Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου



Από 23/11/2021 έως και 23/12/2021 η υποβολή αιτήσεων για άδειες νέας φύτευσης.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις.

Στην απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας, η διαδικασία ενστάσεων, οι κυρώσεις και η διαδικασία χορήγησης αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

Διαθέσιμη έκταση προς χορήγηση αδειών νέας φύτευσης

Για κάθε έτος η διαθέσιμη έκταση για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του προηγούμενου έτους.

Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που υποβάλλονται εντός του έτους αφορούν συνολική έκταση μικρότερη από την διαθέσιμη για το έτος έκταση, εγκρίνονται όλες οι σχετικές άδειες.

Σε περίπτωση που η συνολική έκταση των επιλέξιμων αιτήσεων υπερβαίνει τη διαθέσιμη προς χορήγηση έκταση, τότε η χορήγηση πραγματοποιείται σε επίπεδο οκτώ (8) περιφερειών, όπως αυτές περιγράφονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου και σύμφωνα με τα αντικειμενικά και μη μεροληπτικά κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για την κάθε μία από αυτές.

Τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφερειών καθορίζονται στο ποσοστό 1% της φυτεμένης έκτασης εκάστης περιφέρειας, όπως αυτές ανακοινώνονται στην ετήσια απογραφή του προηγούμενου έτους.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας

Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο/α έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται. Εφόσον στο/α αγροτεμάχιο/α της αίτησης, υφίσταται καλλιέργεια, ο παραγωγός, αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκρίζωσής της πριν την υλοποίηση της χορηγηθείσας άδειας νέας φύτευσης οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου.

Ως μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης για άδεια νέας φύτευσης ορίζεται το όριο των εκατό 100 στρεμμάτων και δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα στρέμμα.

Οι εν λόγω εκτάσεις δύνανται να είναι ιδιόκτητες ή/ και ενοικιαζόμενες.

Υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2022 και εντεύθεν, υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ, αίτηση - υπεύθυνη δήλωση από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους της χορήγησης των εν λόγω αδειών. Κατ' εξαίρεση για τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης του έτους 2022 οι αιτήσεις θα κατατεθούν από την 23η Νοεμβρίου μέχρι και την 23η Δεκεμβρίου 2021.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ? αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας.

Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα, ακέραιος αριθμός και με ένα δεκαδικό ψηφίο) και οι συντεταγμένες των κορυφών, σε ΕΓΣΑ 87 (Χ, Ψ) της περιμετρικής αποτύπωσης, κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του. Επιπλέον, απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών ιδιοκτησίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου