Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Οι Τούρκοι θέλουν και τα νερά μας…




Μια περίεργη υπόθεση ποινικής δίωξης εις βάρος στελεχών του Δήμου Φοινικιού και μελών της ΕΕΜ στην περιοχή του Μεσοποτάμου, εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες κι ενώ η προσοχή είναι αλλού 



στραμμένη. Στην ουσία φέρνει στο φως μια επικίνδυνη διάσταση που ελλοχεύει στην ιστορία ιδιωτικοποίησης από τουρκικών συμφερόντων εταιρικό σχήμα των υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής επί του ποταμού Μπίστριτσα, στην περιοχή.

Τα αφεντικά της Τούρκικης «Κουρούμ» που με αθέμιτα μέσα έριξαν στα χέρια τους προ ετών, με διάτρητες διαδικασίες και έναντι μικρού ανρίτιμου τα δύο έργα, «Μπίστριτσα 1» και «Μπίστριτσα 2», θέλουν τώρα να επεκτείνου τα δικαιώματα τους και επί των υδάτινων πόρων. Και αν όχι άμεσα, ξεκινώντας τη διαδικασία ποινικής δίωξης και με σταδιακά βήματα, θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους και στην πέρα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των νερών του ποταμού. Στην ουσία αποβλέπουν σίγουρα στη διαχείριση, εκμετάλλευση και εν τέλει πώληση του νερού για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην περιοχή αναπτύσσονται κι ευδοκιμούν.


Απ’ την άποψη αυτή η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέλει από κοντά παρακολούθηση τόσο απ’ τους φορείς του Δήμου όσο απ’ το σύνολο της πολιτικής εκπροσώπησης της ΕΕΜ ούτως ώστε οριστικοποιηθούν οι αρμοδιότητες και αποσαφηνιστεί το δικαίωμα χρήσης απ’ τους καλλιεργητές του νερού, πράγμα το οποίο ιστορικά ισχύει στην περιοχή. Εξ άλλου για την οικονομία της περιοχής και ευρύτερα της χώρας σημαντικότερο είναι η ενίσχυση της γεωργίας ως βασικός και αειφόρος πόρος ανάπτυξης παρά η πρόσκαιρη κερδοσκοπία ενός αμφιλεγόμενου προβληματικού επιχειρηματικού ομίλου όπως η «Κούρουμ».

Τι συγκεκριμένα συνέβη;

Βλέποντας τις καλλιέργειες καλαμποκιού να υποφέρουν για νερό ποτίσματος οι υπάλληλοι του Δήμου Φοινικιού μαζί με τεχνίτες και τους αγρότες καλλιεργητές έχοντας την εμπειρία προηγούμενων χρόνων αύξησαν στην πύλη παροχής αρδευτικού έργου την ποσότητα νερού απ’ την κοίτη του ποταμού Μπίστριτσα. Οι Τούρκοι υπεύθυνοι του δεύτερου υδροηλεκτρικού εργοστασίου προσχηματικά έγειραν θέμα ότι η ενέργεια επέφερε συνέπειες και βλάβες στη διαδικασία παραγωγής ρεύματος και στις μηχανικές εγκαταστάσεις και προσέφυγαν μηνίοντας στην Εισαγγελία Αγίων Σαράντα. Από πλευρά των Εισαγγελικών αρχών ασκείται ποινική δίωξη τόσο κατά του αρμοδίου γεωπόνου του Δήμου όσο και των κατοίκων που χρειάστηκαν μεγαλύτερη ποσότητα νερού για πότισμα. Στην ουσία είναι προσπάθεια της «Κουρούμ» να εμφανιστεί ως αφεντικό όχι μόνο των εγκαταστάσεων παραγωγής αλλά και του φυσικού πλούτου και του δικτύου ύδρευσης.

Σύμπτωση που θέλει επισήμανση: το δίκτυο και ειδικά το βασικό κανάλι παροχής νερού για μεγάλο μέρος της πεδιάδας του Βούρκου, το επικαλούμενο ως αρδευτικό έργο «Θωμάς Φιλιππέος» (ο ομογενής μηχανικός που το σχεδίασε και επιμελήθηκε την κατασκευή του στη δεκαετία 1960) συντηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με χρηματοδότηση και μέριμνα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου