Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Δημοπρασία ιστορικών εγγράφων της οικογένειας του Μάρκου Μπότσαρη



Στη δημοπρασία του Οίκου Vergos Auctions για την αγορά 17 ιστορικών εγγράφων της οικογένειας του Μάρκου Μπότσαρη, συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης, 9 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής




 Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, υλοποιώντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. της 25ης Μαΐου με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας του Σουλίου.

Ο κ. Ντακαλέτσης κατέθεσε κατά την εκκίνηση της δημοπρασίας, δύο προτάσεις, η δεύτερη ύψους 38.000 ευρώ που μαζί με τους φόρους θα ανέρχονταν σε δαπάνη ύψους 46.500 ευρώ για την Π.Ε.Δ. Ηπείρου. Μετά από αλλεπάλληλα «χτυπήματα» ωστόσο, η επόμενη προσφορά που θα έπρεπε να καταθέσει ο κ. Ντακαλέτσης για την απόκτηση των ιστορικών κειμηλίων, ήταν τα 45.000 ευρώ που μαζί με τους φόρους, θα ανέβαζε τη δαπάνη στα 55.000 ευρώ περίπου για την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, ποσό που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της Π.Ε.Δ. και το αποφασισθέν για τη δημοπρασία ποσό (50.000 ευρώ).

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης προσπάθειας, σε κάθε περίπτωση στις προθέσεις της διοίκησης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου περιλαμβάνεται η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής και άλλης, υλικής και άυλης κληρονομιάς της Ηπείρου, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους της περιοχής μας. Για τα εν λόγω ιστορικά αρχεία, πρόθεση της Π.Ε.Δ. ήταν να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό είτε μέσω της έκθεσής τους σε διάφορες εκδηλώσεις είτε μέσω της δημοσίευσής τους στο πλαίσιο ερευνητικής δουλειάς ιστορικών» τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Ντακαλέτσης.

Σημειώνεται εδώ πως τα ιστορικά τεκμήρια της οικογένειας του Μάρκου Μπότσαρη σχετίζονται με το γεγονός της Επανάστασης του 1821 και η πρωτοβουλία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ήταν ευθυγραμμισμένη με το πνεύμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το ιστορικό γεγονός.

Πέραν των επιστολών του Μάρκου Μπότσαρη, οι επιστολές του Κώστα Μπότσαρη, που μετά το θάνατο του Μάρκου έγινε προστάτης της οικογένειας του αδελφού του, αναφέρονται κυρίως σε τρέχουσες υποθέσεις, αλλά και στο ζήτημα της εκπαίδευσης του γιου του ήρωα Δημητρίου, την οποία είχαν προσφερθεί να αναλάβουν οι βασιλικές αυλές της Γαλλίας, της Βαυαρίας και της Ρωσίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου