Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Συντάξεις: Πανδημία και χαμηλοί μισθοί πυροδοτούν μαζική φυγή




Ο δημόσιος τομέας όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αντιθέτος αυξάνεται. Κάτι που παρατηρεί και η Κομισιόν στην Έκθεσή της για την μετα-μνημονική επιτήρηση.



Οι χαμηλοί μισθοί, η πανδημία και οι λαθεμένες πληροφορίες περί (δήθεν) διαγραφής των θεμελιωμένων δικαιωμάτων στα τέλη του έτους, έχουν οδηγήσει σε μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ήδη κατά το πρώτο 5μηνο κατατέθηκαν περισσότερες από 6.500 αιτήσεις και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να αποχωρήσουν από το δημόσιο περισσότεροι από 17.178 υπάλληλοι που αποτελούσαν το περσυνό ρεκόρ. Ιδίως μετά τις συνταξιοδοτήσεις του προσεχούς Σεπτεμβρίου, περίοδο που αποχωρούν οι εκπαιδευτικοί (φοβούμενοι και την συγχρωτισμό στις αίθουσες διδασκαλίας), ο αριθμός συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων ίσως προσεγγίσει και τις 20.000.

Ωστόσο, ο δημόσιος τομέας όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αντιθέτος αυξάνεται. Κάτι που παρατηρεί και η Κομισιόν στην Έκθεσή της για την μετα-μνημονική επιτήρηση. Και από την άλλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι δεν κατευθύνονται πάντα εκεί που υπάρχουν κενά και ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών ή προκειμένου να καλύψουν κοινωνικές ή αναπτυξιακές ανάγκες. Πολλές θέσεις αφορούν σε μετακλητούς υπαλλήλους, σε γραφεία υπουργών ή σε συμβασιούχους (εκτός ΑΣΕΠ).

Ρεκόρ συντάξεων και γραφειοκρατίας…

Την ίδια στιγμή έχουν βελτιωθεί οι ρυθμοί αποδόσεις των συντάξεων, καθώς από 25.500 εκκρεμότητες πριν 8 μήνες (Σεπτέμβριο 2020), οι εν αναμονή συνταξιούχοι στη Γενική Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου 9υπα΄γεται στον ΕΦΚΑ), περιορίστηκαν στις 17.100 (31/5/2021) με ρεκόρ απόδοσης 3.000 συντάξεων τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο, από τον ΕΦΚΑ δεν έχει περάσει η ψηφιοποίηση των συντάξεων, ενώ η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Το ταμείο δεν εφαρμόζει την νομοθετημένη πρόβλεψη για γραπτή απάντηση στις αιτήσεις, ούτε στέλνει εκκαθαριστικό των αποδοχών (και πώς αυτές διαμορφώνονται).

Προσπαθούν μόνο για κυρίες συντάξεις

Παράλληλα στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν πάνω από 160.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, συν 60.000 για δεύτερη (κύρια) σύνταξη. Ειδικά για την δεύτερη σύνταξη δεν έχει ξεκολλήσει κανένας φάκελος μετά τον Μάιο του 2016 και την πρόβλεψη του ν.4387/16 για τους διπλασφαλισμένους (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ ή ΤΣΑ Υγειονομικών ή Ταμείο Νομικών). Υπάρχουν ακόμη και περισσότερες από 120.00 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.

Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο να μειώνεται, έστω οριακά, ο αριθμός των εκκρεμότητα αναφορικά με τις κύριες συντάξεις (σ.σ. μετά το ρεκόρ των 173.000 αιτήσεων για πρώτη –μια και μοναδική- σύνταξη τον περασμένο Σεπτεμβρίου), αλλά να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκρεμοτήτων για επικουρική σύνταξη…

Αντί της επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και να αποδοθούν στους ασφαλισμένους εγκαίρως οι συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μόνο την κατάργηση εξήντα οκτώ (68) διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ, που κρίθηκαν παρωχημένες. Να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών είναι και η θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας στον άμεσα ασφαλισμένο, την σύζυγό του ή τα τέκνα ή την επανέκδοση απολεσθέντος βιβλιαρίου.

Διαδικασία με… χαρτί και σφραγίδες που έχει εγκαταλειφτεί εδώ και χρόνια (σ.σ. όλες οι ιατρικές και φαρμακευτικές πράξεις γίνονται πλέον μέσω ΑΜΚΑ, άυλη συνταγογράφηση κ.λπ.), αλλά υπήρχε ακόμη σαν πρόβλεψη στην γραφειοκρατίες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ κ.λπ.

Άλλες δε από τις εν λόγω (καταργηθείσες) υπηρεσίες παρέχονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ή μέσα από τα ΚΕΠ, ενώ 11 από αυτές έχουν ήδη αντικατασταθεί από μια Ενιαία Διαδικασία για τα Έξοδα Κηδείας, μέσω του gov.gr και των ΚΕΠ.

Αυτό που πραγματικά λείπει και θα έδινε ώθηση στις εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ θα ήταν η ψηφιακή αρχειοθέτηση της ασφαλιστικής ιστορίας των απασχολουμένων έως το 2001. Διάσημα κατά το οποίο υπάρχουν (μόνο) βιβλιάρια και ένσημα ή «πούλια» στοιβαγμένα στα υπόγεια και τα οπαία, σε πολλές περιπτώσεως, έχουν χαθεί ή καταστραφεί.



ieidiseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου