Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, οι εκδηλώσεις για την εκτέλεση των 49 προκρίτων Ηθικό χρέος η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων!





Μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, αλλά και πατριωτικού φρονήματος πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την εκτέλεση στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943 των 49 προκρίτων της κωμόπολης της Παραμυθιάς από τους Γερμανούς και τους Αλβανοτσάμηδες συνεργάτες τους.Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο κεντρικός ομιλητής Μιχαήλ Σ. Ρίγγας, οικονομολόγος, σε μια πραγματικά εξαιρετική ομιλία, που καταχειροκροτήθηκε, αναφέρθηκε όχι μόνο στο χρονικό των γεγονότων, αλλά και...
στην ανάγκη τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα, που δεν μπορούν να λησμονηθούν, να διδάξουν τους λαούς. Τόνισε ακόμη ότι η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ηθικό χρέος στη μνήμη των νεκρών και των καταστροφών που άφησε πίσω της η χιτλερική λαίλαπα.

Κι ένα μοιρολόι…
Στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη σημείωσε ότι η επέτειος εκτέλεσης των 49 προκρίτων ξαναζωντανεύει το διαχρονικό αίτημα για ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία. Πριν την κατάθεση στεφάνων, από τις πολιτικές, αυτοδιοικητικές, στρατιωτικές, αστυνομικές Αρχές, καθώς και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων συγκλονιστικό ήταν το μοιρολόι που απέδωσε με το κλαρίνο του ο νεαρός Χρήστος Δ. Μαρτίνης από το Πολύδροσο Σουλίου, που δημιούργησε στους παρευρισκόμενους ένα συναίσθημα ψυχικής επαφής με τους εκτελεσθέντες. Μοιρολόι που ήταν οδυρμός για τον άδικο χαμό τους, αλλά και παιάνισμα για την ηρωική θυσία τους.

Μνημόσυνο κι αγώνας
Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δονάτου και τρισάγιο στο αντίστοιχο μνημείο από το Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο, ενώ έγινε και ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου, αφιερωμένος στους εκτελεσθέντες. Την παραμονή της επετείου, περιδιάβηκαν κρουστά από την μουσική σχολή του Φιλοπροόδου Ομίλου την κωμόπολη της Παραμυθιάς, για υπενθύμιση του ιστορικού συμβάντος.

Λιτανεία για τον αγ. Δονάτο
Στο μεταξύ, λιτανεύτηκαν στην Παραμυθιά (φωτό), με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, λείψανο και η εικόνα του αγίου Δονάτου στο πλαίσιο του διήμερου εορτασμού σε ανάμνηση της ανακομιδής του από την Ιταλία. Τμήμα του λειψάνου του αγίου επέστρεψε στην Παραμυθιά στις 29 Σεπτεμβρίου του 2000, μετά από μεγάλη προσπάθεια και με την καταλυτική συνεισφορά του Μητροπολίτη Παραμυθιάς Τίτου και εναποτέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δονάτου.Μετά τον μεγάλο πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό, μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τίτου, πλαισιωμένου από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Βελισσάριο Σάντα, τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου Μεθόδιο Ντελή και πλειάδας ιερέων, σχηματίστηκε κατανυκτική πομπή, που περιήλθε τον κεντρικό δρόμο της κωμόπολης.Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, o Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι Δήμαρχοι Σουλίου, Ηγουμενίτσας και Πάργας, Σταυρούλα Μπραΐμη, Ιωάννης Λώλος και Αντώνης Νάστας αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κοινοτικών Ενισχύσεων Νικόλας Κάτσιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας Ηλίας Ντόντης, ο Διοικητής του 628 Τάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Κολιός, ο Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Αντιπλοίαρχος Αντώνης Μάζης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Θεσπρωτίας Αντιπύραρχος Λεωνίδας Γκιόκας, o Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Ηγουμενίτσας Ταγματάρχης Ελευθέριος Βάντζος κ.ά..Ανήμερα του εορτασμού τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Τίτου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου