Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ Η Τουρκία μπλόκαρε την Αυστρία στο ΝΑΤΟ! (upd2)



Της Χριστίνας Φλάσκου

Σοβαρή πολιτικοδιπλωματική εξέλιξη προκάλεσε το βέτο που άσκησε η Τουρκία και που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην συνεργασία της Αυστρίας με το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Σύμπραξης για την ειρήνη».

Η ένεργεια αυτή θεωρείται ως αντίποινα στη στάση της Αυστρίας σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις επικρίσεις που ασκεί για τη «δημοκρατική» πολιτική που εφαρμόζει ο Ερντογάν στην Τουρκία , αλλά και για το «εμπάργκο» της στην παραχώρηση τεχνογνωσίας για τον κινητήρα Altay.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι αυτό που δήλωσε ο Ερντογάν «Αυτός που μπλοκάρει… θα μπλοκαριστεί»


Παράλληλα, με αυτή του την κίνηση ο Ερντογάν παίζει παιχνίδια εις βάρος της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό, είτε να αυξήσει η Τουρκία τον αριθμό του δικού της σώματος είτε να καταργηθεί η δύναμη για να κάνει «παιχνίδι» ο ίδιος με την ησυχία του.


Αυστριακοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να «διαλύσει» την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο .


Ο επικεφαλής του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP) Otmar Karas τόνισε ότι ο αποκλεισμός της Αυστρίας από την αποστολή του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη», θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ειρηνευτική αποστολή.


Με άλλα λόγια, η Τουρκία αντιμετωπίζει την Αυστρία ως ένα «βολικό ένοχο» και προσπαθεί να παρουσιάσει τους Αυστριακούς ως τους κακούς της υπόθεσης που δεν της επιτρέπουν να προχωρήσει στην ενωμένη Ευρώπη.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι και οι δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν ... ζητιάνο! «Η ΕΕ δεν μπορεί να αντιληφθεί την Τουρκία ως ζητιάνο στην πόρτα της, αλλά πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη μελλοντική προοπτική της Ένωσης όσον αφορά την ένταξή της»

«Δεν επιδιώκουμε να ξεφύγουμε από την ΕΕ, αλλά η ΕΕ θα αναλάβει και τις ευθύνες της. Η ΕΕ δεν μπορεί να δει την Τουρκία ως ζητιάνο. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα ... αυτό θα τους πούμε », ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος

Η ένταση μεταξύ Βιέννης και Άγκυρας θυμίζει άλλους καιρούς τελευταία, φραστικά τουλάχιστον. Σειρά Αυστριακών αξιωματούχων με πρωτεργάτη τον υπουργό Εξωτερικών Κουρτς, έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον Ερντογάν για τις αυταρχικές ενέργειές τους. Ουσιαστικά η Αυστρία έχει μετατραπεί σε συνείδηση της Ευρώπης, αφού οι «μεγάλοι» της ΕΕ, για πολιτικούς και όχι μόνο λόγους σιωπούν.

Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά και τις απαγορεύσεις υπέρ του Ερντογάν προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Αυστρία πριν το τουρκικό δημοψήφισμα, έγραφε το ρωσικό Sputnik.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου