Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 η αποκατάσταση-ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού Κάστρου Ιωαννίνων



Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020 η πράξη «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο Ιωαννίνων σε επισκέψιμο μνημείο», προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ.



Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού (χαρακτηρισμένο ως μνημείο με το Π.Δ. 11-6-1925 (ΦΕΚ 152/Α/16-6-25) είναι από τα πρωιμότερα οθωμανικά μνημεία που έχουν διασωθεί μέσα στο Φρούριο των Ιωαννίνων και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της ΒΑ Ακρόπολης. Το κτίριο του οθωμανικού λουτρού είναι εμβαδού 290μ2 στερεωμένο, αναστηλωμένο, αποκατεστημένο, επισκέψιμο και λειτουργικό μαζί με τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του διαμορφωμένο με πλακόστρωση.

Το έργο θα εκτελεσθεί με βάση την εγκεκριμένη αναστηλωτική μελέτη εφαρμογής, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό, χωρίς να αποκαθίσταται η αρχική του χρήση ως λουτρού. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων- εργασίες καθαρισμού από τη βλάστηση, αποκατάστασης και ανακατασκευής τμημάτων του χώρου, κατασκευή – τοποθέτηση διαδρόμων πρόσβασης κοινού (συμπεριλαμβανομένων ΑμεΑ), καθώς και δράσεις προβολής ( έκδοση πληροφοριακού υλικού – διοργάνωση εκδηλώσεων).



Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου