Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

"Χαστούκι" από τις ΗΠΑ - Διώχνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 – "Τελειώνει" έως τον Μάρτιο – Άγκυρα: Ανακαλέστε!



Οριστικά εκτός προγράμματος των F-35 θέτει την Τουρκία η Ουάσινγκτον. Έως τον Μάρτιο του 2020 θα έχει εκδιωχθεί οριστικά ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.



 Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τους S-400 ..ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Άδικος» ο αποκλεισμός κατά την Άγκυρα – Ζητά από τις ΗΠΑ να ανακαλέσει.
Οριστικά εκτός προγράμματος των μαχητικών F-35 τέθηκε από τις ΗΠΑ η Τουρκία. Η άφιξη των S-400 στην Άγκυρα τις προηγούμενες μέρες ήταν η σταγόνα που… ξεχείλισε το ποτήρι, με την Ουάσινγκτον να βάζει «ταφόπλακα» στα… όνειρα του Ερντογάν να αγοράσει και τα F-35. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα μια… χαραμάδα ελπίδας για την Τουρκία.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (17.07.2019) η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα προμηθειών.


«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ.Η Λορντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει, ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.
Λευκός Οίκος: Ασυμβίβαστα F-35 και S-400
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την Τουρκία και τα F-35. Η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.
«Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων του μαχητικού αεροσκάφους», ανέφερε η ανακοίνωση.
Click4more: State Department για συνάντηση Πομπέο – Δένδια: Ισχυρή η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ
«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται μόνο στα F-35. Η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτεταμένα με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος των S-400 στην Τουρκία», συνεχίζει το κείμενο.
Η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο έρχεται λίγες μέρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «δεν είναι δίκαιο ούτε για την Άγκυρα ούτε για την Ουάσινγκτον» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πωλήσουν στην Τουρκία μαχητικά F-35, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος εκ μέρους της Άγκυρας.
Τουρκία: Μονομερές μέτρο
Φυσικά, η απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν οριστικά εκτός του προγράμματος των F-35 προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε μονομερές μέτρο και κάλεσε τις ΗΠΑ να… ανακαλέσουν. «Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (…). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου