Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021

Στοιχεία ΟΟΣΑ για την διαχείριση του κορωνοϊού: Η Ελλάδα μόλις 31η σε σύνολο 37 χωρώνΗ Ελλάδα παρέμεινε στην 31η θέση το Μάϊο, όπως και τον περασμένο Απρίλιο, στη διαχείριση της πανδημίας μεταξύ των 37 χώρων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συγκρίνοντας δέκα παραμέτρους της πανδημίας που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.Εισαγωγή

Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία προσπάθεια βαθμολογίας της συνολικής διαχείρισης της πανδημίας στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά την υγεία, λαμβάνοντας υπόψη δέκα παραμέτρους από επίσημα στοιχεία των παγκόσμιων εφαρμογών Wordmeter και Ourworldindata στο χρονικό διάστημα 1-31 Μαΐου 2021.

Οι δέκα παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, η θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα), το ποσοστό θετικότητας των τεστ, η αυστηρότητα του lockdown και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt από 1-31 Μαΐου, τα ενεργά κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία σε απλές κλίνες covid ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους στις 31 Μαΐου και οι συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μεθοδολογία

Οι δέκα παράμετροι βαθμολογούνται σε κλίμακα 0-100 για όλες τις χώρες, όπου το 100 δείχνει την καλύτερη απόδοση και το μηδέν τη χειρότερη και οι υπόλοιπες αποδόσεις κλιμακώνονται από την απόσταση μεταξύ τους. Η τελική βαθμολογία κατάταξης είναι ο μέσος όρος των αποδόσεων και των δέκα παραμέτρων.

Αποτελέσματα

Το τελικό αποτέλεσμα κατάταξης των 37 χωρών του ΟΟΣΑ και η συνολική βαθμολογία τους φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Οι τιμές των 10 παραμέτρων που ελήφθησαν υπόψη φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Η κατάταξη της Ελλάδας ανά υγειονομική παράμετρο μεταξύ των 37 χωρών ήταν:
Στα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 28η
Στους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 34η
Στη θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα) η Ελλάδα ήταν 31η
Στα ενεργά κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 15η
Στους διασωληνωμένους ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 34η
Στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 30η
Στο ποσοστό θετικότητας των τεστ η Ελλάδα ήταν 19η
Στις συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους η Ελλάδα ήταν 19η
Στην αυστηρότητα του lockdown η Ελλάδα ήταν 24η
Στο δείκτη μεταδοτικότητας Rt η Ελλάδα ήταν 27η

Η ταξινόμηση των τιμών των 10 υγειονομικών παραμέτρων στην κλίμακα 0 έως 100 και ο μέσος όρος τους φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Συμπεράσματα

Οι τρεις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες βαθμολογίες στη διαχείριση της πανδημίας τον περασμένο Μάϊοήταν η Ισλανδία, το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία, ενώ τελευταία ήταν η Κολομβία, προτελευταία η Χιλή και τρίτη από το τέλος η Λιθουανία.

Η Ελλάδα με συνολική βαθμολογία 57 στην κλίμακα 0-100, ήταν 31η ανάμεσα στις 37 χώρες και παρέμεινε στην ίδια θέση σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου