Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ο παραλογισμός με τις εισφορές για τους μη μισθωτού





Ενα από τα πιο επώδυνα «χαράτσια» που καλούνται να πληρώσουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αποτέλεσμα του παράλογου συστήματος υπολογισμού των εισφορών τους...


..., όπως διαμορφώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου και τις νομοθετικές παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Χιλιάδες μη μισθωτοί πρέπει να καταβάλουν διορθωτικά ποσά για τις εισφορές του 2018, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον τζίρο του 2017.
Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας αποδίδει μεν φέτος τις εισφορές που του επιβάλλονται από τον ΕΦΚΑ, ωστόσο τα τελικά ποσά που πραγματικά πρέπει να καταβάλει εκκαθαρίζονται έπειτα από... δύο χρόνια (το 2021 στην προκειμένη) βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που θα κάνει το 2020.
Ετσι, με βάση τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018, όσοι μη μισθωτοί έχουν δει στην ψηφιακή καρτέλα τους χρεωστικό υπόλοιπο θα πρέπει να το καταβάλουν από τώρα, και το αργότερο έως τις 30 Αυγούστου, σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ειδικά όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν στην Εφορία το 2018 ότι είχαν την «ατυχία» να αποκτήσουν το 2017 καθαρό φορολογητέο εισόδημα της τάξης των 12.000 ευρώ (κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ τον μήνα) ήδη έχουν διαπιστώσει ότι πρέπει να καλύψουν ένα επιπλέον χρεωστικό υπόλοιπο της τάξης των 1.500 ευρώ.


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου