Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ρυθμίσεις εξπρές και «κούρεμα» για κόκκινα δάνεια




Χαμηλότερες δόσεις, διαγραφή μέρους των τόκων και πάγωμα μέρους του δανείου με δυνατότητα απο-μείωσης μέρους του χρέους. Προ των πυλών νόμος ..
Σταθάκη για εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Σχέδιο άμεσης δράσης υπό την ασφυκτική πίεση του SSM βάζουν μπροστά οι τράπεζες για να πετύχουν τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% - 45% μέχρι το τέλος του 2019, χωρίς να παρεκκλίνουν από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Όπως αναφέρει το Έθνος θα προσφέρουν για το σκοπό αυτό ισχυρά κίνητρα στους δανειολήπτες, όπως μειωμένη δόση ή ακόμα και διαγραφή χρέους και τους καλούν να προσέλθουν στις τράπεζες για να ρυθμιστούν.
Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προβλέπει ρύθμιση – πακέτο για τις οφειλές από δάνεια, τα χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις προς τα νοικοκυριά προσφέρουν νέα μειωμένη δόση πολύ χαμηλότερη της αρχικής. Με δεδομένο μάλιστα ότι σήμερα τα δάνεια που έχουν πρόβλημα είναι τα περισσότερα μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής, οι τράπεζες προσφέρουν τη λύση της κλασματικής δόσης και με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής, του χαρίζουν τους τόκους που δεν περιλαμβάνονται στη δόση.
Για παράδειγμα: κάποιος είχε δάνειο 260.000 με επιτόκιο 3% και διάρκεια 35 χρόνια. Η δόση είναι 1.000 ευρώ το μήνα εκ των οποίων τα 650 ευρώ τόκοι και τα 350 ευρώ κεφάλαιο. Με βάση τα τρέχοντα οικονομικά του μπορεί να πληρώνει 350 ευρώ το μήνα που αντιστοιχούν σε τμήμα των τόκων. Αν είναι συνεπής στις πληρωμές στο τέλος κάθε χρόνου η τράπεζα διαγράφει το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί στου τόκους, δηλαδή 300Χ12=3.600 ευρώ. Το κεφάλαιο του δανείου δε μειώνεται, ούτε όμως επιβαρύνεται με τόκους.
Επίσης σε περιπτώσεις που η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί οι τράπεζες προσφέρουν προϊόντα τα οποία παγώνουν ένα τμήμα του δανείου για μια 10ετία και το υπόλοιπο πληρώνεται κάθε μήνα. Το μέγιστο ποσό παγώματος μπορεί να φτάσει στο 60% του ανεξόφλητου δανείου. Αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής, τότε η τράπεζα κάθε χρόνο διαγράφει το 2% της παγωμένης οφειλής.
Στο μεταξύ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αντιμετωπίζει πακέτο της ληξιπρόθεσμες επιχειρηματικές οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ταμείαπροβλέποντας ακόμα και κούρεμα χρέους.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά:
• Το κούρεμα των επιχειρηματικών οφειλών θα γίνεται με αναλογικό τρόπο ως προς το ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό χρέος της εταιρείας .
• Καθιερώνονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη σύνταξη και εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας.
• Σε ό,τι αφορά στις ποινικές ευθύνες στα τραπεζικά στελέχη αλλά και στους αρμόδιους δημοσίους υπαλλήλους για τη διαγραφή χρεών δε θα προβλέπεται οριζόντια ασυλία, αλλά θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες, όροι και προϋποθέσεις ώστε να μην εγείρονται ποινικές ευθύνες.


 Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου