Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Πολεμικές κινήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο: Σχεδιάζει έρευνες νότια του Καστελόριζου – Αθήνα: «Προετοιμαζόμαστε για όλα»




Έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθεί να σχεδιάζει η Τουρκία..και προγραμματίζει την έναρξή τους μετά τον 



δεκαπενταύγουστο. Η Αθήνα βρίσκεται σε συναγερμό και δηλώνει πως «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», ενώ ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας διαμηνύει πως «προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε».
Τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας έχουν κορυφωθεί πλέον και οι κινήσεις της ελληνικής πλευρά πρέπει να είναι άμεσες και αποφασιστικές ώστε να καταλάβει επιτέλους η Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν «παίζει» και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την κυριαρχία της και τα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η κρατική εταιρεία πετρελαίων της γείτονος, «TPAO», φέρεται να έθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και 29ο μεσημβρινό, ξεκινάει δηλαδή από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο, μετά τις 15 Αυγούστου.
Τότε λήγει και η αποστολή του εξελιγμένου ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέι» στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο αξιοποίησής του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει άλλωστε προαναγγελθεί από την Άγκυρα.
Καστελόριζο: Η Αθήνα σε επιφυλακή
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί στενά η Αθήνα, η οποία, μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων, έχει κοινοποιήσει προς την τουρκική πλευρά τις κόκκινες γραμμές της.

Είναι αξιοσημείωτη η συνέχεια που έχει δείξει η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και μία αλλαγή κυβέρνησης, δίχως να διαταραχθεί ουσιαστικά η υπηρεσιακή τάξη στα αρμόδια υπουργεία.
«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»
«Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλoυς τους διεθνείς φορείς» – το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ – όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή «και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για την εξαγγελία της Τουρκίας περί προοπτικής γεώτρησης νοτίως του Καστελόριζου.
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (σ.σ. του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Προβληματιζόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε».
Επιστολή Κύπρου στον ΓΓ του ΟΗΕ
Τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η κα Ιωάννου ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να στείλει σαφές μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ κάνει λόγο για σοβαρή παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας και σκόπιμη κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Άγκυρας.
Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός – Στο Ισραήλ ο υπ. Εξωτερικών
Με τις προκλήσεις της Άγκυρας να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο τη Δευτέρα και την Τρίτη και θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Κυριακή θα έχει σειρά υψηλών επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ μέσω των διμερών και τριμερών σχημάτων συνεργασίας, στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.


pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου