Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Capital controls: Τι αλλάζει στο όριο αναλήψεων




Όλες οι λεπτομέρειες

Περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στις τράπεζες προτείνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με σχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη (24/05/2017) στο υπουργείο Οικονομικών και με σκοπό να αρχίσει η αποσυμφόρηση της αγοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», οι τράπεζες προτείνουν τρία μέτρα, για να αποδυναμωθούν οι ασφυκτικοί περιορισμοί.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1. Να επιτρέπεται στους πολίτες να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ μια φορά τον μήνα (60 ευρώ τη μέρα επί 30 ημέρες = 1.800 ευρώ τον μήνα)

2. Να επιτρέπεται η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό κατάθεσης, καθώς προς το παρόν ισχύει η απαγόρευση για άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού

3. Να αυξηθεί στο 180% του καλύτερου μήνα, από 140% σήμερα, το όριο για πληρωμή τιμολογίων στο εξωτερικό λόγω εισαγωγών

Εκείνο που, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να αλλάζει ως προς τα capital controls είναι η δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμών.

Υπογραμμίζεται πως πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε δηλώσει πως μέχρι το τέλος του 2017 θα υπάρξει άρση των capital controls.

Αυτή η άποψη, όμως, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη τις τράπεζες, οι οποίες εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου