Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Μακρόν: Κάνει στο Ελιζέ ανακαίνιση 100.000.000 €




Εγκρίθηκε το κονδύλι από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της Γαλλίας για τα μερεμέτια που αποφάσισε η Μπριζίτ
Από τη
Θεανώ Καρούτα
Ο νέος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχευποσχεθεί προεκλογικά πως θα φέρει νέο αέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αυτό που δεν είχε διασαφηνίσει στους Γάλλους φορολογουμένους είναι πως αυτό θα κοστίσει περί τα 100.000.000 ευρώ!

Ο λόγος για τα... μερεμέτια που αποφάσισε η κυρία Μακρόν πως χρειάζεται το Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να εγκατασταθεί το ζευγάρι. Η Μπριζίτ βρήκε το παλάτι του Ελιζέ «φθαρμένο και κουρασμένο» και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της Γαλλίας ενέκρινε το ποσό των 100.000.000 ευρώ για το «σενιάρισμα» του μεγάρου. Γεγονός είναι πάντως πως η κυρία Μακρόν δεν θα δαπανήσει το δυσθεώρητο ποσό σε κουρτίνες της αρεσκείας της και σε κρυστάλλινα βάζα, αφού προέχουν κτιριακές δομές που χρήζουν άμεσης ανακαίνισης.

Ο πρώην ένοικος του Ελιζέ Φρανσουά Ολάντ δεν είχε προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές σε διάφορες πτέρυγες του μεγάρου, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις του Γενικού Λογιστηρίου πως όσο ο καιρός περνά οι φθορές θα χειροτερεύουν και το κόστος ανακαίνισης θα αυξάνεται.
Ετσι, ο κλήρος έπεσε στον Εμανουέλ Μακρόν και στη σύζυγό του, που καλούνται να προγραμματίσουν μια σειρά εργασιών, άλλοτε ευχάριστων, όπως το ντεκόρ και το καινούργιο στρώμα για το κρεβάτι που ζήτησε ο νέος πρόεδρος, κι άλλοτε όχι και τόσο, όπως η αλλαγή των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Στον απόηχο της ανανέωσης του Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε χτες και ένα μικρό μεν, πλήγμα δε, το πρώτο της θητείας του, με «οσμή» σκανδάλου.
Οπως αποκάλυψε η γνωστή σατιρική εφημερίδα «Canard Enchaine», ο υπουργός Ρισάρ Φεράν -ένας από τους πρώτους πολιτικούς που στήριξαν το κίνημα του Μακρόν En Marche!- ενεπλάκη το 2011 σε σκάνδαλο, σε μια υπόθεση κατά την οποία φαίνεται ότι ευνόησε την τότε σύντροφό του Σαντρίν Ντουσάν, επιλέγοντας ανάμεσα σε τρεις την προσφορά που είχε καταθέσει η εταιρία της.

Η κυβέρνηση, πάντως, τόνισε πως όλα έγιναν με διαφάνεια και δεν τίθεται θέμα σκανδάλου, ενώ σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση έξι στους δέκα Γάλλους δηλώνουν ότι έχουν «καλή γνώμη» για τον Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό του Εντουάρ Φιλίπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου