Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διάσωση διατηρητέων κτηρίων




Η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ως θετικό βήμα την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά για επικείμενη ρύθμιση, με την οποία θα καταστεί δυνατή η εξεύρεση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και διάσωση του διατηρητέου κτηρίου του Μέκκειου Οικοτροφείου. 



Η απάντηση δόθηκε σε αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ύστερα από συνεργασία που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και την αναλυτική ενημέρωση που έτυχε από το Δ.Σ. του Μέκκειου Οικοτροφείου.
Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζει την ικανοποίησή της από την παρέμβαση του κ. βουλευτή, καθώς εάν τελεσφορήσει η νομοθετική ρύθμιση, θα αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλα διατηρητέα κτήρια που ανήκουν σε φορείς μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η θέση της κ. Υπουργού κινείται στο πλαίσιο της πρότασης που της είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με το υπ. αριθμ. Πρωτ.οικ.152557/1254/15-10-2018 έγγραφό του, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής:

«Σήμερα υφίστανται πολλά ακίνητα – κτήρια μεγάλης πολιτιστικής αξίας

τα οποία όμως παραμένουν αναξιοποίητα χωρίς τη δυνατότητα των ιδιοκτητών

αυτών να τα επισκευάσουν, να τα συντηρήσουν ή/ και να τα εκμεταλλευτούν

κατά τον προορισμό τους. Η παρούσα επιστολή αφορά τα κτήρια των οποίων κύριοι ή χρήστες είναι φυσικά πρόσωπα ή Ν.Π.Ι.Δ. ή σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φορείς οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την πολιτεία. Την ίδια στιγμή, οι Ο.Τ.Α. Β΄ βαθμού έχουν τη δυνατότητα να επισκευάσουν και να αξιοποιήσουν τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.

Για τον λόγο αυτό προτείνεται η εξής τροπολογία και ειδικότερα.

Τροποποίηση του Ν. 3869/2010 [Πρόγραμμα Καλλικράτης] και ειδικότερα στο άρθρο 186 με τίτλο ‘’Αρμοδιότητες Περιφερειών’’ να επέλθει η εξής τροποποίηση στην περίπτωση 15 της παρ. Η` [Παιδείας - Πολιτισμού –

Αθλητισμού] του άρθρου αυτού:

Να τροποποιηθεί:

από : ‘’15. Η κοινή οργάνωση με τοπικούς φορείς πολιτιστικών

εκδηλώσεων με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και

τη διάδοση της στους νέους’’

στο εξής : ‘’15. Η κοινή οργάνωση με τοπικούς φορείς πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και

τη διάδοση της στους νέους. Οι περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν με

πόρους προερχόμενους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την

ανακαίνιση, την επισκευή, την συντήρηση και γενικά κάθε απαιτούμενο

τεχνικό έργο, εν όλω ή εν μέρει, παραδοσιακών κτηρίων και κτηρίων

πολιτιστικής αξίας, που ανήκουν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, σε φυσικά

πρόσωπα ή Ν.Π.Ι.Δ. ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι ανωτέρω

φορείς μπορούν να είναι συμβαλλόμενοι στις Προγραμματικές Συμβάσεις του

άρθρου 100 του ν. 3852/2010. Οι περιφέρειες μπορούν επίσης να επιχορηγούν

με πόρους προερχόμενους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φορείς

εφόσον ο σκοπός τους αναφέρεται στην διατήρηση της πολιτιστικής

κληρονομιάς και των πολιτιστικών παραδόσεων του τόπου όπου εδρεύουν».

Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφερειακή Αρχή είναι πρόθυμη να συμβάλλει και μέσω της Ένωσης Περιφερειών, όπως ήδη έχει πράξει και για περιπτώσεις συνδρομής των δομών Υγείας, των ΤΟΕΒ κ.α.

Απαγόρευση αλιείας στα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης:

Απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1 Μαΐου 2019 έως 31 Μαΐου 2019. Ειδικά για την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ιχθύων), απαγορεύουμε την αλιεία των ιχθύων και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 1 Μαΐου έως 25 Ιουνίου 2019.

Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.

Οι παραβάτες της απόφασης αυτής τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρα 11 και 17 του Ν.Δ. 420/1970 όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 9 του Ν. 2040/1992). Συγκεκριμένα για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομων αλιεμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση της παρούσας απόφασης είναι οι Αστυνομικές Αρχές, τα Δασαρχεία και όλες οι Ανακριτικές Αρχές.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, συντονιστής

εταίρος του έργου ADRIΟΝ5SΕNSES

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε στο εναρκτήριο συνέδριο του έργου ADRIΟΝ5SΕNSES, που διοργανώθηκε στις 16-18 Απριλίου στην Φεράρα της Ιταλίας. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο Συντονιστής Εταίρος του έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG ADRION και στο οποίο συμμετέχουν εννιά εταίροι από την Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου, Τουρισμού & Τηλεπικοινωνία της Σερβίας είναι συνδεδεμένος εταίρος.

Το έργο έρχεται να δράσει συμπληρωματικά στις δράσεις τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, ενισχύοντας 2 σημαντικές παραμέτρους:

α) Την χρήση του σύγχρονου εργαλείου του “μάρκετινγκ των 5 αισθήσεων” (Sensory Marketing) το οποίο στοχεύει στην ικανοποίηση ορισμένων ή/και όλων των αισθήσεων των τουριστών, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο τον τουρισμό εμπειρίας αλλά και την ενεργή εμπλοκή των τουριστών στο χτίσιμο του brand “Ήπειρος”

β) Την προώθηση της Ηπείρου σαν αναπόσπαστο τμήμα ενός ενιαίου τουριστικού προορισμού της Αδριατικής- Ιόνιου.

Ήδη στο πλαίσιο του έργου διοργανώθηκε στα Ιωάννινα από την Περιφέρεια Ηπείρου στις 12 Απριλίου 2019 το πρώτο περιφερειακό συνέδριο του έργου και το Εργαστήριο Διαβούλευσης που στόχο είχε να προωθήσει την Περιφέρεια Ηπείρου ως τουριστικό προορισμό με την χρήση του μάρκετινγκ των 5 αισθήσεων και την πολιτιστική/φυσική κληρονομιά της. Στο Εργαστήριο συμμετείχαν επαγγελματίες της περιοχής που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους καθώς και ιδέες που αφορούν στις νέες τάσεις της τουριστικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου