Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Θέματα “Εκτός Ημερήσιας” από το Δημοτικό Συμβούλιο






Με ενημέρωση από το Δήμαρχο για μια σειρά από θέματα επικαιρότητας αλλά και απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή σε ερωτήματα που τέθηκαν από τις παρατάξεις, ξεκίνησε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου. Αναλυτικά:

Το Αεροδρόμιο είναι η “πύλη μας” στον κόσμο

Ως μείζον πολιτικό ζήτημα ανέδειξε με την τακτική της έως σήμερα η Δημοτική Αρχή το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπως είπε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τον ανεφοδιασμό καυσίμων.

“Το Αεροδρόμιο της Ηπείρου μαζί με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι μια πύλη μας στον κόσμο. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση και είναι μια θέση που τόσο οργανωμένα και δυνατά όσο τη διατράνωσε αυτή η Δημοτική Αρχή επιδιώκοντας τη συνεργασία όλων των φορέων, δεν έχει διατυπωθεί ποτέ στο παρελθόν”, όπως είπε ο Δήμαρχος.

Μιλώντας για το πρόβλημα με τα καύσιμα που έχει παρουσιαστεί εν όψη της πρώτης πτήσης από τη Δανία στις 5 Ιουνίου, ο Δήμαρχος σημείωσε με νόημα πως “υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων να πάρει το μερίδιο και τη θέση που του ανήκει. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και θέλουμε συμμάχους όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτή τη μάχη”.



Όπως είπε ο κ. Μπέγκας, “η Δημοτική Αρχή κάνει πολιτική υπέρ των συμφερόντων του τόπου” και στο πλαίσιο της προσέλκυσης τουριστών από το εξωτερικό, σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους άλλους φορείς επιτεύχθηκε η συμφωνία για τις πτήσεις τσάρτερ από τη Σκανδιναβία. Από κει και πέρα “εμείς δεν εμπλεκόμαστε στις επαγγελματικές συμφωνίες των εταιρειών”, όμως συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις μας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ήρθαν στο Δήμο οι 600.000 ευρώ που διεκδίκησε από το Υπουργείο Υποδομών για ασφαλτοστρώσεις

Την αποδοχή επιχορήγησης 600.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών, έκανε αποδεκτή το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινοβραδυνή του συνεδρίαση. Πρόκειται για την τυπική και ουσιαστική επικύρωση της δέσμευσης που πέτυχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων σε συνάντηση του με την ηγεσία του Υπουργείου, με στόχο τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αναμόρφωση ενός προβληματικού σήμερα αλλά εξαιρετικά χρήσιμου οδικού άξονα.

Πρόκειται για την οδό Πανεπιστημίου, ένα πολυσύχναστο δρόμο που οδηγεί εναλλακτικά μεγάλο αριθμό πολιτών στην επάνω είσοδο του Νοσοκομείου και της Πανεπιστημιούπολης (από την πλευρά του Νεοχωρόπουλου) και σήμερα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Διεκδικώντας και πετυχαίνοντας την έκτακτη επιχορήγηση, η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να διαθέσει και ίδιους πόρους του Δήμου αν χρειαστεί, ώστε να προχωρήσει ένα ακόμη σημαντικό οδικό έργο στο Δήμο Ιωαννιτών.

Σταθερή στους σχεδιασμούς της για τα Λιθαρίτσια η Δημοτική Αρχή

Δεν αλλάζει στην ουσία τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής για το πάρκο Λιθαρίτσια η απορριπτική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για το προσχέδιο μελέτης που υπέβαλλε ο Δήμος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων,Θωμάς Μπέγκας, απαντώντας στην ερώτηση αλλά και την άστοχη κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος έδωσε στη συνέχεια περισσότερες λεπτομέρειες, επανέλαβε πως ο Δήμος Ιωαννιτων άνοιξε τον “φάκελο Λιθαρίτσια” στοχεύοντας στην ανάπλαση μιας περιοχή με ιδιαίτερη αξία για την πόλη των Ιωαννίνων και επιδιώκοντας να κάνει το επόμενο μεθοδικό βήμα σε μια υπόθεση που παρέμενε «στα συρτάρια» του Δήμου επί πολλά χρόνια .

Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκε για έγκριση ή μη, μια προμελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εδώ και αρκετά χρόνια, στηριζόμενη στις βασικές αρχές ενός πολύ παλιού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών και η οποία παρέμενε στα συρτάρια του Δήμου χωρίς να γίνεται το επόμενο βήμα.

“Όταν γίνεται ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, έχει αξία τα επόμενα βήματα να γίνονται γρήγορα, γιατί χάνει τη δυναμική του όταν αφήνουμε να περνάει μια δεκαετία, ενώ η πόλη έχει αλλάξει πολύ”, σημείωσε ο κ. Μανταλόβας.

Επανέλαβε ότι ήταν σε γνώση της Δημοτικής Αρχής οι πολλές ενστάσεις και παρατηρήσεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί από τους παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΚΣΝΜ που είχε καλέσει πριν από ένα χρόνο περίπου η Δημοτική Αρχή στα Γιάννενα και είχε παρουσιάσει την προμελέτη. Αυτό που επεδίωκε όμως ήταν να έχει καταγεγραμμένες επισήμως τις απόψεις τους ώστε να προχωρήσει στη σύνταξη της μελέτης.

“Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου και εμείς ζητήσαμε να μην υπάρξει απόρριψη της προμελέτης αλλά αναβολή του θέματος μετά τις παρατηρήσεις, ωστόσο η πλειοψηφία αποφάσισε την απόρριψη. Αυτό δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς μας. Περιμένουμε γραπτώς την απόφαση και θα επανέλθουμε μελετώντας νέα πρόταση που θα ενσωματώνει τις παρατηρήσεις. Έχει γίνει προεργασία από την Τεχνική μας Υπηρεσία”, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος και κατέληξε λέγοντας πως το πάρκο στα Λιθαρίτσια είναι ένα ισχυρό σημείο της πόλης που η ανάπλαση του ενδιαφέρει πολύ τη Δημοτική Αρχή.

Παιδικές χαρές – Υπόγειοι κάδοι

Ένα σημαντικό έργο που οδηγεί στην ανακατασκευή κι εν τέλει στην πιστοποίηση 50 παιδικών χαρών, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Ιωαννιτών. Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατηρτσίδης, αυτή τη στιγμή το “μέτωπο” εργασιών αναπτύσσεται σε 20 παιδικές χαρές ενώ 10 παιδικές χαρές πιστοποιούνται.

Ο κ. Κατηρτσίδης ενημέρωσε επίσης και για τη δοκιμαστική λειτουργία των τεσσάρων πρώτων συστημάτων υπουργοποιημένων κάδων απορριμμάτων. Όπως είπε την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν τα πρώτα συμπεράσματα.

Σημείωσε όμως πως υπήρξε ένα πρόβλημα καθώς αυτές τις μέρες προέκυψε απεργία των εργαζομένων στους δήμους, ενώ για τα απορρίμματα που εναπόθεσαν πολίτες εκτός κάδων είπε πως χρειάζεται η συνεργασία των πολιτών για να λειτουργήσει το σύστημα σωστά.

Προβληματική η κατανομή βοσκοτόπων

Η Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Υπαίθρου, Βάσω Μέγα, ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους για το θέμα που έχει ανακύψει με την εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την κατανομή των βοσκοτόπων με την οποία οι Δήμοι καλούνται να συμπληρώσουν τους πίνακες με τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες εκτάσεις και να υπολογίσουν το σχετικό μίσθωμα συνάπτοντας συμβάσεις μίσθωσης και εισπράττοντας τα μισθώματα εντός 90 ημερών.

“Υπάρχουν πολλές ενστάσεις από τους Δήμους γιατί στην ουσία καλούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις επιδοτήσεις κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει το Υπουργείο αφού δεν προχώρησε τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων. Δεν υπάρχουν στοιχεία από τα προηγούμενα χρόνια και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτεθειμένοι σε έλεγχο τη Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους δικούς μας δημότες, τους κτηνοτρόφους, αν αρνηθόύμε να εφαρμόσουμε την εγκύκλιιο του Υπουργείου”, είπε η κ. Μέγα.

Εξήγησε ότι το θέμα είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση του, ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις δημάρχων στην ΠΕΔ και την Περιφέρεια και κατέληξε λέγοντας πως “στο Δήμο Ιωαννιτών παρακολουθούμε στενά το θέμα και επιδιώκουμε να γίνει το καλύτερο δυνατό”.

Πρόβλημα η ηχορύπανση από το θεατράκι στη Σκάλα

Το πρόβλημα της ηχορύπανσης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες από μη αδειοδοτημένες εκδηλώσεις που γίνονται στο θεατράκι της σκάλας, έθεσαν κάτοικοι του Κάστρου.

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Νίκος Γκόλας, είπε πως τα τελευταία δύο χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει δώσει άδεια για καμία εκδήλωση, ούτε δίνει ρεύμα για να πραγματοποιηθούν. “Έχουμε ενημερώσει την Αστυνομία γιατί δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ο Δήμος να εμποδίσει μια εκδήλωση που δεν έχει αδειοδοτήσει.

Ο Αντιδήμαρχος αναγνωρίζοντας ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα των κατοίκων πρότεινε να επιδιωχθεί και μία κοινή συνάντηση Δήμου-κατοίκων – Αστυνομίας ώστε να συζητηθεί το θέμα.

Κυκλοφοριακά θέματα σε Παραλίμνιο και Κάστρο

Στα κυκλοφοριακά ζητηματα που αφορούν την Παραλίμνια περιοχή και το Κάστρο αναφέρθηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου.

Για το φόρτο που παρουσιάζει η παραλίμνια περιοχή την τουριστική σεζόν η κ. Βασιλείου είπε πως “μας προβληματίζει πάρα πολύ και είμαστε στη φάση που έχουμε επεξεργαστεί το ζήτημα και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων αποφάσεων”, οι οποίες και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Η κ. Βασιλείου ενημέρωσε επίσης πως ο Δήμος Ιωαννιτών θα χρηματοδοτήσει μια κυκλοφοριακή μελέτη εντοπισμένη στην περιοχή του Κάστρου, ώστε να μπορέσει να δώσει τεκμηριωμένες επιστημονικά τις καλύτερες λύσεις σε κυκλοφοριακά ζητήματα που ταλανίζουν επί μακρόν την περιοχή.

Δεν υπάρχει επιλεκτική παραχώρηση της αίθουσας “Β. Πυρσινέλλας”

Απάντηση για τη μη παραχώρηση της αίθουσας “Β. Πυρσινέλλας” από το Πνευματικό Κέντρο στο 5ο Λύκειο έδωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Η αντιπολίτευση έθεσε στο σώμα την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου που υποστηρίζει ότι η αίθουσα δεν δόθηκε για να μην υπάρξουν φθορές από τους μαθητές.

Όπως είπε ο κ. Μπέγκας η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου δεν αρνείται την παραχώρηση της αίθουσας σε μαθητικούς θιάσους (ανέφερε το πρόσφατο παράδειγμα του Μουσικού Σχολείου) ούτε καταφεύγει σε επιλεκτική μεταχείριση.

Ο Δήμαρχος εξήγησε πως ο προγραμματισμός του Πνευματικού Κέντρου γίνεται πολύ νωρίτερα και πως όταν υποβλήθηκε το αίτημα του 5ου Λυκείου, η αίθουσα ήταν κλεισμένη για τη συγκεκριμένες ημέρες που ζητούσαν την παραχώρηση της.

“Ζητήθηκε αργά η αίθουσα κι ήταν απλώς θέμα προγραμματισμού και τίποτε άλλο”, είπε ο Δήμαρχος.

Επιστολή χωρίς καμία σοβαρότητα

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, “καμία σοβαρότητα δεν έχει” η εξώδικη επιστολή που επιδόθηκε στο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου από τους κυρίους Σπύρο Εργολάβο και Θεοχάρη Λεοντάρη για το θέμα των κληροδοτημάτων.

Μάλιστα ο Δήμαρχος σημέιωσε πως “επιστρέφω στους κυρίους αυτούς το ύφος με το οποίο εγκαλούν το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο “.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου