Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Απειλές για διαρροή κώδικα υπολογιστή που ίσως φέρει νέα μεγάλη κυβερνοεπίθεση.




Νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων φοβούνται κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, καθώς η ομάδα που διέρρευσε εργαλεία hacking της NSA που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεθνούς έκτασης κυβερνοεπίθεση ransomware (WannaCry) προειδοποίησε πως θα διαρρεύσει ακόμα περισσότερο κακόβουλο κώδικα.

Η ένταση της επίθεσης, που άρχισε την Παρασκευή μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές, έχειμειωθεί σημαντικά, ωστόσο τα κίνητρα και η ταυτότητα των αυτουργών της παραμένουν άγνωστα (αν και υπάρχουν ενδείξεις περί κάποιου είδους σύνδεση με τη Βόρεια Κορέα).

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα Shadow Brokers, που είχε αναλάβει την ευθύνη για τη διαρροή εργαλείων hacking- τρωτών σημείων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) τα οποία αξιοποιήθηκαν για τους σκοπούς της επίθεσης, απείλησε την Τρίτη να κυκλοφορήσει νέο, ακόμα πιο πρόσφατο υπολογιστικό κώδικα, που θα επιτρέπει σε χάκερ να παραβιάσουν τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους υπολογιστές, λογισμικά και τηλέφωνα στον κόσμο.

Σε blog post της ομάδας υπάρχει προειδοποίηση πως από τον Ιούνιο και μετά θα κοινοποιούνται κάθε μήνα εργαλεία σε όποιον θέλει να πληρώσει για να αποκτήσει πρόβαση σε κάποια από τα μεγαλύτερα εμπορικά μυστικά της βιομηχανίας του χώρου της τεχνολογίας. Επίσης, στο μήνυμα αυτό περιλαμβάνονται απειλές για διαρροή δεδομένων από τράπεζες που χρησιμοποιούν το δίκτυο διεθνούς μεταφοράς χρημάτων SWIFT, καθώς και από τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και τη Βόρειας Κορέας.

Η έκταση της πρωτοφανούς κλίμακας κυβερνοεπίθεσης με το λογισμικό ransomware WannaCry (που αποκλείει την πρόσβαση σε δεδομένα του χρήστη και ζητά λύτρα για να την επιτρέψει ξανά) έχει μειωθεί πάρα πολύ, και μονάχα μεμονωμένες περιπτώσεις μολύνσεων αναφέρονται πλέον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου