ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΑΣ
Πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η επαναθεμελίωση του κομματικού κράτους που χαρακτήρισε σε πολλές περιπτώσεις τη χώρα από την...έναρξη της Μεταπολίτευσης και μετά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πήρε με το «καλημέρα» τον έλεγχο της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ,διόρισε με το «έτσι θέλω» τους νέους Γενικούς Γραμματείς στα υπουργεία, χωρίς να γίνει κανένας διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ.
Η συνέχεια έγινε γνωστή σήμερα με την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, Λειτουργία και Διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης»για το οποίο δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία.
Το Μέγαρο Μαξίμου «διαφήμισε» αργά χθες το βράδυ με non paper το νέο μοντέλο διακυβέρνησης με το οποίο «οι ιδεοληψίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια του χθες τελειώνουν».
Σύμφωνα με αυτό, οι μετακλητοί υπάλληλοι διπλασιάζονται,επιβεβαιώνοντας στο απόλυτο το σχετικό ρεπορτάζ του altsantiri.gr, όταν η απόλυτη πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μιλούσε για «μείωση των μετακλητών υπαλλήλων» στα υπουργεία.
Το σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί άμεσα προβλέπει ότι ο κάθε υπουργός θα μπορεί να στελεχώσει το γραφείο του με 18 συνεργάτες εκ των οποίων οι 8 θα είναι μετακλητοί.
Οι υφυπουργοί θα μπορούν να έχουν 12 συνεργάτες εκ των οποίων οι 6 μετακλητοί, οι Γενικοί Γραμματείς θα μπορούν να στελεχώσουν το γραφείο τους με 8 συνεργάτες εκ των οποίων οι 3 μετακλητοίκαι οι Ειδικοί Γραμματείας με 4 συνεργάτες εκ των οποίων οι 2 μετακλητοί.
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα; Σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου 4320/2015, ο επιτρεπόμενος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό ήταν τέσσερα άτομα και για κάθε υφυπουργό τρία.
Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την οποία το σχέδιο νόμου προβλέπει 440 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 100 μετακλητοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου