Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Φωτιά Έυβοια: Σχεδόν βέβαιος ο εμπρησμός - Τα σενάριο, οι ύποπτοι




Φωτιά Έυβοια: Απάντηση στο ερώτημα πως προέκυψε η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, που κατέκαψε περισσότερα από 25.000 στρέμματα, αναζητούν οι Αρχές.


Οι ενέργειες και οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στρέφονται πλέον με μεγάλη σιγουριά στον εμπρησμό του δάσους που έφερε και την τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Και αυτό διότι η μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε στις 03:00 τα ξημερώματα την περασμένη Τρίτη, 1,5 χλμ έξω από το χωριό Μακρυμάλλη.

Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν στοιχεία που δείχνουν τρείς διαφορετικές εστίες συγκλίνουν σε αυτή την εκδοχή, κάτι που αφήνει και ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Οι τρεις εστίες απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, περίπου 200 μέτρα η κάθε μία. Οι αρχές εντοπίζουν ευρήματα που υποδεικνύουν εμπρησμό και στα 3 σημεία που εκδηλώθηκαν οι φωτιές. Πρόκειται για υλικά καύσης όπως στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών τα οποία ενδεχομένως είχαν εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη όπως κλαδιά και ξύλα ενώ εντοπίστηκαν και κάποια φιαλίδια υγραερίου τα οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως σχετίζονται με την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Περισσότεροι από 30 κάτοικοι έχουν καταθέσει ήδη στα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και σε κάποιες εξ' αυτών έχουν επικεντρωθεί οι Αρχές.

Οι κινήσεις ενός οχήματος στο δρόμο που ξεκίνησε η φωτιά έχουν χαρακτηριστεί «ύποπτες».



Πάντως έχουν ήδη αναλυθεί και μελετηθεί εκτενώς τρεις καταθέσεις που θεωρούν στην Πυροσβεστική ότι αφορούν υπόπτους. Οι ύποπτοι αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής και έχουν ήδη εξεταστεί από τις Αρχές και τώρα επιχειρείται από τα στελέχη να συνθέσουν το παζλ για να φτάσουν στον τελικό συμπέρασμα.

Η πρώτη αφορά στον περσινό εμπρηστή της Εύβοιας, έναν 33χρονο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος συνελήφθη στις 26 του περασμένου Αυγούστου, προφυλακίστηκε και αν και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, αποφυλακίστηκε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Πέρυσι από τις 2 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου είχε βάλει εννέα πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών, του Σταυρού, του Κοντοδεσπότι και του Μακρυμάλλη. Τα κίνητρα του, δεν εξυπηρετούσαν συμφέροντα αλλά ψυχολογικά προβλήματα του 33χρονου που όπως είπε έβαζε φωτιές για να τιμωρήσει τους συγχωριανούς του.




Οι άλλες δύο περιπτώσεις που εξετάζονται αφορούν σε δύο κατοίκους της περιοχής που αν και έπεσαν σε κάποιες αντιφάσεις εντούτοις παρουσίασαν άλλοθι.


Τέλος όσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες και τις επιχειρήσεις, από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.



PreviousNext



thepressroom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου