Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

LNG εδώ και τώρα! Η αυξητική τάση του και το hub της Αλεξανδρούπολης


Tην πλήρη ανατροπή στην αγορά των καυσίμων έχει φέρει τον τελευταίο χρόνο το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).


Οι μειούμενες τιμές και η τάση για την ..αποσύνδεση της τιμής από το πετρέλαιο έχουν οδηγήσει τους traders σε αγοραπωλησίες με φρενήρεις ρυθμούς, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου για το βόρειο ημισφαίριο.
Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην πτώση των τιμών είναι κυρίως η αυξημένη παραγωγή και η έλλειψη υποδομών αποθήκευσης.

Τα νέα projects εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Μοζαμβίκη, στο Κατάρ, στη Βαλτική και την Ανατολική Μεσόγειο έρχονται να προσθέσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην αγορά, ενώ για τη διοχέτευσή τους από την πηγή προς την κατανάλωση η υγροποίηση και η μεταφορά με LNG carriers θεωρούνται η πιο ευέλικτη και αποτελεσματική λύση.

Eυέλικτο καύσιμο
Το LNG είναι ένα ευέλικτο καύσιμο που μπορεί να μεταφερθεί από τη μονάδα παραγωγής προς οποιοδήποτε τερματικό παραλαβής και αεριοποίησης, ενώ και τα ίδια τα πλοία μεταφοράς χρησιμοποιούν το LNG μειώνοντας κόστος μετακίνησης και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μάλιστα, από το 2020, οπότε και θα ισχύσει το παγκόσμιο όριο για τις εκπομπές των οξειδίων του θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα (0,50%), περισσότερα από 70.000 πλοία θα επηρεαστούν και οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τρόπο για να ικανοποιήσουν το «Sulphur Cap». Από τις διαθέσιμες επιλογές, επικρατέστερη φαίνεται να είναι αυτή του LNG, με το δίκτυο των σταθμών ανεφοδιασμού να διευρύνεται συνεχώς.

Στη χώρα μας η διείσδυση του φυσικού αερίου προχωρά με σταθερό αυξητικό ρυθμό, με το μεγαλύτερο μερίδιο να ανήκει στην ηλεκτροπαραγωγή. Περισσότεροι είναι και οι οικιακοί χρήστες που επιλέγουν το αέριο ως μέσο θέρμανσης, αφού προσφέρει ανεξαρτησία σε ανταγωνιστική τιμή.

Η τιμή θα είναι ακόμα χαμηλότερη όταν ολοκληρωθεί και η νέα υποδομή εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που αναπτύσσεται από την Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου. Ο πλωτός τερματικός σταθμός (FSRU) θα λειτουργήσει το 2021 και θα προσθέσει νέες ποσότητες LNG στην αγορά, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή. Ηδη το ενδιαφέρον για το έργο είναι μεγάλο και σε συνδυασμό με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη από εταιρία του Ομίλου γίνεται αντιληπτό ότι μια νέα ενεργειακή εποχή ξεκινά.
Τα οφέλη για τη χώρα

Το FSRU Αλεξανδρούπολης, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής του θέσης. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το έργο αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και τη βασικότερη υποδομή για την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οπως ανέφερε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις μετά την Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας, στο παλάτι Σναγκόφ (Snagov), στα προάστια του Βουκουρεστίου, η ανάπτυξη ενός τέτοιου hub στην Ελλάδα αποτελεί κυρίαρχο στόχο για την ελληνική κυβέρνηση. Την υλοποίηση δε του στόχου αυτού έχει αναλάβει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γ. Σταθάκης, που ανακοίνωσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη ότι η πόλη θα αποτελέσει την έδρα του hub της Ελλάδος.
fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου