Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Έρευνα-«σφαλιάρα» σε κυβέρνηση αποδομεί το μύθο των lockdown: Δεν φταίνε οι πολίτες για την αποτυχία τους


 
Γράφει: Θάνος Νικηταράς

Ελάχιστα αυξήθηκε η κινητικότητα μεταξύ 1ου και 2ου lockdown!

Η «δικαιολογία» τόσο των κυβερνητικών, όσο και των «ειδικών» της επιτροπής για ..τον κορωνοϊό και για την αποτυχία του lockdown είναι πως ο κόσμος βγαίνει έξω και κυκλοφορεί.



Μελέτη όμως που πραγματοποιήθηκε για την κινητικότητα στην πανδημία στο 1ο και 2ο, lockdown στην Ελλάδα υποστηρίζει πως η απόλυτη διαφορά στην κινητικότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown ήταν μόλις 11,5%.

Είναι πλέον φανερό πως το lockdown έχει αποτύχει, καθώς δεν κατάφερε να περιορίσει ούτε την πανδημία, ενώ έχει και τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών.

Ο κ.Φαρσαλινός μιλώντας για το lockdown στον 98,4 και τα είπε:

«Δεν έχουμε ιδέα αν τα μέτρα που παίρνουμε κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στον πληθυσμό από το όφελος που έχουμε», προσθέτοντας πως «μία μελέτη από την Ελβετία βρήκε πως μόνο από ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα (αυτοκτονίες, διαζύγια, αλκοολισμό κτλ) θα χαθούν τα επόμενα χρόνια 1,7 εκατομμύρια έτη ζωής, ως επιπλοκή 3 μηνών περιοριστικών μέτρων (εμείς τους έχουμε ξεπεράσει τους 3 μήνες)».

Η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» για να «δικαιολογήσουν» την αποτυχία του lockdown έριξαν την ευθύνη στους πολίτες, χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε δηλώσει η Ματίνα Παγώνη πριν από λίγες ημέρες, όταν είχε πει πως «Πώς θα πέσουν τα κρούσματα όταν είναι όλοι έξω;».

Ενώ καθημερινά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αντί να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση δείχνουν εικόνες από το Σύνταγμα και κατακρίνουν τους πολίτες που βγήκαν έξω.

Σε όλα αυτά απαντάει η μελέτη που υπογράφουν πολλοί καθηγητές και δημοσιεύεται στο docmed.gr, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μεταξύ το 1ο και το 2ο lockdown ήταν ελάχιστη, που να δικαιολογούσε την επιβολή της δεύτερης απαγόρευσης.

Να υπενθυμίσουμε πως μετά το τέλος του πρώτου lockdown τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη «πανηγύριζαν» για το πόσο καλά τα πήγε η Ελλάδα στην διαχείριση της πανδημίας.

Στη μελέτη, την οποία την υπογράφει, αναφέρθηκε ο καθηγητής ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, όπου και υποστήριξε πως χρησιμοποιεί τα Google mobility, τονίζοντας πως

«δεδομένο δεν είναι βγαίνω με το αυτοκίνητό μου έξω και βλέπω κόσμο, αλλά βλέπω στοιχεία μέσω κινητών τηλεφώνων. Στην βιβλιογραφία χρησιμοποιούν στοιχεία Google mobility, τα στοιχεία αυτά είναι αντικειμενικά και σου δίνει ημερησία δεδομένα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως μόνο η Αυστρία είχε μικρότερη αύξηση κινητικότητας από εμάς, προσθέτοντας παράλληλα πως η Αυστρία είχε 19 ημέρες lockdown στο 2ο κύμα της πανδημίας, ενώ εμείς ακόμα βρισκόμαστε σε lockdown.

Υποστηρίζοντας παράλληλα και πως «πολύ καλά κάνει ο κόσμος και βγαίνει έξω! Ο κόσμος δεν πρέπει και αυτό που χρειάζεται για να μην έχουμε διασπρορά του ιού είναι να μην συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους. Τ' ότι έχουμε αύξηση 20% στην κίνηση στα πάρκα είναι κάτι ευχάριστο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου