Ένα ακόμη «παράσημο» για τη «νύφη του Θερμαϊκού» καθώς η UNESCO την έχρισε γαστρονομική πρωτεύουσα αναγνωρίζοντας όλα όσα πρόσφερε, προσφέρει και θα προσφέρει στους πιο απαιτητικούς… ουρανίσκους.
Θεσσαλονίκη… Η «νύφη του Θερμαϊκού», η πρωτεύουσα του ελληνικού Βορρά και μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Αν εξαιρέσει κανείς την πολύ δύσκολη περίοδο του κορονοϊού που χτύπησε όσο κανέναν άλλο κλάδο αυτόν της
διασκέδασης και της εστίασης, η Θεσσαλονίκη μπορεί και να χαρακτηριστεί ως η «Μέκκα» της βραδινής εξόδου στην Ελλάδα.Από πού να αρχίσει κανείς και πού να σταματήσει στη συμπρωτεύουσα, έστω κι αν η λέξη είναι ελληνικής… επινόησης και δεν υφίσταται σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη. Από τα «Λαδάδικα»; Την παραλία; Τα νυχτερινά κέντρα που παραδοσιακά έχουν αναδείξει μερικούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες στη χώρα; Όλοι γνωρίζουν πως αν βρεθούν στη Θεσσαλονίκη θα περάσουν καλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Το σίγουρο είναι πως… θα φάνε και καλά, αφού πέρα από τη διασκέδαση, τη νυχτερινή ζωή και τη χαλαρή διάθεση, η Θεσσαλονίκη φημίζεται και για τη γαστρονομία της. Η πλέον πολυτισμική πόλη της χώρας εδώ και αιώνες, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα υψηλότατο επίπεδο σε ό,τι αφορά το φαγητό. Με τις επιρροές να προέρχονται τόσο από τον Ελλαδικό χώρο αλλά και από ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων που κατοικούσαν για χρόνια σε αυτή. Γεύσεις Ανατολής, γεύσεις από τις σλαβικές χώρες, διεθνείς επιρροές τόσο σε παραδοσιακό όσο και σε σύγχρονο επίπεδο δημιουργούν ένα «παζλ» γεύσεων που είναι αδύνατο να μην θέλει κανείς να γευτεί.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσμίξεων λαών, παραδόσεων και συνηθειών είναι μια πανέμορφη, ποικιλόμορφη και απίστευτα φιλόξενη πόλη. Το φαγητό της βασίζεται σε υλικά, συνταγές και επιρροές που γυρίζουν… αιώνες πίσω. Στη Θεσσαλονίκη θα βρει κανείς από παραδοσιακές ταβέρνες με αυθεντικά πιάτα μέχρι μοντέρνα μπιστρό που προσφέρουν μια σύγχρονη εκδοχή των συνταγών που χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Μερικά από τα φαγητά – ορόσημα της Θεσσαλονίκης, δε, έχουν ταξιδέψει πλέον σε όλη τη χώρα αλλά και πέρα από αυτή. Ποιος δεν γνωρίζει το κουλούρι Θεσσαλονίκης; Την μπουγάτσα, που έχει γίνει σήμα κατατεθέν για όλο τον Βορρά; Παραδοσιακές πίτες, σουτζούκια, συνταγές με κρέας ή ψάρι από τα νερά του Θερμαϊκού, τσουρέκια, πολίτικα γλυκά όπως το Καζάν Ντιπί και φυσικά, τα περίφημα τρίγωνα Πανοράματος, είναι μόνο μερικά από τα γαστρονομικά… trademarks της πόλης.
Αναβάθμιση και για τον τουρισμό της πόλης
Έχοντας όλα αυτά ως εχέγγυα, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη είναι πλέον η μοναδική ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO. Πλέον, ως γαστρονομική πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη βρίσκει θέση σε διεθνείς τουριστικούς χάρτες και ενισχύει την ταυτότητα και το brand name της, με τις προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO να στέφονται με επιτυχία.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε σχετικά «Mε επιμέλεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης». Επεσήμανε, δε, πως ο φάκελος υποστηρίχθηκε θερμά από το υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την Ελληνίδα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
«Η γαστρονομία άλλωστε είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης -η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της Unesco. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.
«Πρόκειται για ένα δίκτυο πόλεων που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη. Η σημασία του έγκειται στο ότι διευκολύνει τις πόλεις-μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική. Παράλληλα, δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
«Η συγκεκριμένη διάκριση έρχεται να προστεθεί στη δυναμική της Θεσσαλονίκης, η οποία σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία UNESCO που διαθέτει, έχει όλα τα εχέγγυα, για να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη, σημείωσε «Η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco αποτελεί μια σημαντική και παγκόσμια διάκριση για την πόλη, που θέτει τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τη δημιουργικότητα στο επίκεντρο της τουριστικής της ανάπτυξης και προβολή».
Στη λίστα με τις Creative Cities of Gastronomy της UNESCO, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πόλεις όπως η Ντόχα του Κατάρ, το Μπατούμι στη Γεωργία, το Μπέλφαστ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κερμανσάν του Ιράν, η Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, η Ουσούκι της Ιαπωνίας και αρκετές ακόμα…
Η γευστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης
Είτε επιλέξετε ένα εστιατόριο πολλών αστέρων, είτε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, το σίγουρο είναι πως θα ικανοποιηθείτε απόλυτα. Οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, γνωστοί για την ευγένεια και τη φιλόξενή τους διάθεση θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα εδέσματα της αρεσκείας σας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ολόφρεσκα μύδια, αχνιστά ή με πιλάφι· αφράτα σουτζουκάκια σε βελούδινη σάλτσα· τζιγεροσαρμάδες…
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει ο αχνιστός πατσάς και τα μαγαζιά που με τέχνη τον παρασκευάζουν. Πρόκειται για ένα ευεργετικό πιάτο που βοηθάει να μετριαστούν οι «παρενέργειες» από το ξενύχτι. Κάθε βράδυ λοιπόν, και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, οι γνώστες τελειώνουν τη νυχτερινή τους διασκέδαση σε αυτά τα εξειδικευμένα εστιατόρια. Πρόκειται για μια μυσταγωγική συνήθεια, στην οποία οι Θεσσαλονικείς χαίρονται να μυούν τους ταξιδιώτες. Κλασικές γλυκές γεύσεις είναι τα τρίγωνα Πανοράματος, το τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα ή κάστανο, τα πολίτικα γλυκά (καζάν ντιπί, εκμέκ κανταΐφι, σάμαλι) καθώς και τα σιροπιαστά.
Αλλά, ακόμη και το πρόχειρο φαγητό έχει τη ποικιλία του. Πολύ γνωστά είναι τα μικρά μαγαζιά που προσφέρουν πίτες, τις περίφημες μπουγάτσες Θεσσαλονίκης. Μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί, με κιμά, με… ότι βάλει ο νους σας. Για ένα πιο ελαφρύ σνακ επιλέξτε το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Η απλότητα της γεύσης σε όλο της το μεγαλείο!
Κάθε γειτονιά και μυρωδιά, κάθε γωνιά και γεύση
Η αναζήτηση της γευστικής απόλαυσης θα σας οδηγήσει σε μερακλίδικα στέκια στα υψώματα του Σέιχ Σου, στην Άνω Πόλη, στην Καλαμαριά, στην Κρήνη, στο συγκρότημα του «Μύλου», δυτικά του κέντρου, στο Πανόραμα, στην πλατεία Άθωνος, στο Μπιτ Παζάρ, στην πλατεία Ναυαρίνου, στην Αγορά Μοδιάνο και στα Λαδάδικα.
Αγορά Μοδιάνο – το Παρίσι της Θεσσαλονίκης
Η αγορά οφείλει το όνομά της στον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Χτίστηκε το 1922, με σαφείς αρχιτεκτονικές αναφορές στις αντίστοιχες στεγασμένες αγορές του Παρισιού. Περικλείεται στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πέντε στοών με αετωματική πρόσοψη και γυάλινη οροφή. Φιλοξενεί μικρά μαγαζιά που πουλάνε κυρίως τρόφιμα, καθώς επίσης και ουζερί που προσφέρουν αναρίθμητες γεύσεις. Τα πικάντικα αρτύματα, τα μυρωδικά και τα μπαχάρια που σου «σπάνε τη μύτη» με την έντονη μοσχοβολιά τους, είναι η επίγευση που θα σας αφήσει η επίσκεψή σας.
Καμία, ίσως, περιγραφή δεν μπορεί να αποτυπώσει το χρώμα, την εκστατική αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλάει και τη γραφικότητα αυτού του «κόσμου», που είναι η αγορά Μοδιάνο. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ είναι στην ουσία μια χρηστική αγορά (μαζί με το Καπάνι αποτελούν τις δυο διάσημες αγορές της πόλης) συμπεριλαμβάνεται στους τουριστικούς οδηγούς ως αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την καρδιά της παλιάς πόλης, που όμως χτυπάει ακόμα δυνατά!
Λαδάδικα – η αιώνια Θεσσαλονίκη
Τα Λαδάδικα υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες εμπορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η συνοικία φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες καταστήματα τροφίμων, για χονδρική κυρίως πώληση. Η περιοχή έμεινε αλώβητη από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Μοιάζει με μια μικρή πολιτεία μέσα στην πόλη, με ένα βυζαντινό εκτύπωμα. Μικρά, πλακόστρωτα σοκάκια, μυστηριακά αδιέξοδα και προσόψεις γεμάτες γοητεία, συνθέτουν μια από τις γραφικότερες γειτονιές της πόλης.
Η περιοχή αναπλάστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Τα παλιά μαγαζιά έγιναν ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ. Ο χώρος πλημμυρίζει κάθε νύχτα με ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό και την αύρα της παλιάς Θεσσαλονίκης.
Με πληροφορίες από UNESCO, Δήμος Θεσσαλόνικης, VisitGreee
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου