- Ανιστόρητη, ψευδής και απαράδεκτη η δήλωση του Γιοχάνες Χαν, που ανοίγει «ζήτημα Τσάμηδων», τονίζει η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, ενώ σκληρή απάντηση δίνουν Κοτζιάς και Ξυδάκης
- ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Ενθαρρύνουμε το διάλογο Ελλάδος-Αλβανίας…
• Ποιος να φανταζόταν ότι ανήμερα της επετείου εκτέλεσης των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους μουσουλμάνους τσάμηδες, θα ερχόταν στην επικαιρότητα και πάλι το ανύπαρκτο «τσάμικο ζήτημα», τη φορά αυτή- δυστυχώς- με ευρωπαϊκή «υποκίνηση»!
Υπαίτιος για τις «φωτιές» που άναψε στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, είναι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν, γνωστός από την προπέρσινή του επίσκεψη στην Ήπειρο, με την ιδιότητα του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ούτε λίγο, ούτε πολύ στις Ελληνοαλβανικές διαφορές περιλαμβάνει και το «τσάμικο ζήτημα». Την απάντηση, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς «αθώα» και ως «λεκτικό ατόπημα», αν η ερώτηση της κ. Μ. Σπυράκη δεν αναφερόταν αποκλειστικά στις προκλήσεις των Αλβανών αξιωματούχων (περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα), αλλά και στις επεισοδιακές διαδηλώσεις των Τσάμηδων, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, τον περασμένο Ιούνιο στα Τίρανα. Καλούσε μάλιστα την Ε.Ε. να απαντήσει αν θα τα λάβει όλα αυτά υπόψη στην επόμενη έκθεση προόδου της Αλβανίας.
Ανιστόρητη απάντηση
Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου «αιφνιδίασε» την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μόνο: Σε αυτή ανέφερε, ότι «η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσάμικο ζήτημα»!
Λάθος στάση
Η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών χθες ήταν έντονη. Μόνο που έρχεται κατόπιν εορτής, καθώς ουσιαστικά η Ελλάδα «πληρώνει» τη χαλαρή αντιμετώπιση των προκλήσεων των «Τσάμηδων» από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά την επεισοδιακή επίσκεψή του στα Τίρανα, την υποβάθμιση των δηλώσεων του ΄Εντι Ράμα παραμονή της επίσκεψής του, αλλά και τη συνεχιζόμενη υποεκτίμηση των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων σε διεθνές επίπεδο εκπροσώπων των «Τσάμηδων».
Δεν είναι όμως μόνο η ανοχή των όσων έγιναν στη συγκεκριμένη επίσκεψη που λειτουργούν αρνητικά για τα ελληνικά συμφέροντα στις σχέσεις με την Αλβανία. Εξίσου αναποτελεσματικές αποδεικνύονται και οι αβρότητες των Ελλήνων Υπουργών στις κατά καιρούς συναντήσεις με τους Αλβανούς ομολόγους τους, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δεν παύουν να ανακινούν αλυτρωτικές και εθνικιστικές επιδιώξεις, χωρίς αυτές να αναδεικνύονται από την Ελληνική πλευρά. Αυτό επιβεβαιώνεται από άλλο σημείο της απάντησης του Γιοχάνες Χαν, ο οποίος «διαπιστώνει ότι η Αλβανία εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας», χαρακτηρίζει μάλιστα θετικό το γεγονός την αύξηση της συχνότητας επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των αρχών Ελλάδος και Αλβανίας!
Η Μ. Σπυράκη
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, χαρακτηρίζει την απάντηση «ανιστόρητη και αναληθή», ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», τονίζει χαρακτηριστικά.
Το Ελληνικό Υπ.Εξ.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί για ψεύδη τον Γιοχάνες Χαν: «Ως γνωστόν- τονίζει- τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας». Εγκαλεί δε τον Επίτροπο, ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».
Ο Αν.Υπ. Ν. Ξυδάκης
Επικριτικός κατά του Ευρωπαίου Επιτρόπου ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97.8, τόνισε ότι «Ο επίτροπος Χαν δεν είναι ο αρμόδιος να μιλήσει για ζήτημα δικαιωμάτων και μειονοτήτων, πολύ περισσότερο που είναι επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση, η οποία δεν θα γίνει τα επόμενα αρκετά χρόνια, το έχει δηλώσει και ο ίδιος και ο πρόεδρος Γιούνκερ. Δεν είναι ούτε στην αρμοδιότητά του και πολύ περισσότερο δεν είναι πολιτικά στις δυνατότητές του να κρίνει ένας επίτροπος το πώς ορίζονται διμερώς σχέσεις ενός μέλους- κράτους με ένα μη μέλος».
Ουδέτερη στάση από Ε.Ε.!
Πρόσθετα ερωτηματικά προκαλούνται από τη χθεσινή θέση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες που ουσιαστικά κράτησε ουδέτερη στάση. Συγκεκριμένα η Εκπρόσωπος Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από Ελλάδα και Αλβανία πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου για «διμερή εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν». Συνέχισε λέγοντας πως η Επιτροπή ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές «για διάλογο σε όλα τα ζητήματα που χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συμπλήρωσε είναι ενήμερη για τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών και πως η Επιτροπή «δεν λαμβάνει καμία θέση σε διμερή ζητήματα».
Αργότερα ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε πως η Επιτροπή ήταν «έκπληκτη» από το μέγεθος των αντιδράσεων στο ζήτημα αυτό και την έκταση που έλαβε, καθώς δεν αποτελεί θέμα που έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν της έχει τεθεί πότε με όρους διμερούς ζητήματος. Η ίδια πηγή αποδίδει τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε σε λεκτικό λάθος του Επιτρόπου Χαν και σε υψηλών τόνων απάντηση από την Ελλάδα, κάτι όμως που κι αν ακόμη γίνει παραδεκτό από τον ίδιο τον Επίτροπο, δεν είναι ικανό να μετριάσει τη «ζημιά» που έγινε και ασφαλώς να «καλύψει» και τις εμφανείς αδυναμίες της Ελληνικής διπλωματίας.
Και στο … βάθος Ερντογάν!
Κατά σύμπτωση άλλωστε η ανακίνηση του ανύπαρκτου «τσάμικου ζητήματος» έρχεται και με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες θέτει ουσιαστικά ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης. Αν και πρόκειται για διαφορετικά θέματα, εν τούτοις έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Οι γείτονες φαίνεται ότι αξιοποιούν (ή επιχειρούν) την παθητική και αμυντική στάση που τηρεί η Ελληνική Πολιτεία για όλα τα εθνικά θέματα και αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό.
Στην Παραμυθιά
Κι ενώ τα παραπάνω συνέβαιναν στο «τρίγωνο» Αθήνα- Βρυξέλλες- Στρασβούργο (όπου έχει την έδρα του το Ευρωκοινοβούλιο), στην Παραμυθιά χθες κορυφωνόταν οι εκδηλώσεις μνήμης για τους 49 προκρίτους που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους μουσουλμάνους τσάμηδες το 1943. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, αλλά και η επίτιμη Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσπρωτία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου