Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Πως μπορούν να σας κλέψουν το PIN της κάρτας από το κινητό
Είναι εφικτό να υποκλέψουν το PIN της κάρτας σας από το κινητό σας, ακόμη κι αν δεν το έχετε αποθηκεύσει;

Η απάντηση είναι ναι. Τα τεχνολογικά μέσα έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε σας κίνηση στο κινητό αφήνει ένα μοναδικό ίχνος, το οποίο καταγράφεται και δύναται να υποκλαπεί!

Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες ανιχνεύουν την αισθητήρια κίνηση σε οθόνες αφής και μπορούν να αναπαράγουν κάθε σας κίνηση, με περίπου 70% αποτελεσματικότητα! Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle, με επικεφαλής την κ. Μερνεζάτ, απέδειξαν τις κακόβουλες επιθέσεις και υπολόγισαν το παραπάνω ποσοστό ευστοχίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποδείχθηκε ότι ένας χάκερ μπορεί να “αναπαράγει” τις ανθρώπινες κινήσεις (που πραγματοποιεί στο κινητό) με 70% επιτυχία σε 3 προσπάθειες και 100% επιτυχία σε 5 προσπάθειες! Το οποίο σημαίνει ότι – αν σας στοιχεύσουν – δεν υπάρχει περίπτωση να μην “σπάσουν” τον κωδικό σας!

Σύμφωνα με την κ. Μερνεζάτ:

«Επειδή οι εφαρμογές για τα smartphones και οι ιστοσελίδες δεν χρειάζονται να ζητήσουν άδεια για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αισθητήρες, τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν κρυφά να ‘ακούσουν’ τα δεδομένα των αισθητήρων και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκαλύψουν μια ευρεία γκάμα ευαίσθητων πληροφοριών για σας, μεταξύ των οποίων τα ΡΙΝ και οι κωδικοί που πληκτρολογείτε στις οθόνες αφής».

«Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, σε μερικά προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, βρήκαμε πως αν ανοίξεις στο τηλέφωνο ή στο τάμπλετ σου μια ιστοσελίδα που είναι παγιδευμένη με κακόβουλο κώδικα, και μετά ανοίξεις τον online τραπεζικό λογαριασμό σου αντιμετωπιση δυσκοιλιοτητας, χωρίς να έχεις κλείσει την προηγούμενη ιστοσελίδα, τότε οι χάκερ μπορούν να κατασκοπεύουν κάθε προσωπική λεπτομέρεια που πληκτρολογείς» πρόσθεσε.
Τρόποι αντιμετώπισης:

Σύμφωνα με τους ερευνητές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να δεχτείτε την παραπάνω επίθεση, θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

1. Να αλλάζετε τον κωδικό PIN σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα

2. Κατά τη διάρκεια των τραπεζικών σας συναλλαγών μέσω του κινητού, μην έχετε άλλες ανοιχτές εφαρμογές στο παρασκήνιο

3. Διαγράψτε παλιές εφαρμογές και όσες δεν χρησιμοποιείτε

4. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή μιας τράπεζας αλλά ένα συνηθισμένο browser, ανοίξτε μία νέα καρτέλα σε Ανώνυμη Περιήγηση

5. Να συνδέεστε πάντα στο Ιντερνετ από αξιόπιστη σύνδεση/router

6. Να μην παραχωρείτε άδεια σε εφαρμογές τις οποίες δεν γνωρίζετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου