Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΤΑΧΑΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ..ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Συνάδελφοι,
Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα σε Διευθύνσεις της Διοίκησης και ιδιαίτερα στο RBU.

Ενώ από τη Διοίκηση της Τράπεζας τηρείται σιγή ιχθύος, τις τελευταίες εβδομάδες εφαρμόζεται στις υπηρεσίες του RBU μία πρακτική η οποία όχι μόνο δεν καθησυχάζει τους εργαζόμενους αλλά αντιθέτως αυξάνει τις ανησυχίες τους για το μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, πολλοί συνάδελφοι καλούνται σε συνεντεύξεις, στις οποίες τους προτείνεται η μετακίνησή τους είτε σε καταστήματα είτε σε άλλες Διευθύνσεις είτε ακόμα και σε θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας.
Αυτό βέβαια είναι η «καλή» περίπτωση διότι υπάρχουν επίσης πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι συνάδελφοι μετατίθενται τηλεφωνικά κυρίως σε καταστήματα της Τράπεζας. Αυτό συμβαίνει ακόμα και κατά την περίοδο της κανονικής τους άδειας ή της άδειας ασθενείας τους.
Δεν μας προβληματίζει τόσο το γενικότερο γνωστό στυλ Διοίκησης «Πειραιώς» το οποίο ακολουθεί η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, όσο το γεγονός ότι αναφερόμαστε στον ευαίσθητο τομέα του RBU για τον οποίο τόση συζήτηση έγινε το προηγούμενο διάστημα και βέβαια παραμένει ένα από τα ανοικτά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και ως εργαζόμενοι και ως Τράπεζα.
Για να πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η Διοίκηση της Τράπεζας δια στόματος του Διευθύνοντα Συμβούλου κου Μεγάλου είχε διαβεβαιώσει όλα τα Σωματεία που λειτουργούν στην Τράπεζα ότι αυτή εξετάζει πλήθος σεναρίων για τα κόκκινα δάνεια και τη διαχείρισή τους και δεν είχε ακόμη καταλήξει σε κάποιο από αυτά. Παρόλα αυτά όμως και ενώ πληθαίνουν τα σενάρια τα οποία αναγράφονται στον Τύπο, παρατηρείται μία μεγάλη κινητικότητα στις αντίστοιχες Διευθύνσεις της Διοίκησης.
μήπως λοιπόν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις;
μήπως υπάρχει ήδη ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο ερήμην των εργαζομένων το οποίο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται;
μήπως οι μετακινήσεις προσωπικού σχετίζονται με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου;
Γιατί, η εξήγηση την οποία μας έδωσε η Διεύθυνση Προσωπικού σε αντίστοιχο ερώτημα μας, ότι δηλαδή πρόκειται για τρέχουσες και συνήθεις διευθετήσεις προσωπικού οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τις Διευθύνσεις οι οποίες τις υλοποιούν, δεν ακούγεται πειστική στα αυτιά μας. Πόσο μάλλον όταν πέρα από την μεθοδολογία η οποία ακολουθείται και θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε πραγματικά αντισυναδελφική και αυταρχική, το γεγονός αυτό έχει και δυσμενείς επιπτώσεις στην ίδια την λειτουργία της Τράπεζας.
Οι παραμένοντες στις υπηρεσίες αυτές συνάδελφοι, επιφορτίζονται ξαφνικά με ένα τεράστιο όγκο εργασιών, στον οποίο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν, με ευνόητες συνέπειες για το σύνολο του νευραλγικού αυτού τομέα της Τράπεζας.
Πίστευε δηλαδή κανείς μέχρι τώρα ότι οι συνάδελφοι οι οποίοι μετατίθενται από τον χώρο αυτό ήταν υπεράριθμοι;
Πιστεύει κανείς σήμερα ότι μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στα αποτελέσματα της Τράπεζας από την πολιτική αυτή;
Οι μετακινήσεις αυτές γίνονται βάσει κάποιου συνολικού σχεδιασμού από τον οποίο να προκύπτουν οι υπηρεσιακές ανάγκες;
Είναι αλήθεια ότι έχουν προσληφθεί πάνω από 100 νέοι συνάδελφοι την ίδια στιγμή που τα «παπαγαλάκια» προσπαθούν να μας πείσουν για την ανάγκη μείωσης των εργαζομένων στις Τράπεζες;
Λαμβάνεται υπόψιν η εργασιακή εμπειρία, η προϋπηρεσία και οι γνώσεις των μετακινούμενων συναδέλφων;
Γιατί δεν ικανοποιούνται οι εκκρεμείς αιτήσεις μετακίνησης των εργαζομένων στο RBU;
Πώς διασφαλίζονται οι συνάδελφοι αλλά και τα συμφέροντα της Τράπεζας όταν καλούνται τηλεφωνικά από την επόμενη μέρα να παρουσιαστούν στη νέα τους θέση εργασίας;
Ενδιαφέρεται κανένας στην Τράπεζα για την ομαλή παράδοση - παραλαβή ενός τόσο ευαίσθητου εργασιακού - τραπεζικού αντικειμένου ή αντιθέτως υπάρχουν άλλες παράμετροι και προθεσμίες οι οποίες λαμβάνονται υπόψη και οι οποίες πρέπει να τηρηθούν εν αγνοία των εργαζομένων;
Τίνος είναι η ευθύνη για το καθεστώς ανησυχίας και αναταραχής το οποίο δημιουργείται στην Τράπεζα ανάμεσα στους εργαζόμενους; Για μία ακόμη φορά η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Διοίκησης.
Για όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει η Διοίκηση να απαντήσει εάν θέλει να υπάρχει ήρεμο εργασιακό περιβάλλον χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς δημιουργία τετελεσμένων.
Ιδιαίτερη μνεία βέβαια πρέπει να κάνουμε για την περίπτωση συναδέλφων οι οποίοι ερωτώνται αν θα ήθελαν να μετακινηθούν σε θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας.
Το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά:
κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να υπογράψει, καμία νέα σύμβαση ή άλλη πρόσθετη πράξη εάν δεν επικοινωνήσει πρώτα με το Σωματείο του.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις και να ενημερώσουν αμέσως το Σωματείο για οτιδήποτε παρόμοιο τους προταθεί.
Συνάδελφοι,
Το γεγονός ότι η τράπεζα συνεχίζει να μην τοποθετείται για το μείζον ζήτημα του RBU μας υποχρεώνει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και επιφυλακή.
Επαναλαμβάνουμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους οι οποίοι εργάζονται στις συγκεκριμένες Διευθύνσεις αλλά όλους τους εργαζόμενους όχι μόνο στην Πειραιώς αλλά και σε όλες τις Τράπεζες.
Η θέση μας παραμένει αδιαπραγμάτευτη:
Δεν θα δεχθούμε καμία λύση ερήμην των εργαζομένων,
Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που περιλαμβάνει απολύσεις ή απόσχιση κλάδου ή απώλεια της τραπεζοϋπάλληλικής ιδιότητας κανενός συναδέλφου.
Είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας όποιος φαντάζεται ότι μπορεί να υλοποιήσει οποιαδήποτε αντεργατική μεθόδευση εν κρυπτώ.
Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες.




Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας


Γ.Γουγούλης Μ.Τσιμρόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου