Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Χρυσές μπίζνες με «Golden Visa»: Πώς θησαυρίζουν με Κινέζους, το κόλπο με τις ανακαινίσεις ακινήτων




Ποιο το μεγάλο κόλπο με τις ανακαινίσεις στα ακίνητα και τη Golden Visa σε Κινέζους;

Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση φαινομένων υπερτιμολόγησης, που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν στρέβλωση στις αξίες των ακινήτων και παρεμποδίζουν την προσέλκυση ξένων, πραγματικών κεφαλαίων, στην ελληνική κτηματαγορά όσον αφορά το πρόγραμμα «Golden Visa», ζητούν από την πολιτεία παράγοντες της αγοράς ακινήτων.
Ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, περιγράφει τα «χρυσά κόλπα» που σκαρφίζονται τα τελευταία χρόνια μεσιτικά γραφεία ή και πρακτορεία, που στοχεύουν αποκλειστικά στο εν λόγω πρόγραμμα, στο μετοχικό σχήμα των οποίων μετέχουν Κινέζοι υπήκοοι και Έλληνες.

Οι φθηνές ανακαινίσεις και οι ακριβές πωλήσεις

«Οι εταιρείες αγοράζουν ακίνητα πολύ χαμηλότερης αξίας και προχωρώντας σε μια μικρή ανακαίνιση τα μεταπουλούν σε ομοεθνείς τους έναντι 250.000 ευρώ που έχουν τεθεί ως όριο για την παροχή άδειας πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης σε πολίτες τρίτων χωρών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακίνητα αξίας 100.000€-150.000€ ανακαινίστηκαν με κόστος 30.000€ και μεταπουλήθηκαν εντός δύο-τριών μηνών σε Κινέζους αγοραστές στην τιμή των 250.000€ με το επιπλέον τίμημα να το εισπράττει ως κέρδος η διαμεσολαβητική εταιρεία που ταυτόχρονα ήταν και ιδιοκτήτης του ακινήτου», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας

Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ακίνητο στο Παγκράτι που αγοράστηκε από Ισραηλινό επενδυτή στην τιμή των 80.000 ευρώ, ανακαινίστηκε και πουλήθηκε σε εταιρεία κινεζικών συμφερόντων στην τιμή των 150.000€ και η κινεζική εταιρεία με τη σειρά της το πούλησε σε ομοεθνή της στο ποσό των 250.000€.

Αγοράζουν ακίνητα εξασφαλίζοντας «Golden Visa» και σίγουρο κέρδος

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του E-Real Estates, πολλοί αλλοδαποί επενδυτές, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προέβησαν σε αγορά δύο ή και τριών ακινήτων συνολικής αξίας 250.000 ευρώ σε περιοχές που η βραχυχρόνια μίσθωση παρουσίαζε τρομερή ζήτηση ώστε η επένδυσή τους να έχει εξασφαλισμένη απόδοση (π.χ. 1.000€/μήνα) που υπόσχονταν οι μεσιτικές εταιρείες-πρακτορεία που διαμεσολαβούσαν για την αγορά του ακινήτου.

«Το επόμενο βήμα που “εμπνεύστηκαν” οι εν λόγω εταιρείες, για να είναι περισσότερο δελεαστικό το ακίνητο που πρότειναν στους αλλοδαπούς επενδυτές, ήταν να αγοράζουν ακίνητα χαμηλότερης αξίας, να τα ανακαινίζουν, να τα μισθώνουν σε εταιρείες διαχείρισης συμφερόντων τους με μίσθωμα πολύ υψηλότερο από το σύνηθες μίσθωμα της περιοχής, ώστε να αποτελεί επενδυτική “ευκαιρία” για τον Κινέζο αγοραστή που θα καταβάλει το ποσό των 250.000 ευρώ. Επί της ουσίας όμως πρόκειται για απάτη», εξηγεί.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ακίνητο που αγοράστηκε στην τιμή των 100.000€, ανακαινίστηκε με κόστος 30.000€ (κυρίως μπάνιο και κουζίνα), μισθώθηκε σε εταιρεία συμφερόντων τους 1.000€/μήνα για τρία χρόνια με συνολικό κόστος 36.000€ ώστε να έχει τα κριτήρια ακινήτου απόδοσης και πουλήθηκε σε Κινέζο στο ποσό των 250.000€. Η εταιρεία διαμεσολάβησης-ιδιοκτήτρια επένδυσε το ποσό των 166.000€ συνολικά, δημιούργησε μια εικονική απόδοση και έβγαλε κέρδος το ποσό των 84.000€.

Αγοραστές-συνέταιροι στις «χρυσές» μπίζνες

Οι «χρυσές» μπίζνες όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων έχουν καταγράψει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εν λόγω εταιρείες διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με ατζέντηδες στη Κίνα, αλλά και Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Κίνα και γνωρίζουν τις διαδικασίες, έκαναν συμμέτοχους – συνεταίρους τους ίδιους τους αλλοδαπούς αγοραστές.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι περιπτώσεις μόνιμης εγκατάστασης κινεζικών οικογενειών είναι ελάχιστες σε σχέση με τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί στη χώρα μας. Οι περισσότεροι Κινέζοι επενδυτές επιθυμούν να αποκτήσουν τη «Golden Visa» ελεύθερης διακίνησης σε χώρες της ΕΕ για επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς λόγους», σχολιάζει ο κ. Μπάκας και συνεχίζει: «Οι εν λόγω εταιρείες, σε συνεργασία με ατζέντηδες στην Κίνα, προσελκύουν Κινέζους ενδιαφερόμενους που εν γνώσει τους αποδέχονται να αγοράσουν υπερτιμολογημένα ακίνητα με την προοπτική οι μεσάζοντες να τους επιστρέψουν μέρος της επένδυσής τους από άλλα ταμεία τους στην Κίνα».

Σε πολλές περιπτώσεις, ακίνητα σε περιοχές όπως ο Κολωνός και τα Σεπόλια, που η αξία τους δεν ξεπερνά τις 100.000€ -120.000€ και με αντικειμενική αξία 40.000€ -45.000€, πουλήθηκαν σε Κινέζους επενδυτές στο ποσό των 250.000€.

Αναγκαία η λήψη μέτρων για τα ακίνητα

«Τέτοιου είδους αγοραπωλησίες εν μέσω πανδημίας, που η κτηματαγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής, στρεβλώνουν τις τιμές της εκάστοτε περιοχής και δημιουργούν για άλλη μια φορά πλασματικές αξίες. Σε όλες αυτές τις συναλλαγές παράγεται πλούτος που πολλές φορές αποτελεί προϊόν εξαπάτησης του νομοθετικού πλαισίου», καταλήγει ο πρόεδρος του E-Real Estates και ζητά τη λήψη μέτρων ώστε οι επενδύσεις να πραγματοποιούνται με διαφάνεια και έλεγχο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, θα πρέπει να πραγματοποιείται αυτοψία στο προς πώληση ακίνητο από την εφορία με πιστοποιημένο εκτιμητή και νόμιμο κτηματομεσίτη που θα φέρει ευθύνη για τη δηλωθείσα αξία του ακινήτου αν πρόκειται για χορήγηση άδεια διαμονής μέσω του Ν. 4146/2013. Ενώ, παράλληλα, χρειάζεται να επανεξεταστεί η επαναφορά του φόρου υπεραξίας για τις περιπτώσεις του ιδίου νόμου, όταν προκύπτουν πολλαπλές μεταβιβάσεις ή/και αγοραπωλησίες που «βγάζουν μάτι», ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά και ταυτόχρονα το κράτος να έχει έσοδα από το γρήγορο και εύκολο κέρδος που τελικά δεν μένει στην ελληνική οικονομία.






fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου