Γιατί κλείνουν καταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα;
«Κραυγή αγωνίας» από τον ΟΤΟΕ, καθώς το λουκέτο των τραπεζών σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα.
Mε μήνυμά της, η ΟΤΟΕ αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο με το λουκέτο σε εκατοντάδες καταστήματα και την «εξαφάνιση» τραπεζών και επομένως δυνατότητας διά ζώσης συνναλλαγής πολιτών με κατάστημα σε πάρα πολλές μεγάλες και μικρότερες περιοχές της χώρας.
Όπως αναφέρει στο βίντεο της η ΟΤΟΕ, οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν την διακοπή σε ακόμα 160 καταστήματα, ενώ συνολικά ανέρχονται σε 900 τα καταστήματα που έκλεισαν από το 2015.΄Η μετράμε 2.435 καταστήματα λιγότερα από το 2008. Μέσα σε δώδεκα έτη τα τραπεζικά καταστήματα μειώθηκαν κατά 60%!
Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ, αυτό έχει οδηγήσει σε ουρές, υποβάθμιση στην εξυπηρέτηση των πελατών και ιδίως των ηλικιωμένων.
Σε πολλούς δήμους δεν υπάρχει πλέον κανένα υποκατάστημα, ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα στα νησιά.
Η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για τραπεζικό αποκλεισμό του πληθυσμού, με τις πρακτικές συρρίκνωσης των καταστημάτων, αλλά και για προβλήματα στην παροχή συμβουλών και χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την έλλειψη επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο.
Μεταξύ άλλων η ΟΤΟΕ απαιτεί αναβάθμιση των προσφερόμενων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων και ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στις τραπεζικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Τράπεζες: Λουκέτο σε 115 καταστήματα το τελευταίο 3μηνο του 2020
Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το τελευταίο τρίμηνο του 2020 το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων καθώς οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν αποφασίσει να αναστείλουν μέχρι το τέλος του έτους την λειτουργία συνολικά 115 καταστημάτων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του δικτύου τους.
Συνολικά και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του τελευταίους 15 μήνες οι τράπεζες θα έχουν αναστείλει την λειτουργία περί των 240 καταστημάτων τους σε όλη την Ελλάδα ή του 15% του δικτύου τους συνολικά.
Το κύμα λουκέτων σε καταστήματα, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021 καθώς το πλαφόν που έχει ορίσει η ΕΚΤ για κάθε συστημική τράπεζα είναι τα 250 και άρα στο σύνολο του πιστωτικού συστήματος τα 1000 από 1481 που είναι σήμερα.
Έμπειρος τραπεζίτης επισημαίνει στο news247.gr ότι «η ψηφιοποίηση της οικονομίας απαίτησε τα τελευταία χρόνια νέα εργασιακά δεδομένα και μοντέλα απασχόλησης, η υιοθέτηση των οποίων φαίνεται πως επιταχύνεται πλέον υπό την πίεση και τα δεδομένα της υγειονοµικής κρίσης».
Έτερη τραπεζική πηγή αποκωδικοποιεί την μελλοντική εικόνα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος σε λίγα χρόνια και επισημαίνει ότι «το μέγεθος που θα έχει το τραπεζικό σύστημα τα προσεχή χρόνια είναι συνάρτηση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται» και προσθέτει ότι «η ανάγκη για τη φυσική παρουσία των τραπεζών μέσω καταστημάτων περιορίζεται πλέον σημαντικά, συμπαρασύροντας σε ανάλογη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων».
Βεβαίως την παραπάνω εξέλιξη διευκόλυνε σημαντικά η πανδημία, καθώς τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει μέσα σε λίγους σε σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των συνδρομητών e banking, με ταυτόχρονη μείωση έως 60% των επισκέψεων σε τραπεζικές μονάδες.
Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010 οι εγχώριοι όμιλοι προχωρούν σε συνεχείς περικοπές στα κόστη με έμφαση στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και του φυσικού τους δικτύου. Έτσι από τον Σεπτέμβριο του 2015, οι 4 μεγάλοι του κλάδου θα έχουν μειώσει μέχρι και το τέλος του 2020 το εν Ελλάδι προσωπικό τους από τα 48.495 στα 30,432 άτομα. Η μείωση αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από προγράμματα εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεις, ενώ συμβολή είχαν και οι μεταγραφές τραπεζοϋπαλλήλων στις νέες εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων.
Αντίστοιχα, ο αριθμός των καταστημάτων τους την ίδια περίοδο θα έχει περιοριστεί στα τέλη του 2020 στα 1.481 από 2.394 τον Σεπτέμβριο του 2015.
fimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου