Πιστεύω ότι θα δούμε σύντομα την έξοδο του Oruc Reis. Θα τεντώσει το σχοινί η Τουρκία. Μπορεί να οδηγηθούμε σε μείζονα κρίση.
Η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ...έδρασε επιτέλους αιφνιδιαστικά και χωρίς φανφάρες για να «κλείσει» την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο. Ειλικρινά το καταθέτω: Μου άρεσε που πληροφορηθήκαμε την άφιξη του κ. Δένδια στο Κάιρο όταν ήδη βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και συνομιλούσε με τον ομόλογό του.
Οι Ελληνες διπλωμάτες έδειξαν σοβαρότητα διότι το θέμα ήταν κρίσιμο. Παλαιότερα προχωρούσαν σε ανακοινώσεις κενού περιεχομένου αλλά οι πράξεις δεν ακολουθούσαν. Ήταν λόγια του αέρα. Από το 2008 η Ελλάδα ανακοινώνει γεωτρήσεις στη νότια Κρήτη και αλλού, αλλά τα γεωτρύπανα... χάνονται στη Μεσόγειο. Αυτή τη φορά οι πράξεις προηγήθηκαν των δηλώσεων.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό. Διότι παραμένουμε αδιόρθωτοι. Τα ίδια έκαναν και οι σημερινοί στους προηγούμενους. Όλοι οι πολιτικοί, όλα τα κόμματα, κρίνουν χωρίς να μελετήσουν. Οι περισσότεροι είναι «μάντεις» και «προφήτες».
Χρειάζεται ψυχραιμία. Και όλοι πρέπει να δώσουμε σημασία στην απάντηση της κατοχικής δύναμης Τουρκίας. Πρόκειται για βίαιη και απειλητική ανακοίνωση. Και αν την μελετήσετε αγαπητοί αναγνώστες θα συμφωνήσετε μαζί μου. Η Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Η ακύρωση των διερευνητικών επαφών είναι το λιγότερο που θα πράξει. Πιστεύω ότι θα δούμε σύντομα την έξοδο του Oruc Reis. Θα τεντώσει το σχοινί η Τουρκία. Μπορεί να οδηγηθούμε σε μείζονα κρίση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο. Καλώς έπραξε. Απομένει να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και να καταθέσουμε με σοβαρότητα τη γνώμη μας. Και να ευχόμαστε να παραμείνει η Αίγυπτος πάντα μία φιλική χώρα και μην να επιστρέψουν ποτέ οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που ελέγχονται πλήρως από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Είδαμε όλοι τον θριαμβευτικό τόνο που έδωσε στη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση. Διάβασα όμως και το πρώτο κείμενο για τη συμφωνία αυτή καθ’ αυτή και μου γεννήθηκαν πολλές απορίες. Θέλω να σημειώσω ότι δεν είμαι ειδικός, αλλά πάντα καταφεύγω στους επιστήμονες πριν γράψω τη γνώμη μου, για θέματα που δεν γνωρίζω.
Για την ώρα: Θα κρατήσω την διαβεβαίωση ότι με τη συμφωνία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Και θα κρατήσω επίσης ότι η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
Το τελευταίο με προβληματίζει αν και καταλαβαίνω το λόγο. Έπρεπε πάση θυσία να αντιμετωπιστεί το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με το καθεστώς της Τρίπολης. Και επίσης έπρεπε να αποφευχθεί συμφωνία της Άγκυρας με το Κάιρο. Η κατοχική δύναμη, όσο και να ακούγεται παράξενο, φλέρταρε με τον αλ Σίσι, τον οποίο μισεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά οι Τούρκοι μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, προδίδουν και τον... Αλλάχ!
Όμως, θα πρέπει να προστατευθούν νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, πόσο μάλλον το Καστελόριζο και η Στρογγύλη. Και ελπίζω ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο, επειδή πάνω απ’ όλα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα καλύψει απόλυτα τα νησιά μας... Δεν είναι ώρα για να παίζουμε με την εθνική κυριαρχία.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά, σημειώνει, η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες, αναφέρει η ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών. Μακάρι...
Μίλησα με σημαντικούς καθηγητές. Συμφωνούν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να βρει το θάρρος και να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει υποχρέωση πλέον να το κάνει. Έδειξε στον Έβρο και πρόσφατα στο Καστελόριζο ότι δεν φοβάται.
Πρέπει να αποβληθεί άπαξ δια παντός το φοβικό σύνδρομο των Ελλήνων πολιτικών προς την Τουρκία. Και αυτό θα συμβεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.
εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου