Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Πανέτοιμοι οι Ορίζοντες Ηπείρου και στην Πρέβεζα με 14 υποψήφιους και «σχέδιο e»





Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες της Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος παρουσίασε σήμερα Τετάρτη στην Πρέβεζα το πλήρες 



ψηφοδέλτιο για την Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας.

Σε αυτό συμμετέχουν οι:


Ζάμπου Αθανασία, οικονομολόγος


Κόντου Βασιλική, φιλόλογος


Κωλέτσης Δημήτρης, επιχειρηματίας γεωργοκτηνοτροφικά


Λιάλιας Βασίλειος, επιχειρηματίας


Μπίτζος Λευτέρης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου


Μπούκα Αγγελική, εκπαιδευτικός


Νικολάου Μαρία – Αγγελική, πτυχιούχος hair styling


Παπατσίμπας Αλέξανδρος, οικονομολόγος


Παππάς Δημήτρης (Τάκης), πολιτικός μηχανικός


Πέππα Χριστίνα, οικονομολόγος


Ρίζος Αχιλλέας, απόστρατος στρατηγός


Ρίζος Γιώργος, πρόεδρος ΚΤΕΛ Πρεβέζης


Τσιρώνη Παρασκευή, κοινωνιολόγος


Φωτάκης Γιάννης, πτυχιούχος τουρισμού


Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Σπύρος Ριζόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

«Είμαι χαρούμενος που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε πράξη την περιφερειακότητα. Η διάθεσή μας να είμαστε παντού σε όλη την Ήπειρο φαίνεται από μικρές πράξεις σαν τη σημαντική και δίνει ένα μικρό δείγμα για το πώς σκοπεύουμε να κυβερνήσουμε αυτό τον τόπο.

Μέσα στον πέμπτο άξονα της πολιτικής μας που είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης ποιο σημαντικό απ’ όλα είναι η τακτική χρονική μας παρουσία κάθε εβδομάδα σε κάθε νομό. Και δεύτερο, επειδή δεν συμφωνούμε με το μοντέλο της απερχόμενης περιφερειακής αρχής, η αλλαγή μοντέλου σε μια απόλυτη διάκριση μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ήρθε το τέλος του περιφερειάρχη που δρα ως μικρός δήμαρχος.

Συνεπώς, η σύσταση της επιτροπής παρακολούθησης έργων που μπορεί να ακούγεται ως ένα τεχνοκρατικό εργαλείο είναι εκείνη η οποία θα αλλάξει τελείως τη δομή της αντίληψης και της χρήσης των πόρων γιατί θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε δήμαρχο να αρχίσει να κρίνει αυτά τα οποία ζητάει με βάση τις προτεραιότητες της Ηπείρου.

Για παράδειγμα, οι δήμαρχοι Πρεβέζης, Ζηρού ή Πάργας θα έχουν και άλλα φίλτρα γιατί θα αντιληφθούν ότι εγώ θα πρέπει να έχω τα αυτιά μου ανοιχτά και στους δημάρχους Φιλιατών, Ζαγορίου, Κονίτσης, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Νικολάου Σκουφά. Και θα συναποφασίζουμε όλοι μαζί τις προτεραιότητες.

Αυτό, γιατί πολύ απλά, το πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε έχει βασιστεί σε τρεις παραδοχές.

Η πρώτη είναι ότι η Περιφέρεια έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να παρέμβει σε πολιτικές τις οποίες τόσα χρόνια απέφευγε χαρακτηρίζοντας τες ως ευθύνες της κεντρικής εξουσίας. Συνεπώς, με «θράσος» θέτουμε ως βασικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Δεύτερον, προσπαθούμε να εισάγουμε ένα νέο όρο στην αντίληψη της σχέση μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε οικονομοτεχνικά να επιβάλλουμε την έννοια του ακαθάριστου περιφερειακού προϊόντος. Για να γίνεται αντιληπτό ακριβώς ποια είναι η πραγματική οικονομία της Ηπείρου

Και το τρίτο κομμάτι είναι αυτό της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης.

Πάνω σε αυτά διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν ξεκίνησε με τον προσδιορισμό των πέντε αξόνων. Ξεκίνησε με τον προσδιορισμό των έργων και μετά, κατ’ επέκταση, χωρίσαμε τα έργα στους πέντε άξονες.


Ο βασικός, ο πρώτος που είπα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας.


Το δεύτερο ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός


Το τρίτο είναι η ανάπτυξη η ενέργεια και οι υποδομές


Το τέταρτο είναι η πρωτογενής παραγωγή και


Το πέμπτο είναι αυτό από το οποίο ξεκίνησα που είναι το νέο μοντέλο διαχείρισης.»


Στη συνέχεια ο Σπύρος Ριζόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις, μεταξύ των άλλων τόνισε:


Για τις προτεραιότητες στην Πρέβεζα

«Το πρώτο πράγμα το οποίο θα κάνω για την Πρέβεζα είναι να συγκαλέσω αμέσως την επιτροπή παρακολούθησης. Ή θα αποφασίσω ως προτεραιότητα να υπάρχει η περιφερειακότητα ή θα αποδειχθεί ότι ήταν απλά ένα προγραμματικό άλλοθι. Φυσικά τις προτεραιότητες δεν μπορώ να τις επιβάλλω στους δημάρχους.

Υπάρχει όμως το εξής στοιχείο. Η περιφερειακότητα έχει μεγάλα έργα. Τα μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν συγχρόνως όλα μαζί. Μέσα σε αυτά η Πρέβεζα έχει εμβληματικό κομμάτι ιδίως στο παραλιακό μέτωπο. Το βασικό μεγάλο έργο το οποίο θα ξεκινήσω αμέσως είναι η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης το οποίο θεωρώ ότι είναι σε οικτρή κατάσταση σε σχέση με αυτό που θα ήθελα εγώ.

Ταυτόχρονα, με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και με βάση τα δικά τους προγράμματα -τα οποία θα έχουν εγκρίνει οι τοπικές κοινωνίες- θα καθίσουμε και εμβληματικά θα διαλέξουμε αμέσως τα πρώτα.

Συνεπώς εγώ θα αποφασίσω να τρέξω το δικό μου πρόγραμμα στο οποίο η Πρέβεζα ακουμπά σε πέντε διαφορετικές διαστάσεις, από τις οριζόντιες δράσεις της πρωτογενούς παραγωγής μέχρι το παραλιακό μέτωπο. Εγώ αυτά τα θεωρώ εμβληματικά για την περιφέρεια. Εδώ λοιπόν θα έρθει η στιγμή να δούμε τι εννοεί ο καθένας. Συνεπώς εγώ απαντώ στα δικά μου προγράμματα. Υπάρχει όμως και το εξής: Δεν υπάρχει χρόνος με τα χρόνια που χάθηκαν να πούμε ότι προχωράμε με αυτό και αφήνουμε το άλλο. Αναγκαστικά θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη τεχνοκρατική στρατηγική που θα πρέπει όλα μαζί να ξεκινήσουν συγχρόνως και στην πορεία θα κουμπώνουν το ένα με το άλλο.

Πως θα διαλέξω αυτά τα οποία θα μου υποδείξουν οι δήμαρχοι. Με βάση τον προσδιορισμό του αν κρίνω ότι έχει αντίκτυπο στην περιφερειακότητα. Αν δεν έχει τότε ανεξάρτητα ο δήμαρχος θα δει τις δικές του προτεραιότητες.»

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

«Το έχω ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο. Δεν θα ήταν πολιτικά σωστό χάριν της καρέκλας και από έλλειψη σεβασμού στην προσωπική μου ιστορία και πιστεύω να υπάρξει οποιοδήποτε σενάριο στο οποίο χωρά ο απερχόμενος με μένα. Πουθενά, δεν υπάρχει κανένα σενάριο. Δεν μπορώ να ταυτιστώ με εκείνον που θεωρώ ηθικό αυτουργό για τα προβλήματα της Ηπείρου. Και δεν μπορώ να συμπορευτώ με εκείνους που έχουν συνδιοικήσει μαζί του.

Τώρα, αν λόγω της φθοράς ο κ. Καχριμάνης αποφασίσει να αποχωρήσει καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν έχει τη λαϊκή εντολή -που δεν ξέρω πως προκύπτει αυτό- από τον πρώτο γύρο και δεν θελήσει να διασυρθεί στο δεύτερο γύρο, μιλάμε για ένα διαφορετικό συνδυασμό με διαφορετικό επικεφαλής. Εκεί αλλάζουν τα δεδομένα. Και φυσικά και η απόφαση της διακυβέρνησης θα πρέπει να ληφθεί από κοινού ανάλογα με το πώς θα προκύψουν οι συσχετισμοί την επόμενη μέρα.

Η προσπάθεια προσέγγισής μας έχει ξεκινήσει από τώρα. Έχουμε αρνηθεί όλα τα σενάρια τα οποία μας έχουν προταθεί γιατί συνεχίζουν να μην κατανοούν ότι δεν ξεκινά κανείς στα 52 να μπει στην πολιτική σκεπτόμενος ως παιδί του κομματικού και πολιτικού σωλήνα.

Επίσης δεν μπορείς να συζητήσεις με κάποιον που δεν έχει πρόγραμμα. Οι μόνοι που έχουμε πρόγραμμα είμαστε εμείς. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε εγώ θα κριθώ από αυτό. Δεν είναι πρόγραμμα να κάνεις μια ομιλία προγραμματική και στο 90% να ασχολείσαι με εκείνον που φοβάσαι περισσότερο. Πες μας τι θα κάνεις. Ούτε θεωρώ πρόγραμμα την αναγγελία της σύνδεσης της Ιονίας οδού με την Πρέβεζα. Ποιον κοροϊδεύεις αφού είναι θέμα του ιδιώτη.

Ούτε μπορείς να θέτει επέκταση της Ιονίας από Καλπάκι στην Κακαβιά όταν είσαι ο ηθικός αυτουργός, όταν ρωτήθηκες το 2009 από τον Σουφλιά που θέλεις να σταματήσει και αποφάσισες στην Πεδινή. Που θέλεις να γίνει η σύνδεση και αποφάσισες και είπες «δεν με ενδιαφέρει η Πρέβεζα». Ρωτήθηκε υπάρχουν μάρτυρες δήμαρχοι.

Εγώ όταν είπα ότι θέλω να βγάλω την Πρέβεζα από την απομόνωση είπα ότι όταν θα έρθει η στιγμή θα συζητήσω με τον ιδιώτη για να λάβει υπόψη του και το εξής: όταν φτιαχτεί το παράλιο μέτωπο πρέπει να φτιαχτεί και ο δρόμος που πηγαίνει παράλληλα με αυτό. Άρα δεν με ενδιαφέρει μόνο η είσοδος στην Πρέβεζα. Με ενδιαφέρει η είσοδος στην παραλία και σε όλο το κομμάτι της Πρέβεζας σε 4 - 5 μεριές. Με ενδιαφέρει ο τουρίστας να φτάνει εκεί που πρέπει, με τους όρους που πρέπει και με την εμπειρία που έχει εκείνος όχι με το χάλι που έχουμε εμείς.


Για το αν έχει φοβηθεί έως τώρα σε σχέση με την υποψηφιότητά του

Δεν φοβήθηκα όταν ήμουν μόνος μου με τον κουμπάρο μου όταν το πρωτοσυζητήσαμε. Δεν φοβήθηκα τις στιγμές που χτυπάει το σταθερό της μάνας μου μέσα στη νύχτα και την απειλούν. Δεν φοβήθηκα όταν στο χιλιόμετρο 161,5 άνοιξε το λάστιχό μου στην Ιονία οδό σαν πορτοκάλι. Και επειδή δεν το πήρα το μήνυμα βρήκα τη ζάντα μου και τα μπουλόνια σπασμένα. Και υπάρχουν καταγγελίες στην αστυνομία.

Δεν φοβήθηκα τότε. Τώρα θα φοβηθώ που είμαι ένα βήμα μακριά από τη δικαίωση. Με πρόγραμμα στα χέρια, με 75 θηλυκά και αρσενικά παλληκάρια. Μαζί και με τη Χριστίνα που χθες την απείλησαν ότι θα χάσει τη δουλειά της.

Τι να φοβηθώ. Ότι ήταν το περάσαμε. Με ένα κόμμα το οποίο στοιχισμένα προσπάθησε να μας κόψει τα πόδια στην ομιλία στα Γιάννενα. Δεν φοβηθήκαμε όταν υπήρξαν οι εκβιασμοί στην Πρέβεζα από ανθρώπους που κακώς είχαμε επιλέξει στο πλευρό μας και τους οποίους καθαρίσαμε μέσα σε ένα απόγευμα. Διότι αν θα πάρουμε την περιφέρεια θα την πάρουμε με τους δικούς μας όρους και με την απόλυτη συναίνεση των πολιτών. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε πελατειακά. Εδώ ετοιμαζόμαστε για τη μητέρα των μαχών, τα κληροδοτήματα. Όπου θα είναι απ’ ευθείας η σύγκρουση με το κεντρικό κράτος για πράγματα τα οποία μας ανήκουν.

Τι να φοβηθώ; Την κλίκα των ξεπεσμένων και τα γιουσουφάκια τους;

Αυτό δεν σταματάει. Δεν είναι απλώς καραβάνι. Είναι πυρηνικό τρένο και θα πάει ως το τέλος.


Για το εκλογικό αποτέλεσμα

Το είπα και στην Θεσπρωτία προχθές. Η κοινωνία θα αποφασίσει ποιο από τα δύο θα είμαι: ή ρυθμιστής ή μπροστάρης. Σε κάθε περίπτωση το ενός ανδρός αρχή τελείωσε στην Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου