Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Μελέτη «βόμβα» ΑΠΘ για Μάτι: Αυξημένος κίνδυνος καρκινογένεσης κατά 50%




Μάτι, ένας χρόνος μετά: Αυξημένο ποσοστό καρκινογένεσης κατά 50% και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά εμφανίζουν οι περιοχές, όπου υπάρχει 



επιμόλυνση..από τη φωτιά στο Μάτι σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποίησε το εργαστήριο του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του ερευνητικού κέντρου HERACLES για το εκθεσίωμα και την υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, δρ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μελέτη στο Μάτι με τόσο ενισχυμένο δείγμα από 40 διαφορετικά σημεία αλλά και η πρώτη μελέτη χρονικά που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του δρ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τεκμηριώνεται και επιστημονικά ότι υπάρχει επιβάρυνση στο Μάτι και σε όλη την περιοχή σε μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με τον πιο σημαντικό κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία είχε υψηλή χωρική ευκρίνεια, διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις νικελίου στο έδαφος, το οποίο αποτελεί δείκτη της παρουσίας αμιάντου, γεγονός που προβληματίζει την ομάδα μελέτης και συνιστά τη λήψη μέτρων.
Από τις αναλύσεις και συγκρίνοντας τις τιμές που μετρήθηκαν στην καμένη περιοχή με τις αντίστοιχες τιμές σε μη καμένα εδάφη, παρατηρήθηκε ελεγχόμενη αύξηση της τάξης του 20% κατά μέσο όρο των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων ενώ οι διαφορές όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των οργανικών ενώσεων κυμαίνονται στα επίπεδα του 20-50%, με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χωρική διακύμανση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την πυρκαγιά, όπου αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και οργανικών ενώσεων παρουσιάστηκαν σε περιοχές, όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύρειο Ίδρυμα, ο Αγιος Ανδρέας, καθώς και στο σημείο δειγματοληψίας επί της οδού Αγίας Ειρήνης, κάτι που καταδεικνύει τη διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά.
Τι προτείνει το ΑΠΘ

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνεται η ανανέωση της δειγματοληψίας στις ίδιες θέσεις και η μέτρηση ινών αμιάντου για να ελεγχθεί ο πραγματικός υπολειπόμενος κίνδυνος άμεσα.
Παράλληλα, το ΑΠΘ προτείνει την άμεση απομάκρυνση απορριμμάτων που περιέχουν αμίαντο με ασφαλείς διαδικασίες από εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Ακόμη, προτείνει την αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο καρκινογένεσης (είτε από τον αμίαντο είτε από όλες τις άλλες πηγές πέρα του αμιάντου). Το χώμα που θα απομακρυνθεί θα πρέπει να το διαχειριστούμε ως επικίνδυνο απόβλητο, τονίζουν οι επιστήμονες.


εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου