Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Τουρκία: Πρώην επικεφαλής μυστικών πληροφοριών συνελήφθη για προσβολή του Ερντογάν…





Ο Σαμπρί Ουζούν, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα, συνελήφθη την Τρίτη με κατηγορίες για προσβολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.



Ο Ουζούν υπηρέτησε ως επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών μεταξύ του 2003 και του 2006. Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, ο Ουζούν συνελήφθη κατηγορούμενος για προσβολή του προέδρου, διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας και βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η δήλωση δεν αναφέρει συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση που να σχετίζεται με την κράτηση του Ουζούν ή με ποιον τρόπο πρόσβαλε τον πρόεδρο.


Ωστόσο, η σύλληψη του Ουζούν θεωρείται ότι συνδέεται με ένα Tweet που δημοσίευσε στις 17 Απριλίου, όταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου ανακηρύχθηκε νικητής μετά από 17 ημέρες ασάφειας σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μήνυμά του ο Ουζούν συγχαίρει τον Ιμάμογλου για την εκλογή του, σημειώνοντας:
« Ο χρόνος σας στο γραφείο σας να είναι ευεργετικός. Ελπίζω ότι δεν θα πείτε: «Μηδενίστε το γιο μου», ελπίζω να μην φορέσετε ρολόι που κοστίζει 750 χιλιάδες TL. Ελπίζω ότι δεν θα έχετε επτά χρηματοκιβώτια και μετρητά. Μπορείτε να βαδίσετε σε σωστό μονοπάτι, ποτέ να μην εκτραπείτε από την ευπρέπεια. Συγχαίρω τη μητέρα και τη γυναίκα σου [για την επιτυχία σου]».

Ο Ουζούν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των φωνητικών ηχογραφήσεων και των αποδείξεων των ερευνών περί διαφθοράς που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του 2013, στις οποίες εμπλέκονται στενοί κύκλοι και τέσσερις υπουργοί του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν.

Την εποχή εκείνη, οι φωνητικές ηχογραφήσεις δύο ανθρώπων- που φέρεται να είναι ο Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ- κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Οι φωνές που ακούγονταν έλεγαν πώς να ξεφορτωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά και η φερόμενη φωνή του Ερντογάν να λέει στο γιο του «να μηδενίσει» τα χρήματα.
Ο Ερντογάν την εποχή εκείνη αρνήθηκε τις κατηγορίες διαφθοράς και χαρακτήρισε τις έρευνες ως απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του.

turkishminute.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου