Μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες των νεφροπαθών οι μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα δημόσια νοσοκομεία της Ηπείρου, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται οριακή και να απαιτείται άμεση ενίσχυση, κυρίως σε εξοπλισμό.
Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που κάνει λόγο για λίγα, παλιά και χαλασμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ακατάλληλα φίλτρα και επικίνδυνες καρέκλες αιμοκάθαρσης, ενώ δε λείπουν και αναφορές για επιπλοκές (πνευμονικά οιδήματα, υπερκαλιαιμία, εμφράγματα) στους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς λόγω των συνθηκών νοσηλείας.
Στην καταγραφή των προβλημάτων στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού της ΠΟΕΔΗΝ συμπεριλαμβάνονται δύο νοσοκομεία της Ηπείρου, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και αυτό της Πρέβεζας, χωρίς να σημαίνει πως ελλείψεις δεν υπάρχουν και στα υπόλοιπα.
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αναφέρεται πως λειτουργεί σήμερα με οκτώ μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας συν ένα εφεδρικό, ενώ υπάρχουν δύο μηχανήματα που λόγω παλαιότητας δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και έχουν βγει για απόσυρση. Το τμήμα λειτουργεί σε τρείς βάρδιες ασθενών και δύο βάρδιες προσωπικού τις καθημερινές, ενώ τις Κυριακές από 12 έως 8. «Λειτουργεί στο όριο και κατά περιόδους εκτός ορίου. Ελλιπέστατο το νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Αυτό που δεν αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και είναι, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η έλλειψη χώρου. «Και να υπήρχαν οι πόροι για περισσότερα μηχανήματα από τα εννέα που διαθέτει σήμερα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δεν υπάρχουν οι χώροι», τόνισε μιλώντας στον «Η.Α.» ο διοικητής του νοσοκομείου Φώτης Βάββας, ενώ την ακαταλληλότητα του χώρου ιεραρχούν ως υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, που ζητούν επίσης επιπλέον μηχανήματα, ενώ επισημαίνουν πως η Μονάδα λειτουργεί με μόλις έναν πανεπιστημιακό γιατρό.
Ο κ. Βάββας απέφυγε να χαρακτηρίσει τη λειτουργία της Μονάδας οριακή, προτιμώντας να πει πως «λειτουργεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της», σημειώνοντας, μάλιστα, πως είναι η μόνη στην Ήπειρο που λειτουργεί σε τρεις βάρδιες, ενώ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το νοσηλευτικό προσωπικό.
Το δεύτερο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το «Χατζηκώστα», που δεν περιλαμβάνεται στην καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργεί με 20 κρεβάτια, ενώ έχουν γίνει και οι διαδικασίες για άλλα δέκα.
Οριακή είναι η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Πρέβεζας, η οποία λειτουργεί με μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί από το νοσοκομείο Ζακύνθου. «Ό,τι παλαιό περίσσευε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ. Η λειτουργία γίνεται σε δυο βάρδιες με έναν μόνιμο ιατρό και έναν επικουρικό, με την ανάγκη για λειτουργία τρίτης βάρδιας να χαρακτηρίζεται επιτακτική, κάτι, όμως, που δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Το πρόβλημα της ανεπάρκειας κάλυψης των αιμοκαθαρόμενων εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν λόγω τουρισμού και επαναπατρισμού των απόδημων οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.
Οι αιτήσεις που γίνονται προς τα νοσοκομεία της Ηπείρου δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν στο σύνολό τους και για πολλούς αιμοκαθαρόμενους ξεκινά η περιπέτεια αναζήτησης νοσοκομείου. Μεγάλη είναι η λίστα αναμονής στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, ενώ αδυναμία δηλώνει συχνά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα το φετινόκαλοκαίρι να σταλούν αιμοκαθαρόμενοι ακόμη και σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. «Όταν είναι γεμάτες οι βάρδιες, δε γίνονται δεκτά αιτήματα», τόνισε ο διοικητής του Π.Γ.Ν.Ι. Φώτης Βάββας.
Το πρόβλημα επιτείνει και η έλευση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή, οι οποίοιδεν είναι ενταγμένοι σε συγκεκριμένες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝΒάσει των στοιχείων της καταγραφής που έκαναν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σήμερα αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά 6-9 αιμοκαθαρόμενους, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά τρεις αιμοκαθαρόμενους. Στην Ελλάδα, σήμερα, οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς είναι 11.000 με μέση ετήσια αύξηση 2%. Ετησίως, μόνο το 1% των αιμοκαθαρόμενων θεραπεύεται με μεταμόσχευση.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τον εξοπλισμό, η έρευνα δείχνει ότι πολλές κτιριακές δομές είναι ασυντήρητες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Επίσης, οι μηχανισμοί στις πολυθρόνες αιμοκάθαρσης (οι οποίοι ενεργοποιούνται κατά τις αιμοδυναμικές διαταραχές των αιμοκαθαιρόμενων), σε πολλές Μονάδες είναι χαλασμένοι, τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί (με τον καιρό) με αίμα των αιμοκαθαρόμενων, και είναι άμεσος ο κίνδυνος εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου