρεια δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για τα σοβαρά ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας όπως πχ για την ολοκλήρωση της μελέτης στο λεκανοπέδιο της Άρτας. Καμία πρωτοβουλία δεν λαμβάνεται όμως και για την οριοθέτηση των ποταμών αλλά και για το οξυμένο θέμα της σχολικής στέγης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου πιστή στην υπόσχεση για λαϊκή αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου