Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

ΑΠΟ ΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ: Τραπεζική πλεκτάνη με «κόκκινα δάνεια» και ακίνητα



διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη
Μπροστά σε ένα σκάνδαλο που θα προκαλέσει σεισμό σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο βρίσκεται η Κύπρος, ενώ σοβαρές προεκτάσεις αυτού αναμένονται και στην Ελλάδα,καθώς μία από τις συστημικές τράπεζες που φέρονται να εμπλέκονται μεμονωμένα στελέχη της είναι η Alpha Bank!



Σύμφωνα με έρευνες κι άλλων μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο επιβεβαιώνονται το RP.news, το RPN.com.cy και τα Piperata.gr, αλλά προσθέτονται κι άλλα ακόμη σοβαρότερα στοιχεία που τελικά δείχνουν ότι πρόκειται περί στημένου παιχνιδιού, μιας διατραπεζικής πλεκτάνης σε βάρος Ελληνοκύπριων δανειοληπτών, Ελλήνων και Κυπρίων φορολογούμενων πολιτών.
Με αφορμή το κυοφορούμενο σκάνδαλο μεταξύ Alpha Bank (Ελλάδας και Κύπρου) για το οποίο έχουμε πολλάκις γράψει, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές πτυχές, τα Piperata.gr, το ελληνοκυπριακό RP.news και το κυπριακό RPN.com.cy οδηγούνται σε πληροφορίες που δείχνουν ότι μεγάλα Funds στην Κύπρο (τα περισσότερα εξ αυτών ήδη δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα) αγοράζουν για να διαχειριστούν ή διαχειρίζονται εκ μέρος των τραπεζών «κόκκινα δάνεια», τα οποία δίδουν σε υπεργολαβικές εταιρείες και funds που στην πραγματικότητα συμμετέχουν τραπεζικά και πολιτικά στελέχη.
Τραπεζικοί και πολιτικοί στην Κύπρο (αλλά όπως σας έχουμε αποκαλύψει και στην Ελλάδα), χρησιμοποιώντας ονόματα διεθνών ομίλων, δημιούργησαν θυγατρικές εταιρείες, έτσι ώστε εξαγοράζοντας μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή σε αρκετές περιπτώσεις εκχωρώντας τη διαχείριση «κόκκινων δανείων» αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, στην ουσία να επωφελούνται αμύθητα κέρδη με έκνομο τρόπο σε βάρος των δανειοληπτών και του δημοσίου συμφέροντος σε Ελλάδα – Κύπρο.
Μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και τις εντατικές, εξονυχιστικές έρευνες που έκαναν το RPN.com.cy, το RP.news και τα Piperata.gr, στο «παιχνίδι» δείχνουν να μπαίνουν κι άλλα διαδικτυακά και έντυπα μέσα ενημέρωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι το laimitomos.com και το 24h.com.cy (και η έντυπη έκδοση του). Ειδικότερα, το 24h.com.cy και η free press εφημερίδα του, αποκαλύπτουν το Σαββατοκύριακο (20-21/7/2019) συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν σε μια τεράστια απάτη που ακόμη εξελίσσεται και τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με συνέπειες που δεν μπορούν να υπολογιστούν για τους τραπεζικούς κλάδους και τις οικονομίες Ελλάδας και Κύπρου.

    

Όπως αποκαλύπτει, λοιπόν, η Αλεξία Καφετζή, μετά από εξαντλητικές έρευνες στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών, καθώς και σε άλλα γραφεία και υπηρεσίες κρατικές και μη, για την άντληση στοιχείων γύρω από τις εταιρείες που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις κυπριακές τράπεζες, αντλήθηκαν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα, αλλά και εκπληκτικά στοιχεία:
–Στο Γραφείο Εφόρου Εταιρειών δεν αναφέρονται ονόματα μετόχων των εταιρειών που αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
–Υπάλληλοι των πιο πάνω εταιρειών είναι υπάλληλοι των τραπεζών που έχουν αποσπασθεί σε μια νέα υπηρεσία.
–Οι υπάλληλοι αυτοί συνεχίζουν να πληρώνονται από τις ίδιες τις τράπεζες.
–Οι εταιρείες έχουν γραφεία και εδρεύουν σε υποστατικά που ανήκουν στις τράπεζες.
Από τα πιο πάνω εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη διαδικασία στο θέμα της πώλησης των μη εξυπηρετουμένων δανείων, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Στην ουσία οι τράπεζες σε συμπαιγνία προφανώς με κάποιους ξένους παράγοντες, έχουν στήσει ένα νέο μηχανισμό για εξαπάτηση δανειοληπτών-πελατών τους και για την αποκόμιση ακόμα περισσότερων κερδών.
Η μόνη επιφύλαξη που μπορεί να υπάρξει, είναι η πιο πάνω εκδοχή να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη. Δηλαδή η πλεκτάνη να μην έχει στηθεί από τους επίσημους μηχανισμούς των τραπεζών, αλλά οι εταιρείες ή Funds να είναι έργο στελεχών των τραπεζών που ενεργούν για προσωπικό τους όφελος. Είτε το ένα όμως συμβαίνει είτε το άλλο, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή συμπαιγνία που σκοπό έχει την εξαπάτηση, όχι μόνο των δανειοληπτών αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας. Οι τράπεζες οφείλουν, χωρίς καθυστέρηση να βγουν δημοσίως και ευθαρσώς να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με τα συγκεκριμένα ταμεία. Από τη στιγμή που υπάρχουν έστω και απλές υπόνοιες για υπόγειες σχέσεις, πρέπει να πάρουν θέση. Να μας εξηγήσουν πώς δικοί τους υπάλληλοι εργάζονται για ταFunds και ποιο είναι το καθεστώς τους. Να μας εξηγήσουν πώς και γιατί οι εταιρείες αυτές «φιλοξενούνται» σε γραφεία των ίδιων των τραπεζών.
Εξηγήσεις όμως οφείλουν και άλλοι, όπως είναι η Κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Κεντρική Τράπεζα. Πρέπει να απαντήσουν αν γνωρίζουν τη σχέση των τραπεζών με τις εταιρείες που αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κι αν το γνώριζαν τι έκαναν; Συμφωνούν με αυτό; Αν δεν το γνώριζαν, τώρα που έρχεται σε γνώση τους τι προτίθενται να κάνουν;
Απάτη τραπεζών – funds για τα ΜΕΔ;
Πάντως, ανεξάρτητα από το πώς θα ενεργήσουν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα, οι αποκαλύψεις αυτές θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές στο όλο θέμα των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Μάλιστα, έγκριτοι νομικοί κύκλοι ενώπιον των οποίων τέθηκαν μέρος των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα των RP.news, RPN.com.cy, Piperata.gr και 24h.com.cy μιλούν για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Όπως είναι γνωστό το θέμα αφορά τεράστια ποσά που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα αποφέρουν κέρδη ανάλογου ύψους. Είναι γνωστό ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγοράζονται μόνο στο δέκα και είκοσι τοις εκατόν της αξίας τους, γεγονός που αποφέρει στις εταιρείες τεράστια κέρδη.
Τι τρέχει με Altamira;
Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται οι ακόλουθες τέσσερις εταιρείες που συνεργάζονται με τις τράπεζες για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων: Altamira, APS, Κ.Ε.ΔΙ.ΠΕ.Σ και Apollo.
Να σημειωθεί δε ότι η Κ.Ε.ΔΙ.ΠΕ.Σ και η Altamira Cyprus όχι μόνο εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού, αλλά όπως έχουμε αποκαλύψει διαπλέκονται μεταξύ τους. Η δεύτερη μάλιστα συνεχίζει να διαχειρίζεται δάνεια και ακίνητα, καθώς και να διεκδικεί (ως φαβορί) τη διαχείριση ΜΕΔ της Alpha Bank Κύπρου, σε διαγωνισμό που ακόμη εκκρεμεί στη Διοίκηση της Ελλάδας!

Για το μείζον αυτό θέμα, μιλήσαμε με τον δικηγόρο Γιάννη Ιωάννου, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας, ανέφερε: «Είναι η απάτη του αιώνα. Οι εταιρίες ανάκτησης χρεών δεν είναι παρά θυγατρικές εταιρίες των τραπεζών. Οι τράπεζες πωλούν τα δάνεια στις συγκεκριμένες εταιρίες, αυτές με την σειρά τους τα εκποιούν και το κέρδος καταλήγει στους μετόχους οι οποίοι… είναι άγνωστο ποιοι είναι, αφού στον Έφορο Εταιριών δεν αναφέρεται κανένας μέτοχος».




piperata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου