Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Σε « μαύρη τρύπα» τριών δισ. θα «κτιστεί» ο ΕΦΚΑ.




Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Στον «αέρα» βρίσκονται τα θεμέλια του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) καθώς τα ελλείμματα που θα «κληρονομήσει» από τα υπό ένταξη ταμεία υπερβαίνουν τα τρία δισ. ευρώ.

Το συνολικό έλλειμμα διογκώνεται απορροφώνταςτυχόν αύξηση εσόδων από τρέχουσες εισφορές αφενός γιατί η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη κατ΄επιταγή των μνημονίων και αφετέρου γιατί δεν καταβάλλονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μ΄αυτό το επιχείρημα , της διεύρυνσης των ελλειμμάτων στο 10% του ΑΕΠ, η Ντέλια Βελκουλέσκου αξιώνει μείωση των κύριων συντάξεων.

Ετσι, ο νέος φορέας–γίγας από την 1.1.2017, θα βάζει στο ταμείο του κρατικά κονδύλια μειωμένα κατά 750 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης το 2017 ανά ταμείο θα έχει ως εξής:


το ΙΚΑ θα χάσει 304 εκατ. ευρώ (-9,2%)
ο ΟΑΕΕ θα χάσει 143 εκατ. ευρώ (-10,3%)
ο ΟΓΑ θα χάσει 289 εκατ. ευρώ (-8,7%)
το ΝΑΤ θα χάσει 12 εκατ. ευρώ (-0,1%)

Ωστόσο, για να περιοριστεί το έλλειμμα, ο νέος φορέας θα λάβει έξτρα ενίσχυση από το κράτος 1,426 δισ. ευρώ και επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ ύψους 350 εκατ. ευρώ (200 εκατ. για το ΙΚΑ και 150 για τον ΟΑΕΕ).

Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα για ενίσχυση από το ΑΚΑΓΕ δεν εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ, βάσει σχεδίου όμως θα επαναδιατυπωθεί το επόμενο διάστημα.

Για το 2016 το ΙΚΑ είχε προϋπολογίσει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο η διοίκηση του ιδρύματος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα κλειδώσει στο τέλος του χρόνου στα 850 εκατ. ευρώ λόγω της «ένεσης» από το ΑΚΑΓΕ και της αύξησης των εσόδων τους καλοκαιρινούς μήνες κατά 350 εκατ. ευρώ.

Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του συστήματος παραμένει το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων για σύνταξη που έχουν καθυστερήσει εδώ και 2-3 χρόνια. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το κόστος των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου