Τα περιστατικά βίας αυξάνονται στο Κοσσυφοπέδιο με γεωμετρική πρόοδο, τόσο σε αριθμό όσο και ένταση με χρήση αυτόματων όπλων, και αυτό μας λέει πολλά
Σαφής και κατηγορηματικός ήταν ο Σέρβος υπουργός Άμυνα...ς Μίλος Βούτσεβιτς για σενάριο πολεμικής εμπλοκής στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου:
“Εάν ο Ανώτατος Διοικητής της χώρας ( ο Σέρβος πρόεδρος) δώσει εντολή εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο, η εντολή θα εκτελεστεί”.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς παραχωρούν συνέντευξη Τύπου.
Η ομιλία του Στρατηγού Μοϊσίλοβιτς βρίσκεται σε εξέλιξη.
“Η συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την KFOR είναι καλή και συνεχής, λειτουργεί σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 και τη συμφωνία στο Κουμάνοβο και υλοποιείται καθημερινά”, είπε ο Βούτσεβιτς.
«Η Σερβία πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την KFOR να διαδραματίσει όσο το δυνατόν πιο σημαντικό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, όπου ζει ο σερβικός πληθυσμός, και οι Σέρβοι δεν έχουν τίποτα εναντίον αυτού», συνέχισε ο Βούτσεβιτς.
«Υπάρχει συνεχής εκστρατεία κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και των κινήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σερβίας, η οποία είναι ακατάλληλη και απαράδεκτη, την απορρίπτουμε ως αναληθή, εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις λάβουν τέτοια εντολή από τον Ανώτατο Διοικητή να εισέλθουν οι μονάδες τους στο στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου ως τμήμα της Σερβίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εκτελέσουν την αποστολή αποτελεσματικά και με επιτυχία, αλλά θα το είχαν ανακοινώσει εκ των προτέρων στη διοίκηση της KFOR», δήλωσε ο Βούτσεβιτς.
Μετά τον Βούτσεβιτς, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς μίλησε στα ΜΜΕ.
"Σύμφωνα με τις εντολές του Ανώτατου Διοικητή, δεν υπήρξε αύξηση της ετοιμότητας μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά μόνο ενισχυμένες δραστηριότητες στη Ζώνη Ασφαλείας εδάφους. Όλα τα σχόλια για την ανάπτυξη των δυνάμεων είναι περιττά", είπε ο Μοϊσίλοβιτς, προσθέτοντας ότι είναι έκπληκτος όταν κάποιος εκφράζει ανησυχία, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις στην χερσαία Ζώνη ( σύνορα με Κοσσυφοπέδιο) έχουν 4.500 εμπλεκόμενους Στρατιώτες.
Όλα δείχνουν ότι οι Σέρβοι δεν κλιμακώνουν στο ανώτερο σημείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούν τετελεσμένα στο Κοσσυφοπέδιο, ειδικά σε ότι αφορά νέο πογκρόμ Σέρβων στην περιοχή, παρόμοιο με αυτό του 2004.
Αλβανός υπουργός αποκαλύπτει άμεση εμπλοκή της Αλβανίας σε περίπτωση πολέμου
Χθες βράδυ, καλεσμένος στην εκπομπή «The Unexposed» βρέθηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαντέρ Λεσάι όπου μίλησε για τις δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Λεσάι δήλωσε ότι στο πιο ακραίο σενάριο, αυτό της σερβικής επίθεσης στο Κοσσυφοπέδιο, "η Αλβανία θα βρισκόταν αυτόματα σε πόλεμο, καθώς ο αλβανικός Στρατός και λαός θα εμπλέκονταν σε αυτόν, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της αλβανικής ηγεσίας".
Ο ίδιος είπε ότι η Σερβία έχει μια επιθετική προσέγγιση προς το Κοσσυφοπέδιο και έχει σχεδιάσει να προσαρτήσει τον Βόρειο τμήμα της πρώην Επαρχία της, επομένως οι ενέργειές τους δεν πρέπει να εκπλήσσουν, αλλά θεώρησε ακατάλληλες τις μέχρι τώρα ενέργειες της διεθνούς κοινότητας που δεν εμπόδισαν τη Σερβία εγκαίρως σε αυτή την επιθετική εκστρατεία.
"Εάν, υποθετικά, η Σερβία εμπλέκονταν σε στρατιωτική εμπλοκή στο Κοσσυφοπέδιο, θα εμπλακούμε αυτόματα, ανεξάρτητα από το πολιτικό μας επίπεδο.
Η Αλβανία θα εμπλακεί με τον λαό της, ακόμη κι αν δεν δεν γίνει κάτι άμεσα από την κυβέρνηση. Η Αλβανία θα βρίσκεται αυτόματα σε πόλεμο εάν δεχθεί επίθεση το Κοσσυφοπέδιο. Επομένως, πρέπει η κυβέρνηση μας να μην θεωρήσει την ανάγκη εμπλοκής ως θεωρητική επιλογή. Η Σερβία έχει αυτή την επιλογή βάσει του Συντάγματος της”, τόνισε ο ίδιος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την συγκέντρωση σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Κόσοβο, και ποιος είναι ο σκοπός του απάντησε:
“Κατά κάποιο τρόπο, η διεθνής κοινότητα δεν κατανόησε τα σημάδια. Το 2006, η Σερβία υιοθέτησε ένα επιθετικό Σύνταγμα, όπου θεωρεί ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της σερβικής επικράτειας.
Απαίτησε αναθεώρηση της συμφωνίας του Κουμάνοβο, η οποία απαγόρευε την προσέγγιση του σερβικού στρατού στα σύνορα.
Ανέπτυξε ένα πυρετώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα”, τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Οι πιθανότητες να επιτεθεί στρατιωτικά η Σερβία πρώτη ( το τονίζουμε αυτό) στο Κοσσυφοπέδιο είναι μικρές, αλλά σε περίπτωση επεισοδίων όπως αυτό στο σερβικό ορθόδοξο Μοναστήρι, θα έχουμε είσοδο πιθανότατα παραστρατιωτικών μονάδων, χωρίς εμβλήματα και σημαία.
Στόχος θα ήταν να αναμιχθούν με τον πληθυσμό, με στόχο να υπερασπιστούν Σέρβους πολίτες με τα όπλα, εμπλεκόμενοι σε πολεμικές ενέργειες.
Αλβανικές πηγές τονίζουν ότι “το σερβικό κράτος θα επιτεθεί στο Κόσοβο μόνο εάν η Ρωσία κερδίσει την Ουκρανία”.
Τα σχέδια των Ρώσων και των Σέρβων αφορούν μια ενιαία Σερβία με προσάρτηση του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου ( κατοικούν πλειοψηφία οι Σέρβοι) και της σερβικής Δημοκρατίας στην Βοσνία, το πότε όμως και το πως θα γίνονταν πραγματικότητα αυτό το σχέδιο δεν είναι ορατό.
Τα περιστατικά βίας αυξάνονται στο Κοσσυφοπέδιο με γεωμετρική πρόοδο, τόσο σε αριθμό όσο και ένταση με χρήση αυτόματων όπλων, και αυτό μας λέει πολλά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σε φάση ραγδαίων εχθροπραξιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, θα απελευθερωθούν όλα τα σενάρια εμπλέκοντας μια περιοχή που έχει ματώσει στην κυριολεξία την δεκαετία του 1990, αλλά η τελική λύση δεν έχει δοθεί και το εθνοτικό μίσος “ σιγοβράζει” συνεχώς.
Η σοβαρή στρατιωτική εμπλοκή ΗΠΑ-Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο περιπλέκει ακόμα πιο πολύ την όλη κατάσταση και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε αυτά που θα δούμε από εδώ και στο εξής.
Γιωργος Μοτσακος
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου