Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Τράπεζα "ΑΝΟΙΓΕΙ" την πόρτα της εξόδου σε 55άρηδες




Την πόρτα της εξόδου «δείχνουν» οι ελληνικές τράπεζες τουλάχιστον σε 3.000 υπαλλήλους τους μέσα στο 2019 μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που «τρέχουν» αυτή την περίοδο...



Στόχος τους είναι ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους ιδιαίτερα σε τομείς που οι εργασίες έχουν μειωθεί ή πλέον δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης ή σε θέσεις που οι συναλλαγές με το κοινό μπορούν να πραγματοποιούνται εκτός καταστήματος, για παράδειγμα μέσω e-banking.


Για να «δελεάσουν» τους υπαλλήλους τους οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει αρκετά ελκυστικά «πακέτα» με το μάξιμουμ της αποζημίωσης να φτάνει ακόμα και τα 250.000 ευρώ, ενώ εναλλακτικά οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν να αποχωρήσουν λαμβάνοντας ολόκληρο ή μισό μισθό διατηρώντας τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους για δύο έως τέσσερα χρόνια.


Στόχος, όπως αναφέρεται και παραπάνω, είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 3.000 εργαζομένων, δηλαδή 1.300 από την Πειραιώς, 1.000 από την Εθνική και 600 από την Eurobank.


Αν και οι προτάσεις των τραπεζών καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, στόχος είναι να αποχωρήσουν παλαιότερα στελέχη άνω των 50 ετών, που έχουν κατά κανόνα υψηλότερους μισθούς και βρίσκονται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση.


Χαρακρητιστικό παράδειγμα η τράπεζα Eurobank. Στόχος της οι 55άρηδες.


Όσοι εργαζόμενοι της Eurobank επέλεξαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την τράπεζα έως τις 4 Ιουνίου έλαβαν αποζημίωση που φθάνει μέχρι τα 250.000 ευρώ.


Οι συμμετέχοντες στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ:


α) ενός συνολικού ποσού εφάπαξ που θα καταβληθεί σε προκαθορισμένη ημερομηνία και πάντως όχι αργότερα από την ημερομηνία αποχώρησής τους,
β) μιας σταδιακής μηνιαίας καταβολής μικτών μισθών και εργοδοτικών εισφορών για τα επόμενα δύο έτη, λαμβάνοντας παράλληλα αναγκαστική άδεια για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πλέον ενός εφάπαξ ποσού που θα καταβληθεί με την έναρξη της επίμαχης αδείας.


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αφενός όλοι οι εργαζόμενοι άνω των 54 ετών, αφετέρου όσοι απασχολούνταν έως την 1η Μαΐου στη Γενική Διεύθυνση Δικτύου Καταστημάτων και συγκεκριμένα στα καταστήματα των νομών Αιτ/νίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Θεσπρωτίας, Θεσ/νίκης,Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φωκίδας.


Στην εθελουσία μπορούν να μετέχουν και όσοι εργάζονται στους τομείς: Εταιρικής Ασφάλειας Ομίλου, Προμηθειών, Group Loan Administration, Group Capital Markets Custody Operations, Εργασιών Συναλλακτικής Τραπεζικής Κεντροποιημένων Υπηρεσιών Ομίλου και Customer File Completion.


Όσοι δε είναι γεννημένοι έως και 1.1.1965 θα έχουν μία έξτρα επιλογή, αυτήν της πενταετούς αναγκαστικής άδειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αμείβονται με το 80% του μικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού για τα πρώτα δύο έτη, το 65% για το τρίτο έτος και το 50% για τα τελευταία δύο έτη.



topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου