Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

«Πάγωμα» των πλειστηριασμών για την α’ κατοικία φέρνει το υπουργείο Οικονομικών





Ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων, στον οποίο θα περνά η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, δεν θα έχει ενεργοποιηθεί πριν από το Πάσχα του 2022.




Επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι το τέλος Ιουνίου φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η προστασία στη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών είχε λήξει από τις 31 Μαΐου.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για την περαιτέρω προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, μέχρι να δημιουργηθεί ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων στον οποίο θα περνά η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που επιλέγουν την ένταξή τους στον νέο Πτωχευτικό Νόμο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο ιδιωτικός φορέας, στον οποίο οι δανειολήπτες θα καταβάλλουν ενοίκιο για διάστημα 12 ετών με δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου, δεν θα έχει ενεργοποιηθεί πριν από το Πάσχα του 2022. Το σενάριο που επεξεργάζεται αυτή την ώρα το υπουργείο Οικονομικών είναι η αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών να επεκταθεί έως την άνοιξη του 2022.

Να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά

Οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν στην τράπεζα ή στον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της α’ κατοικίας τους.

Από τους πλειστηριασμούς θα προστατεύονται οι εξής δανειολήπτες:
Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας που δεν ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.
Έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ και αξία ακινήτου μέχρι 135.000 ευρώ.
Οικογένειες με 1 παιδί που διαθέτουν εισόδημα έως 14.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
Οικογένειες με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 17.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 165.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου