Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ανεβαίνει η Ιατρική, πέφτουν οι Θεωρητικές Σχολές στα Γιάννενα


Ανεβαίνει η Ιατρική, πέφτουν οι Θεωρητικές Σχολές στα Γιάννενα

Αργεί ακόμα η έκδοση των στοιχείων με τις βάσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όπως αυτές θα διαμορφωθούν φέτος μετά και την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων από τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ωστόσο ήδη αρχίζει να σχηματίζεται μία εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί.Όσον αφορά λοιπόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι προβλέψεις δείχνουν ως γενικό συμπέρασμα ότι θα υπάρξει νέα πτώση των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Θεωρητικών Σχολών και άνοδος στις βάσεις του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών.Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων στο 3ο Επιστ/κό Πεδίο, καθώς και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του 4ου Πεδίου, ενώ πτωτική πορεία είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του 5ου Πεδίου. Εξάλλου, οι προβλέψεις μιλούν και πανελλαδικά για εντυπωσιακή πτώση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης)!

Θεωρητικές Σχολές
Πτώση των βάσεων πρόκειται να παρατηρηθεί εκ νέου φέτος στα τρία τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και στο Παιδαγωγικό. Δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρει ότι στο Φιλολογικό η βάση θα πέσει στα 15.840 μόρια από τα 15.911 που ήταν πέρυσι, στο
Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας θα πέσει στα 14.350 από 14.421 πέρυσι και στο Φ.Π.Ψ. στα 14.185 μόρια από 14.254 που ήταν πέρυσι.Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης η βάση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 14.520 μόρια φέτος από τα 14.592 που ήταν πέρυσι, παρουσιάζοντας κι εδώ πτώση.

Θετικές Επιστήμες
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σχολών οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο των βάσεων στα αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα, το Μαθηματικό αναμένεται να ανέβει στα 13.145 μόρια από 12.993 πέρυσι, το Φυσικό να καταγράψει μικρή άνοδο φτάνοντας στα 13.470 μόρια από 13.321 πέρυσι και το Χημικό να πάει στα 14.658 μόρια από 14.408 πέρυσι, καταγράφοντας αξιοσημείωτη άνοδο.

Ανεβαίνει η Ιατρική
Όσον αφορά την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, οι προβλέψεις μιλούν για σίγουρη άνοδο, η οποία θα είναι και σημαντική, με την βάση της να διαμορφώνεται στα 18.720 μόρια από 18.250 που ήταν την περασμένη χρονιά!Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, άνοδος αναμένεται στο Τμήμα Η/Υ και Πληροφορικής Ιωαννίνων, του οποίου η βάση προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13.920 μόρια από 13.719 πέρυσι, ενώ στο 5ο Επιστ/κό Πεδίο νέα πτώση και μάλιστα πάνω από μισή μονάδα (500 μόρια) πρόκειται να γνωρίσει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του οποίου η βάση προβλέπΕται να διαμορφωθεί στα 11.920 μόρια από 12.667 την περασμένη χρονιά.

Η Πανελλαδική εικόνα
Σε Πανελλαδικό επίπεδο κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων αναμένεται να είναι η σημαντική άνοδος στις περιζήτητες Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές, η οποία θα ξεκινήσει από τα 250 και θα φτάσει τα 500 μόρια. Στις Νομικές Σχολές, οι αυξομειώσεις θα είναι ελάχιστες, ενώ στα Περιφερειακά Α.Ε.Ι. του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει τα 1.000 μόρια ή και να τα ξεπεράσει ακόμα.

Οι μετεγγραφές
Πάντως, ο πλέον απρόβλεπτος παράγοντας της φετινής διαδικασίας είναι οι αλλαγές στο θεσμό των μετεγγραφών, καθώς τη δυνατότητα να μετεγγραφούν από το Τμήμα που αρχικά εισήχθησαν σε άλλο Τμήμα της επιλογής τους θα έχουν χιλιάδες φοιτητές.Μόνο οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών υπολογίζεται ότι είναι 12.000 έως 15.000!Ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τις 20.000 με τους δικαιούχους μετεγγραφών, βάσει εισοδηματικού κριτηρίου.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου