Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Αποζημίωση αγροτών από επιδρομές αγριόχοιρων ζητά ο Αμυράς



Την αποζημίωση καλλιεργειών μη προστατευόμενων περιοχών από επιδρομές αγριόχοιρων ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Ο βουλευτής επισημαίνει το μέγεθος των καταστροφών που επιφέρει το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε αγροτικές καλλιέργειες και σοδειές και την αδυναμία αποζημίωσης των αγροτών παραγωγών από την Πολιτεία, που στον τομέα αυτό εκφράζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α). Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των
αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες, αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά να επανεξεταστούν οι όροι ασφάλισης στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής (αρ. αποφ. 157502 ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011) του ΕΛ.Γ.Α. και να εισαχθούν βελτιωμένες ρυθμίσεις με την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓ0 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση αγροτών από ΕΛΓΑ για χαμένες σοδιές από επιδρομές αγριόχοιρων»

Η πληθυσμιακή έκρηξη των αγριόχοιρων είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών και καταγράφεται σε όλη τη χώρα, με αγέλες ζώων να αναζητούν τροφή μέχρι και σε σκουπίδια αστικών κέντρων. Το μέγεθος των προβλημάτων που επιφέρει το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και των καταστροφών που προκαλούν σε αγροτικές καλλιέργειες είναι τεράστιο και οι ζημιές στις σοδειές ανυπολόγιστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γιαννιώτες αγρότες παραγωγοί που για ακόμη μία χρονιά βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από αγέλες αγριόχοιρων χωρίς στη συνέχεια να μπορούν να αποζημιωθούν από την Πολιτεία που στον τομέα αυτό εκφράζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α). Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες, αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους.

Ο ΕΛ.Γ.Α. βάσει του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής (αρ. αποφ. 157502 ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011) αποζημιώνει ζημιές από αγριογούρουνα, μόνο στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

Η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών δεν υφίσταται.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεται το υπουργείο να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης στον Κανονισμό του, και να εισαγάγει βελτιωμένες ρυθμίσεις με την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων

fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου