Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Πώς καταλαβαίνω ότι παρακολουθούν το κινητό μου;
Το κινητό μας μπορεί να δεχθεί επίθεση με πολλούς τρόπους. Με συνημμένο αρχείο στο e-mail μας, με SMS σε κωδικοποιημένη μορφή, από την σύνδεση σε ένα κοινόχρηστο Wi-Fi, ακόμα και από το Bluetooth. Πως μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε εάν έχει γίνει επίθεση στο κινητό μας και αν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης;
Υπάρχουν δέκα ενδείξεις που μπορούν να μας αποκαλύψουν εάν το κινητό μας παρακολουθείται:

1. Άνοιγμα οθόνης σε κατάσταση αναμονής. Πέρα από την στιγμή που θα λάβουμε κάποιο μήνυμα ή θα δεχθούμε εισερχόμενη κλήση ή ακόμα και κάποια ειδοποίηση που έχουμε προεπιλέξει εμείς η οθόνη του κινητού μας δεν πρέπει να ενεργοποιείται.

2. Ασυνήθιστα υψηλή χρήση δεδομένων. Ένα πρόγραμμα παρακολούθησης χρησιμοποιεί ένα μεγάλο όγκο δεδομένων για την αποστολή των πληροφοριών που συνέλεξε από την συσκευή μας. Όταν διαπιστώσουμε ότι ξαφνικά έχει αυξηθεί ασυνήθιστα η χρήση δεδομένων από το κινητό μας αυτό είναι ύποπτο και οφείλουμε να το ψάξουμε.

3. Αύξηση της θερμοκρασίας σε κατάσταση αδράνειας. Όλοι γνωρίζουμε όταν πιάνουμε το κινητό μας σε διάφορες φάσης της λειτουργίας του την φυσιολογική αυξομείωση της θερμοκρασίας. Εάν ξαφνικά διαπιστώσουμε αυτό αναπτύσσει θερμοκρασία ειδικά σε κατάσταση αδράνειας αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη ύποπτης δραστηριότητας.

4. Ξαφνική μείωση της διάρκεια της μπαταρίας. Αν αυτό δεν οφείλεται σε ελαττωματική μπαταρία, τότε αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι ότι υπάρχει κατασκοπευτικό λογισμικό στην συσκευή μας. Ειδικά όταν η παράνομη εφαρμογή ενεργοποιεί την κάμερα ή πραγματοποιεί ηχογραφήσεις τότε επιβαρύνει σημαντικά την μπαταρία του τηλεφώνου.

5. Περίεργοι ήχοι κατά την διάρκεια των κλήσεων. Τα σύγχρονα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα ήχου στις κλήσεις μας. Όταν λοιπόν θα αρχίσουμε να ακούμε περίεργους ήχους ή ακόμα και ασυνήθιστες φωνές υπάρχει η πιθανότητα να γίνεται υποκλοπή των κλήσεων μας.

6. Ξαφνική και αδικαιολόγητη επανεκκίνηση. Το κινητό πραγματοποιεί επανεκκίνηση όταν θα το επιλέξουμε εμείς ή όταν εκτελεί μια προγραμματισμένη λειτουργία. Δεν επανεκκινεί έτσι στα καλά καθούμενα και χωρίς προφανή λόγο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο πρόσωπο ή κάποιο πρόγραμμα αποφάσισε να κάνει επανεκκίνηση για τους δικού του λόγους.

7. Η λειτουργία το τηλεφώνου ξαφνικά γίνετε πολύ αργή. Το κινητό μας ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής και τις τεχνολογικές του δυνατότητες εκτελεί με συγκεκριμένη ταχύτητα τις εντολές που του δίνουμε. Αν διαπιστώσουμε ξαφνικά ότι γίνετε πολύ αργό με σημαντική πτώση της ταχύτητας του, τότε έχουμε μια ένδειξη ότι παράλληλα εκτελούνται και άλλες λειτουργίες στο παρασκήνιο.

8. Περίεργα μηνύματα κειμένου. Εάν τα μηνύματα περιέχουν μια ασυνήθιστη ακολουθία γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων υποδεικνύουν την ύπαρξη λογισμικού παρακολούθησης. Αυτό παρατηρείται σε παλαιότερης τεχνολογίας προγράμματα που επικοινωνούν με την χρήση κωδικοποιημένων μηνυμάτων.

9. Ο τερματισμός του κινητού γίνετε με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παράνομο πρόγραμμα συνεχίζει να εκτελείται στο παρασκήνιο και δεν επιτρέπει τον τερματισμό της συσκευής.

10. Περίεργη και ασυνήθιστη εφαρμογή. Ένα κινητό διαθέτη τις προεγκατεστημένες εφαρμογές από το εργοστάσιο καθώς και τις εφαρμογές που εγκαταστήσαμε εμείς. Αν διαπιστώσουμε την ύπαρξη άγνωστων σε εμάς εφαρμογών, οφείλουμε να ελέγξουμε την προέλευση τους και να τις αφαιρέσουμε εάν μας φανούν ύποπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου