Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Η Κύπρος ζητά από τον ΟΗΕ να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις




Η επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη ζητά από τον γγ του ΟΗΕ να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης στην Τουρκία αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσάογειο. 



Επιστολή αναφορικά με τις «συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απέστειλε η επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου.


Η κυρία Ιωάννου καταγγέλλει ότι το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Yavuz αναπτύχθηκε στις 8.7.19 στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, συνοδευόμενο από πολεμικά και υποστηρικτικά πλοία.
Στην επιστολή της, που δημοσιεύει το Sigmalive, η Πόλυ Ιωάννου κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου και του Διεθνούς Δικαίου και υπενθυμίζει ότι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από το γεωτρητικό σκάφος Fatih, συνεχίζονται σε απόσταση περίπου 36 περίπου ναυτικών μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου.

«Οι γεωτρήσεις αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων», τονίζει χαρακτηριστικά.Η επιτετραμμένη αναφέρει επίσης, ότι η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με συστηματική εφαρμογή πρακτικών που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επανειλημμένα την έχει παροτρύνει να απέχει από ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις και είναι αντίθετες με τη διεθνή έννομη τάξη.
Στην κατακλείδα της, καλεί τον γγ του ΟΗΕ να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης προς την Τουρκία προκειμένου να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου