Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ιράν: Σκληραίνει τη στάση του ο στρατός - Συγκλονιστικές οι εικόνες από τις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί



Ο στρατός στο Ιράν ετοιμάζεται να αναλάβει δράση, μιλά για «στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος» και προειδοποιεί τον κόσμο που διαδηλώνει μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini, για ακόμη σκληρότερα μέτραΠηγή: Gettyimages, twitter

Οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις στο Ιράν φουντώνουν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσα Αμινί με άνδρες και γυναίκες σε όλη τη χώρα να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Την ίδια στιγμή ο φόρος αίματος είναι μεγάλος καθώς υπολογίζεται πως περισσότερα από 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, με τον στρατό της χώρας να σκληραίνει κι άλλο τη στάση του. «Αυτές οι απελπισμένες ενέργειες αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος» αναφέρουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν που προειδοποιούν πως θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας με κάθε τρόπο, λέγοντας ουσιαστικά πως θα αναλάβει εκείνος δράση.

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Η εξέγερση στο όνομα της Αμινί «πνίγηκε» στο αίμα


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Οι κληρικοί κυβερνώντες του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην Ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τις τελευταίες ημέρες, διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις έκαψαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα ενώ τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη σύλληψη 280 διαδηλωτών την Πέμπτη.

Οργή κατά Χαμεϊνί

Οι εικόνες που έρχονται από τις κινητοποιήσεις και την οργή του λαού είναι συγκλονιστικές. Στη χώρα έχει «κοπεί» το ίντερνετ ωστόσο πολλά στιγμιότυπα κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου. Οπως η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που όπως σημειώνεται είχε ζήσει το Ιράν πριν από την «Ισλαμική Επανάσταση» του 1979 που άλλαξε τα πάντα στη χώρα. Η συγκεκριμένη γυναίκα κατέβηκε στους δρόμους και ανεμίζοντας τη μαντήλα της φώναζε «Θάνατος στον Χαμεϊνί» δείχνοντας κι αυτή την οργή της για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα της εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ανάμεσα στα θύματα είναι η 16χρονη Αμίν Μαχρουφί, η οποία φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με δεκάδες κόσμου να θρηνεί.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως πλέον δεν μιλάμε απλά για μία αντίδραση των γυναικών του Ιράν. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν μαζί άνδρες και γυναίκες με τους άνδρες μάλιστα να προσπαθούν να λειτουργήσουν υπερασπιστικά σε κάθε επίθεση σε γυναίκα θέλοντας να δείξουν πως το καθεστώς πρέπει να αλλάξει.

Η εικόνα, δε, του άνδρα που έχει δεχθεί δεκάδες πλαστικές σφαίρες στην πλάτη ενώ προσπαθούσε να προστατέψει γυναίκες με το σώμα του, έχει γίνει σύμβολο συμπαράστασης.

Στο όνομα της Μαχσα Αμινί

Η 22χρονη Μαχσα Αμινί άφησε την τελευταία της πνοή ενώ ήταν κρατούμενη από την «Αστυνομία ηθικής τάξης», επειδή παραβίασε τον αυστηρά επιβαλλόμενο ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φορούσε «χαλαρά» την μαντίλα της, την ισλαμική χιτζάμπ, και φαινόταν μια τούφα από τα μαλλιά της! Ο θάνατός της λειτούργησε σαν πυροδοτικός μηχανισμός με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους και να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος. Οι μαρτυρίες των συγγενών της κάνουν λόγο για μαρτυρίες πως δεν έβρισκαν τα κλειδιά του ασθενοφόρου και για 20λεπτά έψαχναν να τα βρουν και γι αυτό δεν τη μετέφεραν στο νοσοκομείο από το αστυνομικό τμήμα.




reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου