Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το καλοκαίρι του 2010, όταν για πρώτη φορά φορτωθήκαμε κάμερες και υπολογιστές και σκαρφαλώσαμε στα 1000 περίπου μέτρα των Κάτω Πεδινών, στα αγαπημένα βουνά της Ηπείρου, στα Ζαγοροχώρια.
Στήνοντας τότε για πρώτη φορά τα Εργαστήρια Κινηματογράφου σε ένα απομακρυσμένο και άγνωστο στους πολλούς χωριό, κανείς μας δε φανταζόταν το μικρό θαύμα που θα επακολουθούσε και που μόνο όσοι το έζησαν σε αυτή τη δεκαετία –διδάσκοντες, μαθητές, επισκέπτες κινηματογραφιστές, θεατές των προβολών και των εκδηλώσεων αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής- μπορούν να αφηγηθούν.
Σε αυτά τα χρόνια καταξιωμένοι αλλά και ανερχόμενοι δημιουργοί του σύγχρονου κινηματογράφου ήρθαν να διδάξουν, αλλά και να προβάλλουν εκεί για πρώτη φορά σε κοινό τις νέες τους ταινίες (ως work in progress), προτού αυτές πάρουν το δρόμο τους για τα διεθνή φεστιβάλ και τις αίθουσες.
Ανάμεσα τους: Γ. Τσεμπερόπουλος, Στ. Θεοδωράκη, Θ. Αναστόπουλος, Π. Σεβαστίκογλου, Μ. Μαντά, Ν. Περάκης, Δ. Αθανίτης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Α. Θέος, Χ. Γεωργίου, Α. Παπαδημητρόπουλος, Α. Κερσανίδης, Χ. Τζελέπη, Ε. Χρονοπούλου, Κ. Δανόπουλος, Χ. Βούπουρας, Γ. Καραντινάκης κ.α.
Νέοι κινηματογραφιστές, στα πρώτα τους βήματα, εμβάθυναν σε εξειδικευμένους τομείς της τέχνης τους, ερασιτέχνες φίλοι του σινεμά διδάχθηκαν σε βάθος την δημιουργική γραμματική της εικόνας.
Το ZAGORIWOOD αναπτύχθηκε με βάση τη φιλοσοφία «1 άνθρωπος + 1 κάμερα +1 υπολογιστής = μια πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου» και η δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια, χωρίς να αγνοεί τη θεωρητική εμβάθυνση, βασίζεται ιδιαίτερα την πράξη.
Οι διδάσκοντες είναι όλοι ενεργοί επαγγελματίες του κινηματογράφου: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, παραγωγοί, μουσικοί κ.λπ.
Ο συνδυασμός των παραπάνω με τη μέθοδο που αναπτύχθηκε στα χρόνια της ύπαρξης του φεστιβάλ είναι τόσο αποτελεσματικός ώστε ήδη έχουν παραχθεί εκεί περί τις 30 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ).
Οι προβολές μας πλέον καλύπτουν όλο το φάσμα της οπτικοακουστικής έκφρασης και των κινηματογραφικών ειδών.
Έχουν ιδιαίτερο χρώμα και παλμό καθώς το κοινό αποτελείται από τους μαθητές των εργαστηρίων, κινηματογραφόφιλους επισκέπτες, βοσκούς, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μελισσοκόμους και αγρότες, τους μόνιμους κατοίκους των γύρω χωριών, φοιτητές και νέους από την κοντινή πόλη των Ιωαννίνων.
Φέτος το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει 6 εργαστήρια:
- Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ (9-15 Ιουλίου)
- Εργαστήριο 1- Από την ιδέα ως την ταινία (9-21 Ιουλίου)
- Story-Lab / Ethnomediaology (11-15 Ιουλίου)
- Εργαστήριο εφήβων (14-21 Ιουλίου) - Animation-stopmotion (16-20 Ιουλίου)
- Υποκριτική (16-18 Ιουλίου)
Το πρόγραμμα των προβολών μας (που θα απλωθεί και σε πολλά ακόμα χωριά του Ζαγορίου), περιλαμβάνει πάνω από 30 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή βραβευμένες ταινίες της ελληνικής παραγωγής.
Ανάμεσά τους: «Η Δουλειά της» του Νίκου Λαμπό, «The Waiter» του Στιβ Κρικρή, «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου κ. ά.
Η συγκλονιστική ομορφιά της φύσης και της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου κάνουν τη συμμετοχή στο φεστιβάλ να γίνεται περιπέτεια-εμπειρία ζωής.
Όσοι έζησαν τις μέρες και τις νύχτες του ZAGORIWOOD, την τρέλα του σινεμά μέσα στο γλυκό άνεμο των Ηπειρώτικων βουνών …απλώς δε μπορούν να το ξεχάσουν.
Σας περιμένουμε. Πληροφορίες και συμμετοχές στο www.zagoriwood.gr Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου