Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ο Συρίγος λέει ψέματα: ΔΕΝ δόθηκε το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να χρησιμοποιεί αποκλειστικώς τον όρο «Μακεδόνες»«Το πρόβλημα με την Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι δεν την έχουμε δει να εφαρμόζεται στην πράξη» δήλωσε από την Κοζάνη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία.
Σε επίσκεψή του τη Νέα Πανεπιστημιούπολη..στη ΖΕΠ, ο κ. Συρίγος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της υπογραφής της Συμφωνίας στις Πρέσπες, είπε πως αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση που έχει υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών προβαίνει σε «παρασπονδίες», όπως αυτό που συνέβη με την UEFA.

«Αν αυτά συμβαίνουν με μια “φιλική” προς τη Συμφωνία κυβέρνηση, τι θα γίνει αν αναλάβει το VMRO που βρίσκεται απέναντι;» αναρωτήθηκε ο κ Συρίγος, υπογραμμίζοντας πως «δόθηκε το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να χρησιμοποιεί αποκλειστικώς τον όρο “Μακεδόνες”, την ώρα που δεν δίνεται η ίδια δυνατότητα για τους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα*».

Ο υφυπουργός δήλωσε πως έχουμε μια συμφωνία την οποία πρέπει να τηρούμε «με τα καλά και με τα στραβά της» και θεωρείται αυτονόητο ότι, πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες.

«Είπαμε “Βόρεια Μακεδονία” – δεν ήταν κάτι που μας ενθουσίασε, αλλά από την ώρα που συμφωνείς σε αυτό, το τηρείς.

»Έτσι λέει ο κανόνας στις διεθνείς σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου – ΕΡΤ Κοζάνης


Φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Συρίγου, που δήλωσε μη ενθουσιασμένος με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», με δημοσίευμα της 10ης Μαρτίου 1993. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι θετικός στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα, έγραφε.

*Ο κ. Συρίγος ψεύδεται. Δεν δόθηκε το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο «Μακεδόνες».

Το άρθρο 7 της Συμφωνίας αναφέρει:

«1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνας” αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

»2. Όταν γίνεται αναφορά στο Πρώτο Μέρος (Ελλάδα), με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους (Ελλάδας), αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Είναι σαφέστατο ότι τον όρο Μακεδόνες χρησιμοποιούν οι Έλληνες «από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Ο κ. Συρίγος με τις δηλώσεις αυτές υπονομεύει εμμέσως την εφαρμογή της Συμφωνίας και τίθεται εν δυνάμει αντιμέτωπος με αμερικανικές κυρώσεις, όπως αυτές προβλέπονται από το διάταγμα του προέδρου Μπάιντεν της 8ης Ιουνίου.

Ο κ. Συρίγος να πάψει να λαϊκίζει και να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις στον ελληνικό λαό.

Να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι τον μικροκομματισμό.

Γιατί δίνει δικαίωμα στους Βορειομακεδόνες να επικαλεστούν τη δήλωσή του ότι τάχα μόνο εκείνοι μπορούν να λέγονται «Μακεδόνες»;

Το θεωρεί μεγάλη εξυπνάδα να τροφοδοτεί με ανυπόστατα επιχειρήματα την άλλη πλευρά;

Το TRIBUNE έχει υπερασπιστεί τον κ. Συρίγο από καθηγητή όποτε κρίναμε ότι είχε δίκιο ή υπήρξε θύμα άδικης επίθεσης.

Όμως δεν θα ανεχτούμε καμία δήλωση που λειτουργεί εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Υ.Γ.: Η χώρα έχει υπουργείο εξωτερικών. Ο κ. Συρίγος τι είναι; Υφυπουργός ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Να κοιτάξει τη συμφωνία με τα σχολικά βιβλία.

https://www.tribune.gr/
Εδώ το διάταγμα Μπάιντεν: Executive Order on Blocking Property And Suspending Entry Into The United States Of Certain Persons Contributing To The Destabilizing Situation In The Western Balkans

Οι κυρώσεις επιβάλλονται και σε εκείνους που: (iii) to be responsible for or complicit in, or to have directly or indirectly engaged in, a violation of, or an act that has obstructed or threatened the implementation of, any regional security, peace, cooperation, or mutual recognition agreement or framework or accountability mechanism related to the Western Balkans, including the Prespa Agreement of 2018…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου