Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΥΠΕΞ: "Πρόκληση κατά των Χριστιανών η ανάγνωση κορανίου στην Αγιά Σοφιά"
Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία, με αφορμή την προκλητική φιέστα και την ανάγνωση του κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς ανήμερα της..επετείου της Αλώσεως της Πόλης.Τα λόγια και ο "πόλεμος" των ανακοινώσεων δεν οδηγούν στην εξέλιξη, αλλά σε περαιτέρω απώλεια αξιοπρέπεια και διεθνούς αξιοπιστίας από την ελληνική πλευρά, γι' αυτό και ελπίζουμε πως το ζήτημα δεν θα λήξει με μια... "λακωνική" ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.Η ταχύτατη ανταπόκριση από το υπουργείο Εξωτερικών φανερώνει από τη μία τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αφορούν άμεση προσβολή στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, ωστόσο για το λόγο αυτό ακριβώς, σχετικές ποινές σε διπλωματικό τουλάχιστον επίπεδο πρέπει να ακολουθήσουν.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «πρόκληση κατά των απανταχού Χριστιανών την ανάγνωση κορανίου στην Αγιά Σοφιά αλλά και προσβολή στη διεθνή κοινότητα καθώς η εκκλησία είναι οικουμενικό μνημείο, προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.
Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΕΞ:
"Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.
Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα".


fonaklas
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου