Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

H ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO



Η ένταξη του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCOθα αποτελέσει αφορμή για να λάβει η περιοχή την αναγνώριση που της αξίζει.

Η περιοχή του Ζαγορίου περιλαμβάνει ένα σύνολο οικισμών εξαιρετικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα μοναδικό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών και γεφυριών, τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση εδώ και αιώνες. Η ένταξη του στον κατάλογο της UNESCO αποτελεί και την επίσημη αναγνώριση αυτού που όλοι γνωρίζουμε: Ότι το Ζαγόρι είναι μια περιοχή τόσο σπάνια (όπως και άλλες) που αξίζει ο καθένας να την επισκεφτεί και πως η ομορφιά της πρέπει να προστατευτεί.

Σήμερα μάλιστα είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Βουνού», η οποία γιορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου εδώ και 20 χρόνια, με σκοπό την ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου των βουνών για τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα.

Η αναγνώριση αυτή είναι πολύ σημαντική για τον Νομό Ιωαννίνων διότι συν τοις άλλοις μπορεί να συντελέσει στην αύξηση των επισκεπτών μέσω των διεθνών οδικών αξόνων,του αεροδρομίου Ιωαννίνων και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.Με την κατάλληλη έμφαση σε ήπιες μορφές τουρισμού θα επιτύχουμε την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με πλήρη σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ελπίζουμε και άλλες περιοχές του νομού (με το εκπληκτικό φυσικό τους περιβάλλον και την σπάνια βιοποικιλότητα)ναενταχθούν στο μέλλον στους Καταλόγους Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCOως μνημείαπολιτιστικού, ιστορικού και φυσικού κάλλους.



Του Στάθη Σιούτη – Πρώην προέδρου της ΕΞΝΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου